Εκλογικός νόμος «παγίδα» με στόχο... διπλές κάλπες

Εκλογικός νόμος «παγίδα» με στόχο... διπλές κάλπες

Με βάση τα ποσοστά των κομμάτων στις δημοσκοπήσεις οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα πιστεύουν ότι θα είναι δύσκολο στη ΝΔ, αν είναι πρώτη, να σχηματίσει κυβέρνηση, ακόμη και με το μπόνους - Οπότε θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές με απλή αναλογική

Εκλογικός νόμος «παγίδα» με στόχο... διπλές κάλπες
Διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις και τα... ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στο εσωτερικό των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατέληξαν στις τελικές τους θέσεις για τον εκλογικό νόμο
οι επιτελείς του πρωθυπουργού.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Κλείσιμο
Οι επιτελείς του Μέγαρου Μαξίμου μπορεί να ισχυρίζονται ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 αλλά ξέρουν καλύτερα από τον καθένα ότι η κατάσταση στην οικονομία δεν επιτρέπει μακροχρόνιους σχεδιασμούς.

Βλέποντας και τις έρευνες της κοινής γνώμης ήταν προφανές το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν: πως αν γίνουν πρόωρες εκλογές το πιο πιθανό είναι ο
ΣΥΡΙΖΑ να είναι δεύτερος. Με αυτό το δεδομένο αποφάσισαν να θυσιάσουν κάτι που δε θα έχουν: το μπόνους.

Με αυτή την επιλογή το Μέγαρο Μαξίμου που βρίσκεται σε απολογία για τις συντηρητικές του επιλογές στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου απέκτησε και ένα επιχείρημα πως προώθησε μια πάγια θέση της αριστεράς.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις και τις θέσεις των κομμάτων στο επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η ΝΔ θα δυσκολευτεί να κάνει κυβέρνηση, ακόμη και με το μπόνους. Αλλά και να το πετύχει οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.

Με αυτή του την επιλογή, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας, ανακατεύει την πολιτικά τράπουλα για αρκετά χρόνια.

Για αυτό και εξάντλησε τα περιθώρια να φθάσει στις 200 ψήφους. Ο πρωθυπουργός πίστευε, με βάση και τις πληροφορίες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι η απλή αναλογική θα μπορούσε να διχάσει το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Οι συνεργάτες του πίστευαν ότι η Φώφη Γεννηματά θα πει ναι και ο Ευάγγελος Βενιζέλος όχι. Πόνταραν, ουσιαστικά, σε μια πιθανή διάσπαση του Κινήματος. Το μόνο που πέτυχαν όμως ήταν η διαφοροποίηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Το ίδιο πίστευαν ότι θα συμβεί και με το Ποτάμι. Όπου έβλεπαν την προοπτική να αποσπάσουν τις ψήφους του Γρηγόρη Ψαριανού, του Σπύρου Λυκούδη και της Κατερίνας Μάρκου. Φαίνεται, όμως, ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης είδε τον κίνδυνο και φρόντισε να κλείσει εγκαίρως τις πόρτες. Τουλάχιστον τις περισσότερες.

Έτσι, για να μη μείνει η κυβέρνηση μόνη με ΑΝΕΛ, ΧΑ και Ένωση Κεντρώων ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να δώσει ότι μπορούσε για να πάρει τις ψήφους του ΚΚΕ. Για αυτό και διέσπασε το άρθρο 2, ώστε ο Περισσός να μπορεί να ψηφίσει την κατάργηση του μπόνους και να καταψηφίσει τη διατήρηση του 3%.

Σε ότι αφορά στο πότε θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος, αυτό το ρυθμίζει το τελευταίο άρθρο που ορίζει ρητά ότι αν η διάταξη για την κατάργηση του μπόνους πιάσει τις 200 ψήφους θα εφαρμοστεί άμεσα. Θα πρέπει δηλαδή εκτός της ρύθμισης να ψηφιστεί και αυτό.

Για τη ψήφο στα 17 δεν υπάρχει θέμα, καθώς αρκεί απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών. 
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης