Ο Μπερνάρ Κουσνέρ απαντά στο protothema.gr: Τα δημοψηφίσματα δεν δίνουν λύσεις

Ο Μπερνάρ Κουσνέρ απαντά στο protothema.gr: Τα δημοψηφίσματα δεν δίνουν λύσεις

«Δεν αποτελούν αυθεντική έκφραση της λαϊκής βούλησης», επισήμανε ο πρώην γάλλος υπουργός Εξωτερικών - Αναφέρθηκε μάλιστα και στα δημοψηφίσματα του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό έναν ρεαλιστή  πολιτικό - Για το Brexit δήλωσε: Πρόκειται για μια μεγάλη «πληγή» για την Ευρώπη 

Ο Μπερνάρ Κουσνέρ απαντά στο protothema.gr: Τα δημοψηφίσματα δεν δίνουν λύσεις
Αν επιθυμείς ένα βραβείο, μην γίνεις ανθρωπιστής, αν αποζητάς ένα μετάλλιο, μην το τολμήσεις. Όταν νιώσεις ότι δεν θες τίποτε από τα δύο, προχώρα στο δρόμο που χάραξε ο Μπερνάρ Κουσνέρ...

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, συνιδρυτής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και των «Γιατρών του Κόσμου» και πρώην ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε εκδήλωση του διάσημου κολεγίου «New York College» στο κέντρο της Αθήνας.

Κλείσιμο


Ο κύριος Κουσνέρ, επισκεπτόμενος την Ελλάδα σε μια περίοδο βαθιάς ανθρωπιστικής και μεταναστευτικής κρίσης, μιλά για το μέλλον της
Ευρωπαϊκής Ενωσης, τον ρόλο της Άνγκελα Μέρκελ
στη διαχείριση της κρίσης, το Brexit, το Προσφυγικό, το ρόλο των Δημοψηφισμάτων, τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, την Μαρίν Λεπέν, ενώ συγκινείται όταν κάνει ειδική αναφορά στον Αϊλάν, το «μωρό όλου του κόσμου».

Με αφορμή την πρώτη επέτειο του ελληνικού δημοψηφίσματος, της 5ης Ιουλίου του 2015, αλλά και το πρόσφατο δημοψήφισμα για το Brexit ο πρώην γάλλος ΥΠΕΞ σχολιάζει το ρόλο των Δημοψηφισμάτων, παίρνοντας θέση: «Τα δημοψηφίσματα δεν αποτελούν αυθεντική έκφραση της λαϊκής βούλησης». Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε και στα δημοψηφίσματα του Αλέξη Τσίπρα και διερωτήθηκε αν αυτός τελικά είναι ο σωστός τρόπος έκφρασης της γνώμης του λαού, «με φωτεινό παράδειγμα το δημοψήφισμα του κ. Αλέξη Τσίπρα».

Ο κύριος Κουσνέρ συνέχισε να μιλά για τον πρωθυπουργό, λέγοντας πως τον συμπαθεί και τον χαρακτηρίζει έναν ρεαλιστή πλέον πολιτικό. 

Αναφερόμενος εν συνεχεία στο Brexit, ο ίδιος έκανε λόγο για «μια άλλη μεγάλη ''πληγή'' για την Ευρώπη».

«Ζούμε την αρχή του τέλους της Ε.Ε. στον τομέα της ηθικής, της δεοντολογίας και της πολιτικής θέλησης. Δεν έχω την απάντηση για το πώς θα λυθεί το προσφυγικό πρόβλημα και η κρίση. Εχουμε υποχρέωση να παλέψουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα», επεσήμανε ο κύριος Κουσνέρ σχολιάζοντας την άρνηση κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεχτούν τους πρόσφυγες.

«Ποια είναι η αναγκαιότητα της Ε.Ε.;», διερωτήθηκε στη συνέχεια και απάντησε: «Πρώτον να σταματήσει τον πόλεμο ανάμεσά μας, κάτι που έκανε λίγο ή πολύ. Δεύτερον η αλληλεγγύη, η αδελφότητα, το να είμαστε μαζί. Σε αυτό το επίπεδο δεν δράσαμε στην σωστή κατεύθυνση».

«Είναι η Ε.Ε. νεκρή; Όχι, αλλά είναι πληγωμένη. Είναι αυτό το τέλος της Ε.Ε.; Όχι, γιατί η ιδέα της είναι τόσο σημαντική, τόσο σπουδαία», πρόσθεσε.

Ο κύριος Κουσνέρ, απαντώντας σε ερώτηση του protothema.gr για την τρομοκρατία στην ΕΕ, τόνισε πως η Ενωση απέτυχε με την πολιτική που ακολούθησε στο προσφυγικό, καθώς όπως υπογράμμισε «οι πρόσφυγες ήταν μουσουλμάνοι».  Και σχολίασε: «Είναι λογικό ο κόσμος να φοβάται πως ίσως και να πρόκειται για άτομα ενταγμένα στον ISIS. Αυτός όμως δεν είναι λόγος να μη δεχτούμε τους πρόσφυγες».

Σχετικά με τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, ο κ. Κουσνέρ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του. «Με ένα τρόπο μείωσαν τις ροές των προσφύγων. Ωστόσο η αιτία όλου αυτού του χάους είναι ο πόλεμος. Αντιδρούμε άραγε,  ενάντια στον πόλεμο; Κατά την γνώμη μου, Όχι επαρκώς».

Ο Μπερνάρ Κουσνέρ, σχολίασε ακόμη ότι η γερμανίδα καγκελάριος «έσωσε την Ευρώπη», κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες να χειριστεί την κρίση. 

Σε ερώτηση για την Μαρίν Λεπέν, με φόντο τις επερχόμενες γαλλικές εκλογές, ο ίδιος φώναξε «ασφαλώς και όχι στη Λεπέν. Είναι πολύ επικίνδυνο αυτό,  καθώς είναι κατά της πολιτικής και των πολιτικών, επομένως κατά της δημοκρατίας».

Ο Μπερνάρ Κουσνέρ έκλεισε τη συνέντευξη, κλείνοντας το πρόβλημα του Προσφυγικού στα μάτια του μικρού αδικοχαμένου Αϊλάν στα νερά της Α.Μεσογείου. «Ο Αϊλάν είναι το μωρό όλου του κόσμου που πέθανε. Πώς να σχολιάσεις όταν ένα μικρό παιδάκι χάνει τη ζωή του στη θάλασσα», είπε εμφανώς συγκινημένος. 

Εχθές πραγματοποιήθηκε και δεξίωση του αμερικανού πρέσβη για την εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ αργά το βράδυ έλαβε χώρα και η τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών. 

Στην τελετή το παρών έδωσαν ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης με την σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και  ο βουλευτής Επικρατείας και συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της ΝΔ Καθ. Θεόδωρος Φορτσάκης.


Ο Άδωνις Γεωργιάδης με την σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου 


Ο Θεόδωρος Φορτσάκης και στο βάθος ο Παναγιώτης Κουρουμπλής 


Καλεσμένοι στην οικία του Πρέσβη των ΗΠΑ κ.Ντέιβιντ Πιρς ήταν -το βράδυ της Τετάρτης- πλήθος πολιτικών και επιχειρηματιών με αφορμή την επέτειο της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Στην καθιερωμένη δεξίωση την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος , ο κ. Καμμένος, ενώ το παρών έδωσαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, και πλήθος βουλευτών όπως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης,  η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ την παράσταση «έκλεψε» ο Ηλίας Ψινάκης.

Στη δεξίωση βρέθηκαν και εκπρόσωποι των σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Ο Πάνος Καμμένος με την σύζυγό του



Το ζεύγος Γεωργιάδη με τον Αντώνη Σαμαρά 


Ο Βασίλης Κικίλιας με τον Ηλία Ψινάκη 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης