Βουλή: Διαδικαστικά κωλύματα στην ακρόαση Τσατάνη

Βουλή: Διαδικαστικά κωλύματα στην ακρόαση Τσατάνη

Διαφωνούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση αν η δικαστική λειτουργός έχει δικαίωμα να συνοδεύεται από συνεργάτη ή νομικό παραστάτη

Βουλή: Διαδικαστικά κωλύματα στην ακρόαση Τσατάνη
Με την ανάγνωση επιστολών του δικηγόρου της κυρίας Τσατάνη, κ. Θέμη Σοφού, ξεκίνησε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής
, με την πρόεδρο
Τασία Χριστοδουλοπούλου να βάζει εκ νέου θέμα ότι δεν μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία ως δικηγόρος της. Επιπλέον, ο βουλευτής των
ΑΝΕΛ
Κλείσιμο
, Βασίλης Κόκκαλης ζήτησε να αλλάξει η τελευταία απόφαση της επιτροπής που είχε δεχθεί τον κ. Σοφό ως βοηθό της για τον χειρισμό των εγγράφων που θα της ζητηθούν. Η τοποθέτηση των βουλευτών έχει ως εξής: 

Κόκκαλης: Ζητώ την ανάκληση της προηγούμενης αποφάσεως.
Τραγάκης: Το συζητήσαμε για δύο ώρες και κλείσαμε το θέμα. Είναι αδιανόητο να υπάρχει ομόφωνη απόφαση... 
Βενιζέλος: Μου δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι δε θέλουν να γίνει η ακρόαση αυτή. Χθες κατά παράβαση δεοντολογίας μοιράστηκε στα ΜΜΕ ότι η Πρόεδρος του ΑΠ άσπησε πειθαρχική δίωξη κατά της κυρίας Τσατάνη. Και σήμερα ξανά το διαδικαστικό θέμα. Αυτό δεν είναι σωστό.
Λυκούδης: Συμφωνήσαμε ότι δε μπορεί να παραστεί συνήγορος, αλλά ότι μπορεί να έχει βοηθό για έγγραφα. Τώρα επικαλείστε μία νέα επιστολή που σας δημιουργεί την αίσθηση ότι η κυρία Τσατάνη επιμένει για συνήγορο. Δεν αλλάζει όμως τη δική μας απόφαση. Δεν υπάρχει κανένα θέμα.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Το μείζον είναι να γίνει η ακρόαση, αλλά φαίνεται πως η συγκυβέρνηση δε θέλει να γίνει η ακρόαση. Με... λαγό τον βουλευτή των ΑΝΕΛ που έλλειπε.
Τζαβάρας: Υπάρχει απόφαση γιατί συμφωνήσαμε όλοι στην πρότασή σας ότι η κυρία Τσατάνη θα έρθει εδώ με έναν βοηθό- χειριστή εγγράφων. Προφανώς έχει υπάρξει κάποιο παρασκήνιο που σας έχει κάνει να αλλάξετε την απόφασή σας.

Στο σημείο αυτό η κυρία Χριστοδουλοπούλου ρώτησε τον κ. Κόκκαλη αν βάζει το αίτημά του σε ψηφοφορία. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για θέατρο του παραλόγου και πρότεινε να ερωτηθούν η κυρία Τσατάνη και ο κ. Σοφός αν επιμένουν στην παρουσία του. Την άμεση αποχώρησή του για να ξεκινήσει η διαδικασία ζήτησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία. Κατόπιν όλων αυτών ο κ. Σοφός ανακοίνωσε ότι αποχωρεί προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία και η αποκάλυψη της αλήθειας.

Τι κατέθεσε η κυρία Τσατάνη

Στις επαφές της με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά και στο ιστορικό της υπόθεσης Βγενόπουλου από τη στιγμή που έφθασε στα χέρια της αναφέρθηκε η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη. Μιλώντας στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής υποστήριξε πως στόχος της επικοινωνίας της με τον κ. Παπαγγελόπουλο ήταν να σταματήσουν οι εναντίον της επιθέσεις, πιστεύοντας πως ότι ο πρώην συνάδελφός της είχε λανθασμένη ενημέρωση. 

Ως προς τον τύπο και την ουσία των χειρισμών της ανέφερε ότι ανέλαβε την υπόθεση νόμιμα με βάση την ιεραρχία και πως κατέληξε στην απόφασή της κρίνοντας από το σύνολο των στοιχείων που έλαβε από την Κύπρο. Η κυρία Τσατάνη διατύπωσε την εκτίμηση πως της ασκήθηκε δίωξη προκειμένου να αμφισβητηθεί η δικαστική της κρίση: «Αντιδρούν γιατί δεν τους είναι αρεστή η δικαστική μου κρίση επί της ουσίας. Με βάση τον όρκο μου και τη συνείδησή μου. Η απόφασή μου ήταν αποτέλεσμα βασανισμού και έρευνας».

Απευθύνθηκε για μία ακόμη φορά και στις κυπριακές αρχές: «Κύριοι εκπρόσωποι της Κύπρου η πράξη αρχειοθέτησης δεν παράγει νομικό δεδικασμένο. Αν υπάρξουν νεώτερα στοιχεία προβλέπεται η ανάσυρση της υπόθεσης. Μα στείλτε μου επιτέλους το πόρισμα να ανασύρω την υπόθεση». Για τις καταγγελίες της σχετικά με τις παρεμβάσεις που δέχθηκε είπε «δεν είναι πταισματάκια όπως είπε ο κ. υπουργός, είναι κακουργηματικό αδίκημα, πρόκειται για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας».

Σε μία αποστροφή του λόγου της άφησε υπόνοιες πως κάποιοι ερευνούν τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή της, αναφορά που προκάλεσε ένταση στην αίθουσα και ακολούθησε ο εξής διάλογος.

Γεωργία Τσατάνη: Πληροφορώ τους κυρίους που ψάχνουν τους σκληρούς δίσκους ότι όλα είναι στον σκληρό δίσκο του κεφαλιού μου και σε δύο μπλοκ σημειώσεων...
Τασία Χριστοδουλοπούλου: Ποιος ψάχνει;
Γεωργία Τσατάνη: Δεν απαντώ. Γράφουν ότι δεν είχα γνώσεις για να γράψω το πόρισμα...
Τασία Χριστοδουλοπούλου: Τι εννοείται;
Γεωργία Τσατάνη: Εννοώ ότι υποστηρίζουν πως κάποιος άλλος το έγραψε και μου το έδωσε.  

Στο σημείο αυτό η πρόεδρος της επιτροπής ενοχλήθηκε από τις παρεμβάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Περιμένετε να ασκείσετε τα υπερασπιστικά καθήκοντα.
Ευάγγελος Βενιζέλος: Τι είπατε;
Μάκης Βορίδης: Απαράδεκτο
Ευάγγελος Βενιζέλος: Το μπλαζέ ύφος σε εμάς δεν περνάει. Δεν ντρέπεστε;

Τελικά, η κυρία Τσατάνη ολοκλήρωσε την εκ μέρους της παρουσίαση της υπόθεσης. Η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας θα συνεδριάσει και πάλι στις 6 Ιουλίου, προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης