Τσίπρας: Πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις

Τσίπρας: Πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις

«Ελπίζω το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος να δουλέψει ως εγερτήριο για την ΕΕ» είπε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για την ανάγκη αφύπνισης του ευρωπαϊκών λαών

Τσίπρας: Πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις
Για δημοκρατικό έλλειμμα και απουσία κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, στη σκιά του Brexit. 

«Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται σε προβλέψιμη κρίση» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για την ανάγκη αφύπνισης του ευρωπαϊκών λαών. «Ελπίζω το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος να δουλέψει ως εγερτήριο για την ΕΕ. Είναι αναγκαίο να λάβουμε τολμηρές αποφάσεις έτσι ώστε να καταστήσουμε την ΕΕ πιο ελκυστική για τους πολίτες» συμπλήρωσε. 

«Πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις και άμεσες πρωτοβουλίες για να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με την ανάπτυξη και την ανεργία με δουλειές ευπρέπειας και αξιοπρέπειας», είπε ακόμη, ενώ την ίδια ώρα άφησε αιχμές και για τον τρόπο που διεξάγονται οι συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών, λέγοντας ότι οι ατελείωτες διαβουλεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες πρέπει να αντικατασταθούν με την διαφάνεια και την δημοκρατία.
Κλείσιμο


Παρατηρητής ο Τσίπρας στη σημερινή Σύνοδο
Πάντως, ο πρωθυπουργός θα είναι παρατηρητής στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, κάνοντας έκκληση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για την κυριότητα της διαπραγμάτευσης και την δημοκρατική της νομιμοποίηση μέσω της εμπλοκής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει να μην είναι μόνο διακυβερνητικές διαβουλεύσεις που θα καταστήσουν τη διαδικασία «μη δημοκρατική», αλλά να υπάρξει η διαφάνεια που θα προσδώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ο Μάρτιν Σουλτς μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη διαδικασία.


Πρόταση δημιουργίας προοδευτικού πόλος στη συνάντηση
Εν τω μεταξύ, την δημιουργία ενός «προοδευτικού πόλου» συνέστησε στη Συνάντηση των Σοσιαλιστικών ομάδων πριν ξεκινήσει η Σύνοδο Κορυφής, λέγοντας πως «δεν είμαστε φιλοξενούμενοι των Ευρωπαίων συντηρητικών, πρέπει να διαμορφώσουμε ένα προοδευτικός πόλο που θα διεκδικήσει την επανίδρυση της κοινωνικής Ευρώπης».

Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε στους σοσιαλιστές πως η Ελλάδα δεν έτυχε της ίδια ευνοικής μεταχείρισης όταν είχε ένα αντίστοιχο δημοψήφισμα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως υπάρχουν πολλά μέτρα και πολλά σταθμά στην ευρωπαϊκή οικογένεια και αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης