Μαξίμου: Σχεδόν έτοιμος ο εκλογικός νόμος, αλλά σκοντάφτει σε ΚΚΕ και Ποτάμι

Μαξίμου: Σχεδόν έτοιμος ο εκλογικός νόμος, αλλά σκοντάφτει σε ΚΚΕ και Ποτάμι

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η επίτευξη της αυξημένης πλειοψηφίας των 200 εδρών, που απαιτείται για να ισχύσει ο νέος νόμος από τις αμέσως επόμενες εκλογές

Μαξίμου: Σχεδόν έτοιμος ο εκλογικός νόμος, αλλά σκοντάφτει σε ΚΚΕ και Ποτάμι
Σε σκληρό πολιτικό μπρα ντε φερ ανάμεσα στην κυβέρνηση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που αντιδρούν στην κατάργηση του μπόνους, εξελίσσεται η υπόθεση της αλλαγής του εκλογικού νόμου, που προωθεί η κυβέρνηση. Με τα δεδομένα που διαμορφώνονται είναι εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη της αυξημένης πλειοψηφίας των 200 εδρών, που απαιτείται για να ισχύσει ο νέος νόμος από τις αμέσως επόμενες εκλογές, καθώς ΚΚΕ και Ποτάμι διαχωρίζουν τις θέσεις τους από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Σε κυβερνητική σύσκεψη το πρωί της Δευτέρας, υπό τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε να κατατεθεί εντός της εβδομάδας η πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο, που θα περιλαμβάνει ολική κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και ψήφο στα 17 χρόνια. Το κυβερνητικό σχέδιο θέλει την ψήφιση του νέου νόμου έως τις 11 Ιουλίου, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα απουσιάσει στο ενδιάμεσο για πολυήμερο ταξίδι στην Κίνα.

Διαβλέποντας το ενδεχόμενο αδιεξόδου η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη επιχείρησε άνοιγμα στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, βάζοντας απέναντι στην κυβέρνηση ξεκάθαρα μόνο τη ΝΔ. “Η διαδικασία της συζήτησης στη Βουλή μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες συγκλίσεις από αυτές που έχουν ήδη διαπιστωθεί. Η ιστορική αναγκαιότητα για την καθιέρωση της ισοτιμίας της ψήφου και η απήχηση της πρότασης στο λαό πρέπει να είναι το κριτήριο των κομμάτων. Από τη Ν.Δ. δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο” ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή στη δήλωση της κυρίας Γεροβασίλη, η οποία ξεκαθάρισε ότι η πρόταση περιλαμβάνει την κατάργηση του μπόνους, την απλή αναλογική και την ψήφο στα 17 και “λαμβάνει υπόψη τις συζητήσεις του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες άλλων κομμάτων, όπως για παράδειγμα την Πρόταση Νόμου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο 2015”.

Κλείσιμο
Κατά τα φαινόμενα και τις πληροφορίες, η κυβερνητική πρόταση δεν θα έλθει στη Βουλή ως χωριστό, ολοκληρωμένο, νέο νομοσχέδιο, αλλά ως τροπολογία επιμέρους σημείων του σημερινού συστήματος – θα αφορά δηλαδή μόνο στην κατάργηση του μπόνους και την ψήφο στα 17. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης