Θεοδωράκης σε Γεννηματά: Η κοινωνία να αποφασίσει για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Θεοδωράκης σε Γεννηματά: Η κοινωνία να αποφασίσει για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Να μη στηρίξει την πρόταση Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο, κάλεσε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο επικεφαλής του Ποταμιού

Θεοδωράκης σε Γεννηματά: Η κοινωνία να αποφασίσει για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς
Την πρότασή του για ανοιχτή εκλογή αρχηγού στον νέο μεταρρυθμιστικό φορέα με κάλπες σε όλη την Ελλάδα στις οποίες θα λάβουν μέρος τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι, παρουσίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κινήματός του και καλώντας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σε αναμέτρηση.

«Όλοι εμείς που κατοικούμε στη γειτονιά των αλλαγών, οι ριζοσπάστες, οι μεταρρυθμιστές, οι εκσυγχρονιστές, οι νεωτεριστές. Δεν θέλουμε να μεταναστεύσουμε ούτε δεξιά - ούτε αριστερά. Θέλουμε από εδώ, από τον δικό μας χώρο να καθορίσουμε τις εξελίξεις» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης σε ανοιχτή ομιλία ενώπιον των βουλευτών και παρουσία πολλών στελεχών του Ποταμιού που χειροκρότησαν τις αναφορές του που εμμέσως παρέπεμπαν σε διεκδίκηση από τον ίδιο της ηγεσίας του νέου φορέα.

«Δεν θα αφήσουμε τους μηχανισμούς να επιβάλουν τους κανόνες τους. Ο λαός είναι αυτός που πρέπει να αποφασίσει. Ο κάθε υποψήφιος να παρουσιάσει στους πολίτες τις θέσεις του για τις μεγάλες αλλαγές», συμπλήρωσε.

Κλείσιμο
Αναλύοντας το σχέδιο του διατύπωσε εξήγησε ότι ο αρχηγός που θα εκλεγεί από τη βάση θα οδηγήσει άμεσα την προοδευτική παράταξη σε συνέδριο, ενώ «τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία θα συνεχίσουν να υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της παρούσας Βουλής καθώς αυτά ψήφισε ο κόσμος και αυτά θα τον εκπροσωπούν».

«Και καθώς η νέα παράταξη αποκτά σάρκα και οστά οι κινήσεις, τα κόμματα, οι συλλογικότητες θα αποφασίσουν αν θα διαλυθούν ή αν διατηρήσουν τις ξεχωριστές τους δομές. Όμως το καινούργιο θα είναι καινούργιο. Δεν θα είναι συνασπισμός κομμάτων. Δεν θα είναι ομοσπονδία», συνέχισε.

Αποσαφήνισε, εξάλλου, ότι κατά την προαίρεση που υπάρχει στη Σεβαστουπόλεως δεν γεννάται λόγος για συνένωση με το ΠΑΣΟΚ. «Δεν μιλάμε για ένταξη στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχουμε πολλές διαφορές. Γι' αυτό ακριβώς θέλουμε την αναμέτρηση στην κοινωνία. Να κατέβουμε στον λαό να αναμετρηθούμε. Όχι με λάβαρα αλλά με θέσεις. Γιατί στην κορυφή μπορεί να υπάρχουν διαφορές αλλά στη βάση οι προοδευτικοί πολίτες δεν ζουν επαναπαυμένοι στις δάφνες του παρελθόντος. Πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια», τόνισε.

«Σύνθημά μας είναι και παραμένει να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Να τα αλλάξουμε όλα και στον πολιτικό χάρτη», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης που έστρεψε τα πυρά του κατά των δημαγωγών που «πουλάνε στον κόσμο ένα ψεύτικο όνειρο». Και, όπως είπε, «εμείς πρέπει εκτός από το να διαλύσουμε τα σύννεφα των δημαγωγών, να δείξουμε ότι η πολιτική μας δεν είναι μόνο ένα όνειρο».
 
Από το «Δεν πληρώνω» στο «Δεν δηλώνω»

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στην αποτυχία του φορολογικού μοντέλου που ακολουθούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και περιλαμβάνει μόνο φόρους λέγοντας: «Οι τσέπες των ανθρώπων όμως όσο βαθιές και να είναι δεν αρκούν για να συντηρήσουν μια τρύπια κρατική οικονομία. Καμία νίκη επί της φοροδιαφυγής. Το λαθρεμπόριο καυσίμων, αυξήθηκε. Το κίνημα «Δεν πληρώνω» έχει δώσει τη θέση του στο κίνημα "Δεν δηλώνω" αφού με τις αποφάσεις της κυβέρνησης δίνονται κίνητρα για την φοροδιαφυγή» και κατέληξε λέγοντας: «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μπορεί να μην είναι με τον καπιταλισμό είναι όμως με τους λούμπεν καπιταλιστές».
 
«Τα ίδια έκανε και ο Τσοχατζόπουλος»

Μιλώντας εκλογικό νόμο ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι το κόμμα του «δεν θα συνυπογράψει το σύμφωνο ακυβερνησίας που προτείνει ο κ. Τσίπρας στους αρχηγούς της αντιπολίτευσης». Γι'  αυτό και έκανε έκκληση στα άλλα κόμματα να αναλογισθούν τις ευθύνες τους. Ειδικότερα, κάλεσε τη ΝΔ να αποδεχθεί την πρόταση του κόμματός του για αναλογικό μπόνους αλλά και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να μη στηρίξει την πρόταση Τσίπρα.

«Κάποιοι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μας κατηγορούν γιατί παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας. Στην πραγματικότητα μας κατηγορούν γιατί έχουμε αρχές, πράγμα άγνωστο για αυτούς. "Πρώτη φορά αριστερά - πρώτη φορά απλή αναλογική" είναι το σύνθημά τους», ανέφερε. «Κάποιος πρέπει να τους πληροφορήσει ότι τα ίδια έκανε και ο Τσοχατζόπουλος το 1989. Θα σας κάνω μια πρόβλεψη. Αν πάμε σε απλή αναλογική, όπως πήγαμε με το νόμο Τσοχατζόπουλου το 1989, ύστερα από λίγο θα πάμε σε σούπερ ενισχυμένη, λόγω της πολιτικής αστάθειας που θα έχει μεσολαβήσει».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης