ΝΔ: «Στοίχημα» το μπλόκο στα σχέδια άμεσης αλλαγής του εκλογικού νόμου

ΝΔ: «Στοίχημα» το μπλόκο στα σχέδια άμεσης αλλαγής του εκλογικού νόμου

«Η απλή αναλογική είναι ένα εκλογικό σύστημα που οδηγεί τη χώρα στην ακυβερνησία, προσθέτοντας προβλήματα σε μια πολύ δύσκολη καμπή», αντέδρασε η αξιωματικής αντιπολίτευση μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

ΝΔ: «Στοίχημα» το μπλόκο στα σχέδια άμεσης αλλαγής του εκλογικού νόμου
Συμμαχίες στις τάξεις της μείζονος αντιπολίτευσης για να εμποδίσει τα κυβερνητικά σχέδια, που στόχο έχουν, όπως λένε στη Συγγρού, «να μας στερήσουν την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές», αναζητούν στη Νέα Δημοκρατία μετά την επίσημη αναγγελία του πρωθυπουργού
Αλέξη Τσίπρα ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Οι ανακοινώσεις του για τον εκλογικό νόμο αποδεικνύουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν άλλαξε», ήταν το επίσημο σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας το Σάββατο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείσιμο
«Η απλή αναλογική είναι ένα εκλογικό σύστημα που οδηγεί τη χώρα στην ακυβερνησία, προσθέτοντας προβλήματα σε μια πολύ δύσκολη καμπή» προστίθετο στην ίδια ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ.

Στη Συγγρού δεν αιφνιδιάστηκαν ιδιαιτέρως από τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, καθώς ήδη από την Πέμπτη που μετέβη στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για να συζητήσουν, όπως και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, στο γαλάζιο επιτελείο υπήρχε η αίσθηση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην υιοθέτηση συστήματος απλής αναλογικής, ενώ θα μεταθέσει χρονικά την έναρξη των συζητήσεων για τις αλλαγές στον καταστατικό χάρτη της χώρας.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών αποφάσεων «επιβεβαιώνει τους φόβους του Μαξίμου ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν», υποστηρίζουν αξιωματούχοι της Συγγρού. Και μιλούν για «κυβερνητική σπουδή» προκειμένου να αποτραπεί ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβερνητικής πλειοψηφίας. Γι΄ αυτό και η αρνητική ψήφος των γαλάζιων βουλευτών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με ενδεχόμενη εξαίρεση, όπως έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, ρυθμίσεις για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και την ψήφο των Αποδήμων Ελλήνων.      

Σε αυτό το πλαίσιο, πάντως, σε μεγάλο «στοίχημα» για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αναδεικνύεται η δυνατότητα συμπόρευσης με άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης ώστε να μην ισχύσουν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στις προσεχείς εκλογές. Στη Συγγρού εκτιμούν ότι δεν θα καταφέρει ο κ. Τσίπρας να σχηματίσει πλειοψηφία 200 βουλευτών, όπως απαιτείται από το Σύνταγμα για την άμεση εφαρμογή της τροποποιημένης εκλογικής νομοθεσίας, αλλά αναγνωρίζουν ότι και για τους ίδιους είναι δύσκολο να βρουν άλλους 26 βουλευτές που να προστεθούν στους 75 γαλάζιους ώστε να μπλοκάρουν τις αλλαγές. 

Σε κάθε περίπτωση, η μάχη που θα δοθεί εκατέρωθεν για τον προσεταιρισμό της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο άρμα είτε του κυβερνητικού στρατοπέδου είτε του νεοδημοκρατικού, αναμένεται να είναι σκληρή, καθώς η διελκυστίνδα που έχει αρχίσει, λαμβάνει εκτός των άλλων και χαρακτήρα σκληρής αναμέτρησης για την ικανότητα επιβολή της επικοινωνιακής ατζέντας από τη μια ή άλλη πλευρά. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης