Γαλλογερμανικό σχέδιο για μία νέα Ευρώπη μετά τον «σεισμό» του Brexit

Γαλλογερμανικό σχέδιο για μία νέα Ευρώπη μετά τον «σεισμό» του Brexit

Δείτε το σχέδιο που εκπόνησαν οι δύο σύμμαχοι - Οι Ευρωπαίοι δίνουν μικρή παράταση στη Βρετανία για το άρθρο 50 - Κρίσιμη εβδομάδα με Σύνοδο Κορυφής και διαβουλεύσεις για τα επόμενα βήματα

Γαλλογερμανικό σχέδιο για μία νέα Ευρώπη μετά τον «σεισμό» του Brexit
Σήμερα ξεκινάει μία από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες, αλλά και περιόδους στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να αποφασίσουν για το μέλλον της Ένωσης μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και την απόφαση για Brexit


Έπειτα από σειρά επαφών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κατέστη σαφές και έγινε αποδεκτό από τους 27, πως δεν υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου για να γίνει χρήση αυτή την εβδομάδα του περιβόητου άρθρου 50, του άρθρου της
Ευρωπαϊκής Ένωσης
Κλείσιμο
που θα ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης. Αξιωματούχος των Βρυξελλών ενημερώνοντας τον Τύπο ανέφερε πως υπάρχει «ευρεία κατανόηση» ανάμεσα στους «27» ότι λόγω της τρέχουσας «πολύ σοβαρής πολιτικής κρίσης» που πλήττει αυτήν τη στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο, η εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου αυτήν την εβδομάδα «δεν είναι ρεαλιστική». Οπως σημείωσε πάντως ο αξιωματούχος οι 27 συμφωνούν πως η ενεργοποίηση του άρθρου 50 από τη Βρετανία πρέπει να γίνει «όσο το δυνατό γρηγορότερα» καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Όπως ανέφερε, αυτό μπορεί να γίνει είτε με γραπτή επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είτε με προφορική δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού παρουσία των υπόλοιπων «27» που θα ενημερώνει σαφώς πως για την πρόθεση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ. Επιπλέον, τόνισε πως η θέση των 27 είναι ξεκάθαρη ως προς το ότι δε θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών μέχρι να γίνει αυτό το βήμα από τη βρετανική κυβέρνηση.

Η εβδομάδα αυτή είναι γεμάτη από επαφές έτσι ώστε να καθοριστεί το πλαίσιο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο όπου μαζί με την Καγκελάριο Άνγκελα
Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ
και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντζι θα έχουν διαβουλεύσεις σχετικά με το Brexit.

Μάλιστα Ολάντ και Μέρκελ "διαπίστωσαν" την "πλήρη συμφωνία τους στον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης" που δημιουργήθηκε από το βρετανικό δημοψήφισμα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας αργά το βράδυ της Κυριακής, έγινε γνωστό από συνεργάτες του προέδρου της Γαλλίας. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για περίπου 30 λεπτά. "Διαπίστωσαν την πλήρη συμφωνία τους σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από το βρετανικό δημοψήφισμα. 

Μεγάλης σημασίας θα είναι επίσης και η Σύνοδος Κορυφής την Τρίτη και την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους υπόλοιπους αρχηγούς της Ευρώπης για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την εσωτερική κατάσταση της Μεγάλης Βρετανίας κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας την Τρίτη.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη, θα υπάρξει μια άτυπη Σύνοδος των 27 εναπομεινάντων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να γίνει μια πρώτη συζήτηση της διαδικασίας του «διαζυγίου» και επίσης  να εξεταστεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενώσεως σε επίπεδο 27 πλέον μελών.

Πάντως, το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος θα τεθεί κατά τη συζήτηση των «28» την Τρίτη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όπως και το ζήτημα της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο, την οποία υπό κανονικές συνθήκες θα την ασκούσε το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, η εν λόγω συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη κατά τη διάρκεια του δείπνου, οπότε ο Βρετανός πρωθυπουργός θα κάνει μια παρουσίαση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και της κατάστασης που επικρατεί έκτοτε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Γαλλογερμανικό σχέδιο για την Ευρώπη

Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας -με την υποστήριξη και της Ιταλίας- παρουσίασαν κείμενο με τρεις άξονες προτάσεων για μια «νέα» Ευρώπη.

Συγκεκριμένα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών εκπόνησαν ένα έγγραφο εννέα σελίδων, με τον τίτλο «Μια ισχυρή Ευρώπη σ’ έναν κόσμο αβεβαιότητας», στο οποίο προτείνουν κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές για την ασφάλεια και τη μετανάστευση και ενίσχυση της οικονομικής σύγκλισης.

Αφού παραδέχονται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «υφίσταται μια σοβαρή δοκιμασία», οι Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και Ζαν-Μαρκ Ερό -σοσιαλδημοκράτες αμφότεροι- αναφέρουν πως η Ένωση δέχεται προκλήσεις από μια σειρά κρίσεων στο νότο της και ανατολικά, ενώ η οικονομική ανάπτυξη ανακάμπτει με αργό ρυθμό. Η σύνταξη του εγγράφου είχε αρχίσει πριν η Βρετανία ψηφίσει την Πέμπτη να εγκαταλείψει την Ε.Ε. Έχοντας επίγνωση της πραγματικής κατάστασης, υπογραμμίζουν: «Ούτε μια απλή έκκληση για περισσότερη Ευρώπη, ούτε απλώς μια φάση στοχασμού μπορεί να είναι η αρμόζουσα απάντηση».

Και οι κ.κ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και Ζαν-Ζακ Ερό προσθέτουν: «Για να προλάβουμε τη σιωπηλή έρπουσα διάβρωση του ευρωπαϊκού σχεδίου μας πρέπει να είμαστε περισσότερο επικεντρωμένοι στα ουσιώδη και στο να ανταποκριθούμε στις συγκεκριμένες προσδοκίες των πολιτών μας».

Οι δύο υπουργοί επισημαίνουν πως είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι τα κράτη-μέλη επιθυμούν σε διαφορετικούς βαθμούς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Πρέπει να βρούμε καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίζουμε τα διάφορα επίπεδα της φιλοδοξίας, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη απαντά καλύτερα στις προσδοκίες όλων των Ευρωπαίων πολιτών», προσθέτουν και για τον σκοπό αυτόν προτείνουν τρεις πρωτοβουλίες:

1. Ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ασφαλείας, βάσει του οποίου:

* Η Ε.Ε. θα θέσει συμφωνημένες στρατηγικές προτεραιότητες για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική της ασφάλειας και θα προωθήσει στους τομείς αυτούς μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική.
* Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., που θέλουν να εγκαθιδρύσουν μια μόνιμη δομημένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, θα πρέπει να μπορούν να το πράξουν με ευέλικτο τρόπο.
* Αν χρειαστεί, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν μόνιμες ναυτικές δυνάμεις ή να αποκτήσουν σε άλλους σημαντικούς τομείς δυνατότητες που να ανήκουν στην Ε.Ε.

2. Μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση.
Οι υπουργοί αναφέρουν:
* Είμαστε αποφασισμένοι ότι η Ε.Ε. πρέπει να εγκαθιδρύσει τα πρώτα πολυεθνή σύνορα στον κόσμο και την πρώτη πολυεθνή ακτοφυλακή.
* Η Ε.Ε. πρέπει να βρει μια κοινή απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό των μεταναστών που επιδιώκουν να εισέλθουν στην Ε.Ε. για οικονομικούς λόγους.
* Θα εργαστούμε για να μειώσουμε τους παράγοντες που ωθούν στην παράτυπη μετανάστευση.

3. Ενθάρρυνση της ανάπτυξης και ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης
(ΟΝΕ). Οι υπουργοί αναφέρουν:
* Για να ξεκλειδώσει η ανάπτυξη και να αυξηθεί η παραγωγικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι απαραίτητη μια νέα προσπάθεια για περισσότερες επενδύσεις, τόσο ιδιωτικές όσο και δημόσιες.
* Η εμβάθυνση της ΟΝΕ δεν θα έλθει σαν ένα μπιγκ μπανγκ, αλλά ως το αποτέλεσμα μιας ρεαλιστικής και σταδιακής εξέλιξης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης