«Αυγή»: Το 58% θέλει απλή αναλογική αν και 7 στους 10 Έλληνες αναμένουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης

«Αυγή»: Το 58% θέλει απλή αναλογική αν και 7 στους 10 Έλληνες αναμένουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης

Εντός της εβδομάδας καταθέτει η κυβέρνηση τον νέο εκλογικό νόμο – Το Μαξίμου ελπίζει ακόμα σε πλειοψηφία 200 βουλευτών για να εφαρμοστεί ο νέος εκλογικόςνόμος από τις επόμενες εκλογές

«Αυγή»: Το 58% θέλει απλή αναλογική αν και 7 στους 10 Έλληνες αναμένουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης
Με τυμπανοκρουσίες σαν να πρόκειται για το... φάρμακο που θα σώσει τη χώρα προωθεί την απλή αναλογική κυβέρνηση παραβλέποντας ότι τα μεγάλα προβλήματα της χώρας εντοπίζονται στην οικονομία και τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει στην τακτική του αποπροσανατολισμού αναγορεύοντας την αλλαγή του εκλογικού συστήματος σε πανάκεια για κάθε πρόβλημα.

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να καταθέσει τις τροπολογίες επί του υφισταμένου εκλογικού νόμου και όχι νέο ολοκληρωμένο εκλογικό νόμο εντός της εβδομάδας εκτιμώντας ότι είτε με τις ψήφους του ΚΚΕ είτε με εκείνες του Ποταμιού θα καταφέρει να συγκεντρώσει τον επιθυμητό αριθμό των 200 βουλευτών που απαιτείται για να εφαρμοστεί το νέο σύστημα από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Προσδοκά ότι το ΚΚΕ θα συγκινηθεί κυρίως από την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την ψήφο στους νέους των 17 ετών, ενώ για το Ποτάμι θεωρεί ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης θα πιεστεί από το εσωτερικό του κόμματός του για ένα πιο αναλογικό σύστημα. Το Μαξίμου θεωρεί ως δεδομένες τις θετικές ψήφους από ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την εντυπωσιακή προβολή με την οποία παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας χτες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ την κατάργηση του μπόνους, σήμερα η «Αυγή», το επίσημο όργανο του κόμματος, κυκλοφορεί με μεγάλη δημοσκόπηση για τις θεσμικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνησε σε Σύνταγμα και εκλογικό νόμο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ η απλή αναλογική φέρνει αλλαγή του τοπίου «!!!» και συγκεντρώνει τη θετική γνώμη της πλειοψηφίας των πολιτών. Το γκάλοπ της Public Issue καταγράφει θετικές γνώμες της τάξης του 58% για την καθιέρωση της απλής αναλογικής και μόλις 32% κατά. Επίσης, το 71% τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και μόλις το 25% των αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Ενδιαφέρον έχει επίσης και ίσως φανερώνει τις κυβερνητικές προθέσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση το εύρημα της δημοσκόπησης ότι 73% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της άμεσης εκλογής του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από το λαό, την ώρα που αρνητικά απαντά το 23%.

Στο ίδιο πλαίσιο καταγραφής της λαϊκής διάθεσης για την συζητούμενες αλλαγές για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι και το στοιχείο ότι το 59%  τάσσεται υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων έναντι 39% που λέει «όχι» (εύρημα που ενδεχομένως ανατρέψει την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για  αποκλειστικά δημόσια ανώτατη Παιδεία). Επίσης 63% ζητά κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων με το 36% να επιμένει στο σημερινό καθεστώς.
Κλείσιμο

Στο πνεύμα των θέσεων της Αριστεράς είναι το στοιχείο ότι το 53% ζητά διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος με το 44% να είναι αντίθετο. Άλλο σημαντικό εύρημα του γκάλοπ είναι ότι το 62% ζητά να καθιερωθούν δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία των πολιτών και μόλις το 34% διαφωνεί.

Η «Αυγή» προτιμά να υποβαθμίσει πάντως δύο στοιχεία της δημοσκόπησης που φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση για τις επιλογές της και τα αποτελέσματα πολιτικής της: 69%  των ερωτηθέντων περιμένουν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερέψει τους επόμενους 12 μήνες και μόλις 11% πείθεται από τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου ότι θα καλυτερεύσει!

Επίσης το 85%των πολιτών είναι κατά του μνημονίου (το οποίο έχει υπογράψει και εφαρμόζει και ο ΣΥΡΙΖΑ) και μόλις 9% δηλώνει υπέρ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης