Μητσοτάκης: «Δεν άκουσα κάποια πρόταση από τον Τσίπρα»

Μητσοτάκης: «Δεν άκουσα κάποια πρόταση από τον Τσίπρα»

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις και ότι οι κανόνες δεν αλλάζουν εν κινήσει


Μητσοτάκης: «Δεν άκουσα κάποια πρόταση από τον Τσίπρα»
Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έπειτα από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Πέμπτης με τον πρωθυπουργό.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης είπε πως συμφωνεί με τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά όχι και με τον εκλογικό νόμο καθώς θεωρεί ότι δεν είναι ουδέτερος ο χρόνος και υπογράμμισε ότι είναι απολύτως ξεκάθαρη η θέση της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η χώρα χρειάζεται σταθερές  κυβερνήσεις και ότι οι κανόνες δεν αλλάζουν εν κινήσει, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν μπαίνει η ΝΔ στην παρούσα φάση σε συζήτηση «γιατί θεωρεί ότι το ισχύον σύστημα συμβάλει στη συγκρότηση ισχυρών κυβερνήσεων».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, τα μόνα θέματα που μπορεί να συζητήσει η ΝΔ είναι η ψήφος στους Έλληνες ομογενείς και η κατάτμηση των περιφερειών. 

«Από εκεί πέρα δεν υπάρχει κάτι άλλο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ κληθείς να απαντήσει τι πρόταση παρουσίασε ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν άκουσα κάποια συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη πρόταση από τον πρωθυπουργό για τα ζητήματα αυτά. Θα αναμένω τις δημόσιες τοποθετήσεις του».

«Από την πρώτη μου συνάντηση με τον κ. Τσίπρα έθεσα το ζήτημα της ανάγκης να υπάρξει μια ευρεία Συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα προσαρμόσει τον καταστατικό χάρτη της χώρας στις επιταγές του 21ου αιώνα. Επιμένουμε στην πρότασή μας. Αυτή η Βουλή με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση να προτείνει μια Συνταγματική αναθεώρηση αρκετά ευρεία, έτσι ώστε η επόμενη Βουλή, με απλή πλειοψηφία, να μπορεί να καθορίσει το περιεχόμενο αυτής της αναθεώρησης. Οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει στις επόμενες Εθνικές εκλογές να μπορούν να αποφασίσουν και για το ποια Συνταγματική πρόταση θα υποστηρίξουν μέσα από την ψήφο τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
 
«Στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι απολύτως ξεκάθαρη. Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν μπορούν να αλλάζουν εν κινήσει και να υπακούουν σε τακτικές επιλογές της Κυβέρνησης. Η χώρα χρειάζεται σταθερές Κυβερνήσεις. Κατά συνέπεια, η Νέα Δημοκρατία δεν μπαίνει  στη συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου στην παρούσα συγκυρία. Μπορεί να συζητήσει μόνο δύο επιμέρους  πτυχές, που αφορούν στο ζήτημα του εκλογικού νόμου», πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, «η πρώτη αφορά τη δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες πολίτες, εκτός Ελλάδας, στον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Όπως γνωρίζετε, η Νέα Δημοκρατία έχει  ήδη καταθέσει σχετική πρόταση νόμου. Θα ήταν εύκολο για την Κυβέρνηση και σήμερα ακόμα να την υπερψηφίσει. Και το δεύτερο ζήτημα το οποίο θα μπορούσαμε να συζητήσουμε είναι το ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών Περιφερειών, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη αντιπροσώπευση των βουλευτών από ένα μικρότερο εκλογικό σώμα».
 
«Από εκεί και πέρα, δεν συζητάμε απολύτως τίποτε άλλο», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως η χώρα χρειάζεται σταθερές Κυβερνήσεις.

Πηγές από τη Συγγρού αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση, εν μέσω φοροκαταιγίδας και πολύ μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, προσπαθεί ν’ αποπροσανατολίσει και ν’ αλλάξει τον εκλογικό νόμο, γιατί συνειδητοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με απόσταση δεύτερο κόμμα και απομονωμένος από την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων».

Πεποίθηση στα ηγετικά κλιμάκια της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι η κυβερνητική ηγεσία «κινείται με ιδιοτελή τακτικισμό για ν’ αλλάξει τον εκλογικό νόμο που δύο φορές χρησιμοποίησε για να σχηματίσει κυβέρνηση».

Γι΄ αυτό και σημειώνουν ότι «η χώρα έχει αρκετά προβλήματα» και «δεν χρειάζεται να προσθέσουμε και την ακυβερνησία, από έναν εκλογικό νόμο που δεν θα συμβάλει στο σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές τα μόνα σημεία που συζητούν από την αξιωματική αντιπολίτευση για τον εκλογικό νόμο είναι, αφενός, η ψήφος των ομογενών για την οποία η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει πλήρη πρόταση νόμου και, αφετέρου, η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.
Για το ζήτημα του Συντάγματος, οι ίδιες πηγές της Συγγρού υπενθυμίζουν ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «έχει θέσει από την πρώτη στιγμή της εκλογής του την πρόταση για νέο Σύνταγμα, που σηματοδοτεί μια νέα μεταπολίτευση για την Ελλάδα, μετά τα μνημόνια και την κρίση».

Η Νέα Δημοκρατία, προσθέτουν, «έχει επεξεργαστεί ολοκληρωμένη πρόταση, αλλά για να αποφασίσει η επόμενη βουλή τις αναγκαίες αλλαγές, η παρούσα βουλή πρέπει να καθορίσει συναινετικά με 180 ψήφους τα άρθρα προς αναθεώρηση».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης