ΝΔ: «Εκ του πονηρού» η ανακίνηση της αναθεώρησης του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου

ΝΔ: «Εκ του πονηρού» η ανακίνηση της αναθεώρησης του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει στη συνάντηση της Πέμπτης με τις εκπεφρασμένες θέσεις του που είναι ότι μπορεί να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την συνταγματική αναθεώρηση, αλλά δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για να γίνουν αλλαγές στον εκλογικό νόμο

ΝΔ: «Εκ του πονηρού» η ανακίνηση της αναθεώρησης του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου
«Μικρό καλάθι» κρατούν στη Συγγρού για την επικείμενη συνάντηση που θα έχει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας,
Κυριάκος Μητσοτάκηςμε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα
τον εκλογικό νόμο και την συνταγματική αναθεώρηση.

«Το γεγονός, μάλιστα, ότι η αναγγελία των συναντήσεων συνοδεύτηκε από διαρροές επικριτικών για την αντιπολίτευση σχολίων που περιείχαν τα non paper του Μαξίμου, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για τις επικοινωνιακές σκοπιμότητες της κυβέρνησης», υποστηρίζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κλείσιμο

Επισημαίνουν ότι «πρωτίστως το Σύνταγμα αλλά και ο εκλογικός νόμος, απαιτούν συναινετικές διαδικασίες για την αναθεώρησή τους». Και γι΄ αυτό, όπως προσθέτουν, «έχουν προβλεφθεί ειδικές αυξημένες πλειοψηφίες για να θεσπιστούν και να ισχύσουν οι προωθούμενες αλλαγές».
Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη θεωρούν ότι «είναι εκ του πονηρού η ανακίνηση των συγκεκριμένων ζητημάτων στην παρούσα συγκυρία», αλλά διευκρινίζουν ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ θα προσέλθει στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα με τις εκπεφρασμένες θέσεις του που είναι ότι μπορεί να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την συνταγματική αναθεώρηση, αλλά δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για αλλαγές στον εκλογικό νόμο».

Σε κάθε περίπτωση, η αξιωματική αντιπολίτευση στο ζήτημα του εκλογικού συστήματος προτάσσει την ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα και δεν συμφωνεί με την κατάργηση του μπόνους που προβλέπεται για το πρώτο κόμμα, που φέρεται να προωθεί η κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο που, όπως λένε γαλάζιοι αξιωματούχοι, οι συγκεκριμένες αλλαγές υιοθετούνται τώρα για να στερήσουν την αυτοδυναμία από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς «η νίκη της είναι δεδομένη όποτε και να γίνουν οι εκλογές».

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης παρομοίασε τους σχεδιασμούς περί απλής αναλογικής με το ανάλογο προηγούμενο της περιόδου 1989 - 1990 όταν χρειάστηκε να γίνουν τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις για να σχηματίσει κυβέρνηση η ΝΔ. Και πρόσθεσε ότι τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη «λειτουργούν ως νέοι Κουτσόγιωργες…».

«Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δυο φορές», είναι η φράση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ για να απορρίψει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και σε αυτό το μοτίβο επιμένουν από τη Συγγρού ότι δεν συμπληρωθεί η πλειοψηφία των 200 εδρών για να ισχύουν στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση οι όποιες αλλαγές αποφασίσει, εν τέλει, η κυβερνητική πλειοψηφία. Η μόνη αλλαγή που μπορεί να αποδεχθούν στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

Διαφορετική είναι η προσέγγιση στο ζήτημα του Συντάγματος, καθώς θυμίζουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ τόσο στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό τον περασμένο Ιανουάριο στο Μαξίμου, όσο και μεταγενέστερα από το βήμα της Βουλής είχε καλέσει τον κ. Τσίπρα να συναινέσει για την έναρξη των απαιτούμενων διαδικασιών ούτως ώστε να καταστεί δυνατόν να είναι Αναθεωρητική η επόμενη Βουλή. Σε αυτή τη θέση θα επιμείνει ο κ. Μητσοτάκης θεωρώντας ότι μπορούν να οριστούν τα αναθεωρητέα άρθρα από αυτή τη Βουλή και η επόμενη με τη νέα πλειοψηφία που θα έχει να αποφασίσει για τη μορφή που θα λάβουν οι επιμέρους διατάξεις.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης