ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Κλιμακώνεται η κόντρα για τους «Παραιτηθείτε», ο Φίλης μιλά για σχέδιο Β της ΝΔ

Κλιμακώνεται η κόντρα για τους «Παραιτηθείτε», ο Φίλης μιλά για σχέδιο Β της ΝΔ

Το κυβερνών κόμμα έχει ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί τη διαδήλωση υποκινούμενη από την ηγεσία της ΝΔ

Κλιμακώνεται η κόντρα για τους «Παραιτηθείτε», ο Φίλης μιλά για σχέδιο Β της ΝΔ
Δύο μέρες πριν την αντικυβερνητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η κίνηση «Παραιτηθείτε» στην πλατεία Συντάγματος για να στείλει μήνυμα αντίδρασης της κοινωνίας στην πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ
-
ΑΝΕΛ και να προβάλει το αίτημα για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει.

Κλείσιμο
Το κυβερνών κόμμα έχει ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί τη διαδήλωση υποκινούμενη από την ηγεσία της ΝΔ, πρωτίστως την πλευρά που εκφράζει ο Άδωνις Γεωργιάδης, και με επιρροές (τουλάχιστον) από την ακροδεξιά, ενώ εμπλέκει και μέρος του ΠΑΣΟΚ, ιδίως εκείνο που δηλώνει πίστη στον Ευάγγελο Βενιζέλο, στην έμπνευση και οργάνωση του εγχειρήματος. Ο Νίκος Φίλης μάλιστα επανήλθε με σκληρές δηλώσεις κατά των διοργανωτών, ενώ μέρος του κυβερνώντος κόμματος θεωρεί ότι υπάρχει σχέδιο υπονόμευσης της συγκυβέρνησης, με στόχο να αποτραπεί η πορεία της χώρας, όπως χαράσσεται μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τα νέα δεδομένα σε οικονομία και κοινωνία, που αυτή δημιουργεί.

Ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» προχώρησε σε νέες δηλώσεις λέγοντας πως το «Παραιτηθείτε» είναι το σχέδιο Β της Νέα Δημοκρατίας ενώ είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «εναγκαλίζεται λουλούδια της ακροδεξιάς».

Από την άλλη ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε χθες, Κυριακή, να ξεκαθαρίσει ότι «το αίτημα για εκλογές γίνεται επίκαιρο γιατί το ζητάει η κοινωνία», υιοθετώντας εμμέσως πλην σαφώς το κεντρικό σύνθημα της μεθαυριανής διαδήλωσης.

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη» τη δήλωση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, για τη συγκέντρωση «Παραιτηθείτε», διότι όπως εξηγεί, για πρώτη φορά δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση αμφισβητεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, ενώ χαρακτηρίζει και ως «δείγμα θράσους» το ότι «οι άνθρωποι που έχουν το παγκόσμιο ρεκόρ στις διαδηλώσεις τολμούν να εκφράσουν τέτοιες απόψεις».

Νωρίτερα ο κ. Φίλης είχε δηλώσει ότι «μεθαύριο οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να διαδηλώσουν με ό,τι συνθήματα θέλουν και εμείς έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε τα συνθήματα». Και πρόσθεσε ότι «απεδείχθη επισήμως ότι στη διαδήλωση είναι η ΝΔ (...) σύρεται ο Μητσοτάκης από τους ακροδεξιούς».

Κυβέρνηση και ΝΔ ερίζουν ουσιαστικά για την απήχηση του αιτήματος για εκλογές: Η Συγγρού εκτιμά σε κάθε περίπτωση ότι πρόκειται για ένα επίκαιρο και αναγκαίο αίτημα, που αποκτά δυναμική, ενώ αντιθέτως το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί η κοινή γνώμη δεν υιοθετεί αυτή την άποψη. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν, επικαλούμενες ευρήματα δημοσκόπησης, ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και πιστεύει ότι θα ακολουθήσει περίοδος σταθερότητας» και επισήμαιναν όλτι η κυβέρνηση εργάστηκε μεθοδικά για να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρξει μια μεγάλη περίοδος σταθερότητας, κάτι που έχει ανάγκη και η ελληνική κοινωνία και η οικονομία. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι συνιστά ήττα για την τακτική της ΝΔ και το κίνημα «Παραιτηθείτε» ότι οι πολίτες δεν θέλουν πρόωρες εκλογές.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης