Θεοδωράκης: Με την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου ο αντιευρωπαϊσμός στην Ελλάδα

Θεοδωράκης: Με την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου ο αντιευρωπαϊσμός στην Ελλάδα

Με αφορμή έρευνα του Κέντρου PEW, σύμφωνα με την οποία «το 71% των Ελλήνων έχει αρνητική άποψη για την ΕΕ»

Θεοδωράκης: Με την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου ο αντιευρωπαϊσμός στην Ελλάδα
Σφοδρή επίθεση κατά των Αλέξη Τσίπρα
και
Πάνου Καμμένου εξαπέλυσε σήμερα ο
Σταύρος Θεοδωράκης,
Κλείσιμο
με αφορμή έρευνα του Κέντρου PEW, σύμφωνα με την οποία «το 71% των Ελλήνων έχει αρνητική άποψη για την ΕΕ».

Σε ομιλία του στην εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές», ο επικεφαλής του Ποταμιού επισήμανε ότι «η ευρωπαϊκή ιδέα έχει απαξιωθεί».

«Η κρυφή υπογραφή σε αυτό το συμπέρασμα και σε αυτή την έρευνα είναι του Τσίπρα και των άλλων ευρωφοβικών που συνιστούσαν τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που δημιούργησαν όλο αυτό το αρνητικό κλίμα για την Ευρώπη στην Ελλάδα. Ένας δεξιός ηγέτης γέμισε τις πλατείες με αγανακτισμένους και τις έκανε δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ. Και ένας αριστερός ηγέτης γέμισε τις πλατείες με φανατικούς εθνικιστές - με αντιευρωπαίους - με φοβισμένους ανθρώπους και τους έκανε δώρο στους ακραίους πολιτικούς αντιπάλους από φασίστες μέχρι ψεκασμένους αριστερούς», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Καταθέτοντας τη δική του πρόταση ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι: «Χρειαζόμαστε ένα νέο Εργαλείο Συνοχής, ένα μηχανισμό που θα ενισχύει τις οικονομίες που πραγματοποιούν αναγκαίες αλλά επώδυνες μεταρρυθμίσεις» και επανέφερε στη συζήτηση μια πρόταση που έκανε η Ιταλία αλλά δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και αφορά τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανεργίας, το οποίο θα συμπληρωθεί «με έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό κινητικότητας εργασίας, ο οποίος θα παρέχει και πληροφόρηση και κίνητρα για κινητικότητα».

Αναφερόμενος στη άνοδο της ακροδεξιάς και όσους υποστηρίζουν ότι για το φαινόμενο ευθύνεται η λιτότητα και το προσφυγικό ο επικεφαλής του Ποταμιού ήταν κατηγορηματικός λέγοντας: «Η φτώχεια δεν σε κάνει ακροδεξιό. Ο λαϊκισμός των ΜΜΕ και των πολιτικών είναι αυτός που τρέφει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία».

Τέλος, μιλώντας για μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική ενοποίηση και αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενίσχυση των Επιτρόπων, διαβούλευση και συμμετοχή στις αποφάσεις και στα νομοθετικά κείμενα ενίσχυση των κοινών πολιτικών σε καίρια θέματα καθώς και δημιουργία ενός έναν ευρωπαϊκού στρατού.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη:


Το 71% των Ελλήνων έχουν αρνητική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το 94% των Ελλήνων δεν επικροτούν τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση
Το 92% των Ελλήνων δεν συμφωνούν με τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τα οικονομικά ζητήματα.
Το 68% των Ελλήνων πιστεύουν ότι κάποιες εξουσίες που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιστραφούν στις εθνικές κυβερνήσεις

Έρευνα του αμερικανικού ερευνητικού Ινστιτούτου PEW που είναι σήμερα στους Financial Times.
Οι Βρετανοί δεν βλέπουν θετικά την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό 48%. Οι Έλληνες σε ποσοστό 71%.

Η ευρωπαϊκή ιδέα έχει απαξιωθεί. Η κρυφή υπογραφή σε αυτό το συμπέρασμα και σε αυτή την έρευνα είναι του Τσίπρα και των άλλων ευρωφοβικών που συνιστούσαν τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που δημιούργησαν όλο αυτό το αρνητικό κλίμα για την Ευρώπη στην Ελλάδα

Ένας δεξιός ηγέτης γέμισε τις πλατείες με αγανακτισμένους και τις έκανε δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ. Και ένας αριστερός ηγέτης γέμισε τις πλατείες με φανατικούς εθνικιστές - με αντιευρωπαίους - με φοβισμένους ανθρώπους και τους έκανε δώρο στους ακραίους πολιτικούς αντιπάλους από φασίστες μέχρι ψεκασμένους αριστερούς

Η οδοντόκρεμα έχει βγει από το σωληνάριο προσπαθούν να την βάλουν μέσα αλλά φοβάμαι ότι είναι αργά.

Μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη όταν μία από τις μεγαλύτερες χώρες της Ένωσης αποφασίζει αυτές τις μέρες αν θέλει να μείνει ή να φύγει; Και θα είμαστε νικητές αν κερδίσουμε με 51-49;

Στα περισσότερα από τα προβλήματα που βρίσκει μπροστά της η Ευρώπη βρίσκει λύσεις, με μεγάλη καθυστέρηση και αυτοσχεδιάζοντας. Αυτό φάνηκε με την ελληνική κρίση. Αυτό φάνηκε και με το προσφυγικό. Έχουμε κάποια εναλλακτική; Όχι!

Πρέπει λοιπόν να εμφυσούμε αισιοδοξία στους πολίτες σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον, χωρίς βέβαια να εγκαταλείπουμε την κριτική μας στάση.

Η ακροδεξιά ανεβαίνει και κάποιοι λένε ότι ευθύνονται οι πολιτικές της λιτότητας και το προσφυγικό. Η φτώχεια όμως δεν σε κάνει ακροδεξιό. Ο λαϊκισμός των ΜΜΕ και των πολιτικών είναι αυτός που τρέφει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Η μεγέθυνση των ταπεινών ενστίκτων στα social media και το διαδίκτυο. Ο λαϊκισμός και ο φόβος που δημιουργεί η απουσία της πολιτικής, η απουσία αποφάσεων, η απουσία σχεδιασμού.

Πολιτική ενοποίηση, αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενίσχυση των Επιτρόπων, διαβούλευση και συμμετοχή στις αποφάσεις και στα νομοθετικά κείμενα, ενίσχυση των κοινών πολιτικών σε καίρια θέματα, απογραφειοκρατικοποίηση των θεσμών, κοινή πολιτική ασφάλειας που σημαίνει έναν ευρωπαϊκό στρατό

Χρειαζόμαστε ένα νέο Εργαλείο Συνοχής. Ένα μηχανισμό που θα ενισχύει τις οικονομίες που πραγματοποιούν αναγκαίες αλλά επώδυνες μεταρρυθμίσεις ώστε να μειώνονται οι κραδασμοί και οι κοινωνικές αντιθέσεις.

Οι μεταρρυθμίσεις θέλουν τεχνογνωσία και πόρους. Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανεργίας. Είναι μια παλιά ιδέα που έχει όμως κολλήσει. Την επανέφερε πρόσφατα η Ιταλία. Όχι ένα ταμείο για τον Νότο αλλά ένα ταμείο και για τον Νότο όταν ο Νότος πλήττεται από την κρίση. Και θα μπορούσε να συμπληρωθεί με έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό κινητικότητας εργασίας, ο οποίος θα παρέχει και πληροφόρηση και κίνητρα για κινητικότητα.

Θα το ξαναπώ, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες -η υπερεθνική τρομοκρατία, το προσφυγικό, η γραφειοκρατία- είναι πρωτόγνωρες αλλά ήταν προβλέψιμες.
Οι μηχανισμοί της ΕΕ έχουν αποκοπεί από την πραγματικότητα και αντιδρούν με μειωμένα αντανακλαστικά.

Ας βλέπουμε όμως τα πράγματα στη μεγάλη διάρκεια, όπως λέει ένας Γάλλος ιστορικός. Θέλει συνεχή τριβή, συζήτηση και καλή διάθεση για να αντιμετωπίσουν τα νέα και τα παλιά προβλήματα, τις νέες και τις παλιές προκλήσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης