Κουρουμπλής: Υπάρχουν σκέψεις για απλή αναλογική και σπάσιμο περιφερειών

Κουρουμπλής: Υπάρχουν σκέψεις για απλή αναλογική και σπάσιμο περιφερειών

Για το μπόνους των εδρών η μία επιλογή είναι να καταργηθεί  και η άλλη να δίνεται μόνο εάν κόμμα ή ένας συνασπισμός κομμάτων λάβουν ποσοστό 40%-42%

Κουρουμπλής: Υπάρχουν σκέψεις για απλή αναλογική και σπάσιμο περιφερειών
Εν μέσω δημοσιευμάτων και πληροφοριών που θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να σχεδιάζει ανάταξη του πολιτικού κλίματος μετά τα πρωτοφανή μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή
, αλλά και της πιθανολογούμενης συνταγματικής αναθεώρησης, ο υπουργός των Εσωτερικών,
Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι στο υπουργείο και στην κυβέρνηση υπάρχουν ακόμα μόνο σκέψεις για το εκλογικό σύστημα, που παίρνουν τη μορφή προτάσεων.

Κλείσιμο
Τάχθηκε υπέρ του σπασίματος των περιφερειών ώστε καμία σε όλη τη χώρα να μην εκλέγει πάνω από 10 βουλευτές, αλλά και της διατήρησης του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%.

Για την απλή αναλογική είπε ότι πρόκειται για ένα σύστημα που η Αριστερά πάντα θεωρούσε ότι δίνει πραγματική έκφραση στις εκλογές ενώ για το μπόνους των εδρών τόνισε ότι η μία επιλογή είναι να μην υπάρχει καθόλου και η άλλη να δίνεται μόνο εάν κόμμα ή ένας συνασπισμός κομμάτων λάβουν ποσοστό 40%-42%. 

Ερωτηθείς πάντως για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού από τον πρωθυπουργό, απάντησε ότι δεν έχει καμία πληροφόρηση.

Σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση φέρεται να επεξεργάζεται τις τελικές της προτάσεις, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει ήδη παρουσιάσει το δικό της προσχέδιο.

Σύμφωνα με τον κυριακάτικο Τύπο, ο πρωθυπουργός εξετάζει «φόρμουλα» για άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση, ενώ κυβερνητικά στελέχη του έχουν προτείνει να υιοθετήσει το πάγιο αίτημα της Αριστεράς για εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής και όχι το αίτημα για μείωση του μπόνους για το πρώτο κόμμα από τις 50 στις 30 έδρες.

Η ΝΔ πάντως έχει δηλώσει ότι δεν θα υπερψηφίσει νέο εκλογικό νόμο από την παρούσα Βουλή έχοντας μάλιστα πιέσει και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή.

Πηγή: Newmoney.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης