Handeslblatt: Οι αδύναμοι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα εγκυμονούν νέα σύγκρουση Γερμανίας-ΔΝΤ

Handeslblatt: Οι αδύναμοι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα εγκυμονούν νέα σύγκρουση Γερμανίας-ΔΝΤ

«Το ενδεχόμενο να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας χωρίς μια ρητή δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης για μια σαφή ελάφρυνση του χρέους, γίνεται όλο και πιο απίθανο», εκτιμά ο ειδικός αναλυτής Μαρσέλ Φράτσερ

Handeslblatt: Οι αδύναμοι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα εγκυμονούν νέα σύγκρουση Γερμανίας-ΔΝΤ
Τους κινδύνους που εγκυμονεί η νέα ύφεση στην ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2016, έναντι του προηγούμενου διαστήματος, επισήμανε σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Handeslblatt, εκτιμώντας πως είναι πιθανή μία νέα σύγκρουση του Βερολίνου με το ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί συγκεκριμένα στοιχεία για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, βάσει των στοιχείων που εμφάνισε η ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2016. Πιο συγκεκριμένα, το ΑΕΠ
παρουσίασε πτώση κατά 0,5% έναντι του τέταρτου τριμήνου του 2015 και κατά 1,4% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2015. Οι αρχικές εκτιμήσεις της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας έκαναν λόγο για συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, κατά 0,4% και 1,3% αντίστοιχα.

«Οι αδύναμοι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα αυξάνουν τις πιθανότητες κορύφωσης της σύγκρουσης μεταξύ του ΔΝΤ και της γερμανικής κυβέρνησης», σχολιάζει προς την εφημερίδα ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ. «Το ενδεχόμενο να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας χωρίς μια ρητή δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης για μια σαφή ελάφρυνση του χρέους, γίνεται όλο και πιο απίθανο», εκτιμά ο ειδικός.
Κλείσιμο

Η εφημερίδα συνεχίζει γράφοντας για το ερώτημα που τίθεται μετά την αρνητική αυτή εξέλιξη. Θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να φέρει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους προς ψήφιση στη γερμανική Βουλή; «Υπό αυτή την έννοια, η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ θα μπορούσε να βρεθεί ενώπιον ενός εξαιρετικά δύσκολου διλήμματος: Είτε να αθετήσει την υπόσχεση που αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, είτε να φέρει το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους προς ψήφιση στη γερμανική Βουλή», επισημαίνει η εφημερίδα και συνεχίζει: «Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα βοήθειας είναι μια προϋπόθεση που έχει θέσει η Bundestag και ο κυβερνητικός συνασπισμός συνολικά. Το κοινοβούλιο αξιώνει από τον υπουργό Οικονομικών - όπως και τα κοινοβούλια άλλων χωρών της ευρωζώνης. Χωρίς το ΔΝΤ η Bundestag δεν θα συνέχιζε να συμπράττει», γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στην ενεργό συμμετοχή του Ταμείου όχι μόνον λόγω της εμπειρίας του στην αντιμετώπιση κρίσεων αλλά και για αμιγώς οικονομικούς λόγους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης