Γιλντιρίμ: Θα ήταν ωραίο να συναντηθούν ο Ακιντζί με τον Τσίπρα και ο Αναστασιάδης με τον Ερντογάν

Γιλντιρίμ: Θα ήταν ωραίο να συναντηθούν ο Ακιντζί με τον Τσίπρα και ο Αναστασιάδης με τον Ερντογάν

Δεν αποδέχομαι καμία προϋπόθεση για το ποιους θα συναντώ, ώστε να επαναρχίσουν οι συζητήσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων

Γιλντιρίμ: Θα ήταν ωραίο να συναντηθούν ο Ακιντζί με τον Τσίπρα και ο Αναστασιάδης με τον Ερντογάν
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον νέο πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ που επισκέπτεται το ψευδοκράτος, ανέφερε ο ίδιος ότι δεν πρόκειται να δεχθεί  όρους για τις επαφές που μπορεί να κάνει.

Έγιναν, πρόσθεσε, δηλώσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ότι για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει ο ίδιος να πάει σε παρόμοιες συναντήσεις (με διεθνείς προσωπικότητες) όπως προσφάτως στη Κωνσταντινούπολη και να σταματήσει τις διεργασίες και προσπάθειες για να επαναληφθεί αυτό. «Το είπαν λες και είναι προϋπόθεση αυτό για να επιστρέψουν στις συνομιλίες. Εάν δεν εννοούσαν αυτό, δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά εάν αυτό εννοούν, εγώ γι' αυτό δήλωσα ότι δεν αποδέχομαι καμία προϋπόθεση σε αυτό το θέμα».
Επανέλαβε ότι είναι έτοιμος και θα συνεχίσει να είναι να έχει συναντήσεις σε οποιαδήποτε πλατφόρμα βρίσκεται όχι μόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά είτε στο Νταβός, το Βερολίνο, το Λονδίνο και αλλού, να έχει συναντήσεις ακόμα και με τον ΓΓ του ΟΗΕ
όταν αυτό κρίνεται κατάλληλο. Τι πιο φυσικό από αυτό, πρόσθεσε.
Κλείσιμο

Εάν ο Τούρκος πρόεδρος, συνέχισε, τον καλέσει σε ένα γεύμα μεταξύ αξιωματούχων άλλων χωρών τότε σίγουρα θα πάει εφόσον μπορεί. Επανέλαβε επίσης ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που πήγε σε γεύμα, είχε πάει και στη σύνοδο του ΟΙΔ στην Κωνσταντινούπολη. Βρέθηκε, είπε, με τον κ. Αναστασιάδη και στο Νταβός μέσα σε μια αίθουσα όπου βρίσκονταν αρχηγοί διαφόρων κρατών από ολόκληρο τον κόσμο.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ότι εάν στο μέλλον «αποφασίσουμε να ζήσουμε σαν αδέρφια δίπλα - δίπλα, τότε δεν χρειάζεται να προσκολλούμαστε σε αυτές τις λεπτομέρειες». Δεν θα διευκολυνθεί η εξεύρεση μόνιμης και δίκαιης λύσης εάν κάποιος ασχολείται με θέματα όπως ποιος, πού, με ποιον συναντήθηκε, τα τυπικά ζητήματα, ανέφερε. Θα ήθελε, είπε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να μπορούσε να συναντηθεί με «τον δικό μας πρόεδρο, να συναντηθεί μαζί μας». Και ο «πρόεδρος» του ψευδοκράτους να μπορεί να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα, συνέχισε υποστηρίζοντας ότι αυτές (οι συναντήσεις) θα δώσουν ένα όμορφο μήνυμα στις δύο κοινότητες και στη διεθνή κοινότητα για την ειλικρίνεια των πλευρών. Ο κ. Ακιντζί είπε πως η Κύπρος βρίσκεται σε μια ιστορικής σημασίας περίοδο και οι επόμενοι επτά μήνες είναι κρίσιμοι για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι όπως έχει υπογραμμίσει πολλές φορές, για να μην χαθεί η ευκαιρία για λύση του Κυπριακού πρέπει αυτό το διάστημα να αξιοποιηθεί, δουλεύοντας πολύ και με ειλικρίνεια. «Εμείς», σημείωσε «όπως και μέχρι σήμερα, έτσι και από δω και πέρα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να προκύψει ένα κείμενο συμφωνίας για μια ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας, διζωνική, δικοινοτική».

«Μια λύση που θα επιτυγχάνει την ισότητα, την ελευθερία και την ασφάλειά μας δεν είναι μόνο μία ανάγκη για το νησί αλλά έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μεγάλες ευκαιρίες, που θα οδηγήσουν σε οικονομική συνεργασία στην περιοχή μας». Εξέφρασε ικανοποίηση γιατί στη συνάντηση με τον κ. Γιλντιρίμ διαπίστωσε ότι η στήριξη της Τουρκίας στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και η αποφασιστικότητά της στο θέμα της λύσης, συνεχίζεται.

Είναι σημαντικό η Τουρκία να βρίσκεται στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων στη λύση, όπως κάνει και στα άλλα ζητήματα, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και οι άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές, προεξέχουσας της Ελλάδας, δεν θα φεισθούν της εποικοδομητικής συμβολής για μια δίκαιη λύση στην Κύπρο. 

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωσή του ότι διαπραγματεύεται μόνο στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι είναι γνωστό ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στο πλαίσιο εκείνου του ανακοινωθέντος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης