Απαντήσεις για τη σκανδαλώδη ρύθμιση με τις offshore ζητά η αντιπολίτευση

Απαντήσεις για τη σκανδαλώδη ρύθμιση με τις offshore ζητά η αντιπολίτευση

ΝΔ: Ποιους υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πήγαν να καλύψουν; - ΠΑΣΟΚ: «Έντρομη η κυβέρνηση αποσύρει άρον-άρον την ύποπτη διάταξη - Ποτάμι: «Άφού έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία, αλλάζουν τη διάταξη...»




Απαντήσεις για τη σκανδαλώδη ρύθμιση με τις offshore ζητά η αντιπολίτευση
Δεν λέει να κοπάσει η πολιτική θύελλα που ξέσπασε με αφορμή το θέμα των offshore
και τη διάταξη που ο ΣΥΡΙΖΑ «παρεισέφρησε» στις 7.500 σελίδες του πολυνομοσχεδίου για να την αποσύρει λίγες ημέρες αργότερα, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Το μεσημέρι της Τρίτης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη προανήγγειλε ότι
με τροπολογία που κατατίθεται αύριο θα θεσμοθετηθεί το ασυμβίβαστο
Κλείσιμο
μεταξύ της κατοχής offshore και της ιδιότητας του βουλευτή και του υπουργού.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση εμμένει στην απαίτησή της να δοθούν πειστικές απαντήσεις από την κυβέρνηση για τους πραγματικούς λόγους που την ανάγκασαν να φέρει την σκανδαλώδη ρύθμιση που επιτρέπει σε υπουργούς και βουλευτές να έχουν offshore εταιρείες, παρά την ανακοίνωση της κυρίας Γεροβασίλη ότι αύριο θα έρθει τροπολογία που θα αυστηροποιεί ξανά το σχετικό καθεστώς.

«Ύστερα από την κατακραυγή του συνόλου της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου, η Κυβέρνηση αναγκάζεται συρόμενη να υποχωρήσει στη διάταξη για τις offshore», αναφέρει η Νέα Δημοκρατία για να επισημάνει: «Παραμένει το ερώτημα: Ποιος Υπουργός εμπνεύστηκε αυτήν τη σκανδαλώδη ρύθμιση και ποιους Υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πήγαν να καλύψουν; Είναι υποχρεωμένοι να πάρουν πίσω την άθλια μεθόδευσή τους».

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ -στο οποίο επιτέθηκε η κυρία Γεροβασίλη για το νόμο του 2010 που όπως είπε οδηγούσε δήθεν σε εφαρμογή της απαγόρευσης- αναφέρει ότι «έντρομη η κυβέρνηση από την καθολική αντίδραση και αποδοκιμασία αποσύρει άρον άρον τη σκανδαλώδη και ύποπτη διάταξη για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρίες».
«Τα υπόλοιπα στη Βουλή», τονίζει.

Έντονη ήταν, όμως και η αντίδραση του Ποταμιού το οποίο σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «αφού έκανε την ανάγκη φιλοτιμία, η κυβέρνηση προχωράει στην αλλαγή της διάταξης για τις offshore».

«Είναι ένα βήμα. Εμείς θα επιμείνουμε και για το επόμενο. Δεν μπορούν οι υπουργοί να έχουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και τις ιδέες τους στην Ελλάδα. Καλούμε ξανά τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να προχωρήσουν τουλάχιστον σε μια αυτοδέσμευση. Δεν μπορούν οι βουλευτές και οι πολιτικοί κάθε βαθμίδας να έχουν τις κύριες καταθέσεις τους προστατευμένες έξω από την χώρα. Ας αλλάξουμε αφού ζητάμε και από τους Έλληνες να αλλάξουν», υπογραμμίζει.

Όσον αφορά στην Ένωση Κεντρώων, υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση που έχει κάνει ήδη μια γκάφα η οποία μπορεί να αποδειχθεί ύπουλη προσπαθεί τώρα με νέα διάταξη να περάσει στην επίθεση. Θέλουν να εμφανιστούν από κατηγορούμενοι κατήγοροι» επισημαίνει τέλος η Ένωση Κεντρώων».



Ξεσηκωμός και στον ΣΥΡΙΖΑ
Αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκθέτουν δημοσίως το Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας ότι δεν γνώριζαν πως ψήφιζαν την ύποπτη διάταξη που επιτρέπει σε υπουργούς και βουλευτές να διατηρούν offshore σε φορολογικά συνεργάσιμες χώρες. 

Ενδεικτική είναι η αποστασιοποίηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών Γιώργου Δημαρά ο οποίος στηλίτευσε ευθέως τις κυβερνητικές επιλογές, υπαινίχθηκε εν κρυπτώ αποφάσεις και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει την απόφασή του. 

«Αν το ήξερα δεν θα το ψήφιζα» είπε ο κ. Δημαράς για το επίμαχο άρθρο 178 και επισήμανε στέλνοντας μήνυμα στο πρωθυπουργικό γραφείο: «Έστω και τώρα να το πάρει πίσω ο Αλέξης Τσίπρας».

Την ίδια ώρα, με κεντρικό τίτλο «Οφσάιντ με τις off shore», η Αυγή επικρίνει ευθέως την κυβέρνηση για την περιβόητη ρύθμιση, που δίδει τη δυνατότητα οffshore υπουργών. Η παρέμβαση της Αυγής εκφράζει κατά τα φαινόμενα και το βαρύ κλίμα, αλλά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν παρασκηνιακά όλες αυτές τις ημέρες της αμηχανίας και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπήρξε αιφνιδιασμός ακόμα και βουλευτών και στελεχών για τη συγκεκριμένη διάταξη.

Τι έγραψε η «Αυγή» για το θέμα



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης