Απαντήσεις στη Βουλή ζητά η ΝΔ για τις offshore υπουργών

Απαντήσεις στη Βουλή ζητά η ΝΔ για τις offshore υπουργών

Η πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγκάζει την κυβέρνηση είτε να τροποποιήσει την διάταξη, είτε να υπερασπιστεί την ρύθμιση και να έλθει αντιμέτωπη με την κοινή γνώμη

Απαντήσεις στη Βουλή ζητά η ΝΔ για τις offshore υπουργών
Έτοιμη να ανακρούσει πρύμναν φέρεται η κυβέρνηση στην υπόθεση της αλλαγής της νομοθεσίας που αφορά τις offshore υπουργών μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του “Πρώτου Θέματος”. 

Πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναζητά εύσχημο τρόπο να αλλάξει ξανά την επίμαχη διάταξη. Συντέλεσε σε αυτό η ομόθυμη αντίδραση της αντιπολίτευσης και παρασκηνιακά ακόμη και αρκετών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ενδεικτικό είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Αυγή” υπό τον τίτλο “Οφσάιντ με τις offshore” που στην ουσία ζητά ή προαναγγέλλει την στροφή της κυβέρνησης. Στην πρώτη σελίδα της η εφημερίδα γράφει: “ Η νομική δυνατότητα υπουργών, βουλευτών και εν γένει κρατικών λειτουργών να αναπτύσσουν οικονομικές δραστηριότητες σε "φορολογικά συνεργάσιμα" κράτη, μεταξύ των οποίων και δεκάδες "φορολογικοί παράδεισοι", σε μια περίοδο που τα βάρη της εξόδου από την κρίση επωμίζονται όσοι δεν έχουν οδό διαφυγής, αποτελεί κοινωνική πρόκληση και πρέπει αμέσως να αρθεί.

Είτε το απαίτησαν οι δανειστές είτε το εισηγήθηκε η GRECO (ομάδα κρατών για την καταπολέμηση της διαφθοράς), η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν ουσιαστικό λόγο να επιμείνει σε μια διάταξη που αφενός σκανδαλίζει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και αφετέρου δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί, διότι καμία κυβέρνηση και κανένα πρόσωπο δεν θα μπορέσουν να σταθούν στη θέση τους. Το γεγονός ότι κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα η Ν.Δ. γνώριζαν το θέμα και τώρα υποκρίνονται τον ανήξερο προφανώς και δεν πρέπει να λειτουργήσει συμψηφιστικά. Κόκκινη γραμμή για την κοινωνία το ασυμβίβαστο μεταξύ πολιτικής ενασχόλησης και "εξωχώριας" οικονομικής δραστηριότητας σε φορολογικούς παραδείσους, έστω και "φορολογικά συνεργάσιμους". 
Κλείσιμο

Η επιχειρηματολογία της “Αυγής” κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από την πρώτη αμήχανη και επιθετική αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο σε non paper είχε επιτεθεί εναντίον των δημοσιευμάτων και της ΝΔ καταφεύγοντας ξανά στην περίπτωση Παπασταύρου. 

Εκ των πραγμάτων η πρωτοβουλία της ΝΔ να φέρει το θέμα στην Βουλή καταθέτοντας επίκαιρη επερώτηση με τις υπογραφές όλων των βουλευτών και πρώτου του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναγκάζει την κυβέρνηση είτε να τροποποιήσει την διάταξη, είτε να υπερασπιστεί την ρύθμιση και να έλθει αντιμέτωπη με την κοινή γνώμη. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χάνει σε ένα ακόμη πεδίο το περίφημο “ηθικό πλεονέκτημα”. Εφόσον αποδεχθεί την τροποποίηση της επίμαχης διάταξης θα έχει υποστεί και μία πολιτική ήττα. 


Αμηχανία 

Μέχρι στιγμής πάντως  επισήμως η κυβέρνηση παραμένει στο nonpaper που είχε εκδόσει προχθές και το οποίο “πετά την μπάλα στην εξέδρα” ενώ επιτίθεται στον Τύπο για τις αποκαλύψεις και στη ΝΔ για την υπόθεση Παπασταύρου. Το Μέγαρο Μαξίμου από τη μία διαρρέει ότι επρόκειτο για μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης και από την άλλη καταφεύγει στις συστάσεις της ομάδας Greco -της ομάδας των χωρών που καταπολεμούν την διαφθορά-, οι οποίες όμως όπως συμφωνούν όλα τα άλλα κόμματα κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από την κυβέρνηση. Η επιχειρηματολογία αυτή δεν πείθει ούτε τους βουλευτές της οι οποίοι αδυνατούν να υπερασπιστούν στα Μέσα Ενημέρωσης την αλλαγή του καθεστώτος. 

Ενδεικτική της αμηχανίας της κυβέρνησης είναι η χθεσινή τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Αντί για απάντησε στο ερώτημα γιατί άλλαξε η διάταξη που απαγόρευε τις offshore των πολιτικών ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι "Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να κατηγορηθεί για ό,τι άλλο θέλετε, αλλά να κατηγορηθούμε ότι πάμε να δημιουργήσουμε υπουργεία offshore όταν κάνουμε ελέγχους και έχουμε βάλει στο στόχαστρο τη διαφθορά; Αυτό είναι πολιτικό ανέκδοτο”. Πρόσθεσε ότι "Αυτή η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο το μαύρο χρήμα και τις offshore. Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα προχωρήσουν άμεσα τα τρία νομοσχέδια περί καπνικών προϊόντων, εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων και πλαστικού χρήματος”. 


Πολιτικοί αρχηγοί: Αστείες οι δικαιολογίες της κυβέρνησης
 
Μετά τις ανακοινώσεις των κομμάτων χθες οι πολιτικοί αρχηγοί επιτέθηκαν με δηλώσεις τους στην κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το ποιούς ωφελεί η διάταξη για τις offshore. «Εκεί που υπήρχε γενική απαγόρευση συμμέτοχης σε offshore στους πολιτικούς, ανοίγει ένα παραθυράκι. Εμείς ρωτάμε ποιος ωφελείται από αυτή τη διάταξη, ζητάμε η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις, γιατί όλοι οι πολίτες έχουν δυσκολία να κατανοήσουν γιατί επιτρέπεται σε πολιτικούς να συμμετέχουν σε offshore» ανέφερε. 

Αστείες χαρακτήρισε τις δικαιολογίες της κυβέρνησης η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και προσθέτει ότι τους εκθέτουν περισσότερο. Ρωτά αν «οι δήθεν υπερασπιστές των φτωχών στήνουν business με off shore και  ποιο είναι το κίνητρο που τους οδήγησε να καταργήσουν  τον νόμο ΠΑΣΟΚ που απαγόρευε off shore σε υπουργούς. Η άμεση ανάκληση της σχετικής ρύθμισης είναι η μόνη σοβαρή απάντηση που μπορεί να δώσει η Κυβέρνηση» σημειώνει. 

Κατηγορηματικός ότι δεν μπορούν όσοι παίρνουν κρατικό χρήμα και βρίσκονται στην κορυφή του πολιτικού συστήματος να διαθέτουν κρυφές εταιρείες στο εξωτερικό εμφανίστηκε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Στην δήλωσή του αναφέρει: «Εμείς το προχωράμε και ένα βήμα παραπάνω, πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει οι πολιτικοί να έχουν λεφτά στο εξωτερικό. Δια νόμου. Η δική μας πρόταση προς το πολιτικό σύστημα προς τις διάφορες πλευρές είναι να συμφωνήσουμε στη Βουλή ομοφώνως, ή σχεδόν, να έρθουν τα λεφτά όσων ασχολούνται με την πολιτική μέσα στη χώρα». 


Η επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ

Στην Βουλή όμως φέρνει το θέμα η ΝΔ με επίκαιρη  επερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο και τον αναπληρωτή Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που έχει τις υπογραφές όλων των βουλευτών του κόμματος με πρώτο τον πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει τις κυβερνητικές σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τα πολυνομοσχέδια των χιλιάδων σελίδων που «φανερώνoυν το πραγματικό ήθος της κυβερνητικής πλειοψηφίας και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την έννοια της διαφάνειας».

Στην επερώτηση τονίζουν ότι με αφορμή τα όσα απίστευτα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, ότι ενώ με την παλαιότερη διάταξη απαγορευόταν ρητά η συμμετοχή βουλευτών και υπουργών σε εταιρίες που εδρεύουν σε κράτος με ιδιαιτέρως ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, κατάλληλο για φοροαποφυγή, το μόνο κριτήριο της απαγόρευσης με τη νέα διάταξη είναι η φορολογική συνεργασία με τις φορολογικές αρχές. Προσθέτουν δε ότι με αυτό τον τρόπο επιτρέπεται πλέον η φοραποφυγή, εφ' όσον αυτή γίνει μέσω χώρας που είναι φορολογικά συνεργάσιμη. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καλούν ευθέως την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσει άμεσα εξηγήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό για το ποια είναι η σκοπιμότητα αυτής της ρύθμισης και ποιοι είναι οι κατεπείγοντες λόγοι που την υποχρέωσαν να εντάξει αυτήν τη ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο. Η ΝΔ ζητά την κατάργηση της εν λόγω διάταξης και επισημαίνει τον κίνδυνο που δημιουργείται από τη δημοσίευση της, καθώς είναι σαφές ότι θα ευνοήσει τα πολιτικά πρόσωπα εκείνα, που κατά παράβαση του νόμου, κατείχαν ή συμμετείχαν σε εξωχώριες εταιρίες.

Γιώργος Βερνίκος: Οι ειδικές νομοθεσίες είναι σε βάρος των επιχειρηματιών


Για το θέμα τοποθετήθηκε μιλώντας στο protothema.gr ο Γιώργος Βερνίκος ο οποίος το 2012 είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση από τη θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας γιατί βρέθηκε να έχει offshore ενώ ο νόμος προέβλεπε ασυμβίβαστο.

«Πιστεύω ότι η νομοθεσία πρέπει να είναι κοινή ευρωπαϊκή, χωρίς ιδιαίτερες ελληνικές πρωτοτυπίες που αποθαρρύνουν την επιχειρηματική δράση. Πιστεύω επίσης ότι όταν κάποιος καλείται να συμμετάσχει στην κυβέρνηση πρέπει να είναι υπηρέτης του λαού χωρίς να είναι ιδιοτελής και παράλληλα χωρίς  να ασκεί άλλες δραστηριότητες. Θέλει προσοχή πολλές φορές να μην είμαστε «ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι. Υπάρχει στην ΕΕ γενικά μία τάση να περιοριστούν οι φορολογικοί παράδεισοι.  Δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις μόνος σου.  Ο πολιτικός πρέπει να έχει συναίσθηση του ρόλου του Άλλο  να έχει  δηλωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα στην οποία περιλαμβάνεται και μία off shore και άλλο να φτιάχνει off shore για να κάνει παιχνίδια. Αφήνουν την πολιτική σε ένα ιερατείο πολιτικών και αποκλείουν όλους τους άλλους. Οι ειδικές νομοθεσίες είναι σε βάρος των επιχειρηματιών. Η Ελλάδα έχει γίνει μία αντιεπιχειρηματική χώρα» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Βερνίκος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης