Κυριάκος: Να δημιουργηθεί ενιαία δύναμη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης

Κυριάκος: Να δημιουργηθεί ενιαία δύναμη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης

Τις θέσεις της ΝΔ για το μεταναστευτικό – προσφυγικό θα παρουσιάσει την άλλη εβδομάδα στη Σάμο ο πρόεδρος της ΝΔ  -Συναντήθηκε με τον επίτροπο Μετανάστευσης και ζήτησε μετά την Ειδομένη να εκκενωθεί και το Ελληνικό, αφού βρεθούν χώροι με ανθρώπινες συνθήκες

Κυριάκος: Να δημιουργηθεί ενιαία δύναμη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης
Την πρόταση του για τη δημιουργία μιας ενιαίας δύναμης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, ανέπτυξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο με τον οποίο συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης.

Η συνάντηση με τον κ. Αβραμόπουλο έγινε ενόψει και της παρουσίασης των θέσεων του κόμματός του για το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό που θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης την ερχόμενη εβδομάδα στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Σάμο.   

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε κατά τη συνάντησή του με τον κ. Αβραμόπουλο ότι «το προσφυγικό – μεταναστευτικό, δοκίμασε και τις αξίες και τη συνοχή της Ευρώπης», καθώς, όπως είπε, «γίναμε μάρτυρες και εθνικών στρατηγικών, αλλά και φωνών που δυστυχώς δεν συμβαδίζουν με τις αξίες της Ευρώπης, τις αξίες της αλληλεγγύης και της υποστήριξης κρατών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μεγάλης κρίσης». 
Όπως είπε, αναφερόμενος στη ΝΔ, «από την πρώτη στιγμή, αναζητήσαμε κοινό τόπο για να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική για το προσφυγικό και αποφύγαμε να χρησιμοποιήσουμε το ζήτημα αυτό στο πλαίσιο της κλασικής και τυπικής κομματικής αντιπαράθεσης». 
Κλείσιμο

Πρόσθεσε ότι «η συμφωνία με την Τουρκία ήταν απαραίτητη και πρέπει να υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου», σημειώνοντας την «ενθαρρυντική» μείωση των ροών από τη γειτονική χώρα, ενώ παρατήρησε πως «υπάρχουν μεγάλα προβλήματα  που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της πραγματικότητας εντός των ελληνικών συνόρων». 

Αναφερόμενος στην Ειδομένη επεσήμανε ότι «εκκενώθηκε, τελικά με πολύ μεγαλύτερη ευκολία απ’ ό,τι κάποιοι πίστευαν, αλλά με πολύ μεγάλη καθυστέρηση». Και συμπλήρωσε ότι «είναι αδιανόητο σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα, η κεντρική σιδηροδρομική γραμμή, που συνδέει την Ελλάδα με το Βορρά, να παραμένει κλειστή για παραπάνω από 60 μέρες». 
Με τη διαπίστωση ότι το πρόβλημα δεν λύθηκε, καθώς «υπάρχουν (και) άλλες εστίες προβληματικές, όπως το Ελληνικό», ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει τάχιστα να εκπονήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο προσωρινής φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων σε συνθήκες που να είναι αξιοπρεπείς. Και βέβαια, με σωστό γεωγραφικό επιμερισμό σε όλες τις περιφέρειες της χώρας».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, υποδεικνύοντας ως ένα πρώτο βήμα προς τη θεσμική εμβάθυνση της Ευρώπη, τη δημιουργία μιας ενιαίας δύναμης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Επισημαίνοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση αγωνίζεται και ο κ. Αβραμόπουλος, σημείωσε ότι η πρόταση αυτή «είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με τα ελληνικά συμφέροντα, καθώς τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Τα σύνορα της Ευρώπης είναι και σύνορα της Ελλάδας. Τα σύνορα της Ευρώπης είναι στο Αιγαίο και όχι στα βόρεια σύνορα της χώρας».

Το ενδιαφέρον του ΕΛΚ και η επαφή με την  Μέρκελ 

«Η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Δέχθηκε μεγάλη πίεση. Δεν παύει από το να είναι ένας ακρίτας της Ευρώπης», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος. «Χάρη στη βοήθεια της Ευρώπης, τα πράγματα σταδιακά πλέον βελτιώνονται», πρόσθεσε. 
 
Ο κ. Αβραμόπουλος εκφράστηκε για πρώτη φορά ανοικτά σχετικά με τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν στη ΝΔ μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία. «Βλέπω με ιδιαίτερη ικανοποίηση την εξέλιξη τον τελευταίο καιρό στο χώρο της παράταξής μας», είπε και συμπλήρωσε: «Δεν παύω να ανήκω σε αυτή τη  μεγάλη οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου έξω με πολύ ενδιαφέρον παρατηρούν τις εξελίξεις στη χώρα». 

Αναφερόμενος, μάλιστα, ειδικότερα στις επαφές που θα έχει τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΝΔ στο Λουξεμβούργο με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ανάμεσα στους οποίους θα είναι και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, τις χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές», προσθέτοντας: «Τις περιμένουν αυτές τις συναντήσεις οι ηγέτες της Ευρώπης και υπολογίζουν πάρα πολύ σε αυτήν τη συνεργασία».

Πριν από το Λουξεμβούργο, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα, Παρασκευή, στο Φανάρι για να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης