Κυριάκος: Δεν θα γίνουμε δεκανίκι της ανίκανης κυβέρνησης

Κυριάκος: Δεν θα γίνουμε δεκανίκι της ανίκανης κυβέρνησης

Επιμένει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου πρέπει να φύγει το συντομότερο - Με σκληρή γραμμή στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ

Κυριάκος: Δεν θα γίνουμε δεκανίκι της ανίκανης κυβέρνησης
Στη «γραμμή» της σκληρής αντιπαράθεσης και των πρόωρων εκλογών θα επιμείνει η Νέα Δημοκρατία
κατά την συζήτηση σήμερα και αύριο στην ολομέλεια της Βουλής, του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Ήδη η ΝΔ έχει προεξοφλήσει ότι θα πει “όχι” στο σύνολο του πολυνομοσχεδίου και έχει ετοιμαστεί για μία σκληρή όσο και σύντομη λόγω του κατεπείγοντος κοινοβουλευτική μάχη, που θα κορυφωθεί την Κυριακή με την αντιπαράθεση
Κυριάκου Μητσοτάκη
Κλείσιμο
και Αλέξη Τσίπρα. 

Τον τόνο έδωσε χθες ο πρόεδρος του κόμματος μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη, όπου κατηγόρησε την κυβέρνηση με αφορμή την δημιουργία του Ταμείου Κρατικοποιήσεων για μία άνευ προηγουμένου εκποίηση δημόσιας περιουσίας και απώλεια εθνικής κυριαρχίας: «Η Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει δεκανίκι της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος, δεν πρόκειται να στηρίξει πολιτικές μιας ανίκανης κυβέρνησης», είπε αναφερόμενος στην ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Δίνοντας το πολιτικό πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, διότι απλούστατα είναι το ίδιο το πρόβλημα. Γι’ αυτό πρέπει να φύγει το συντομότερο. Λύση από την υπάρχουσα Κυβέρνηση μην περιμένετε. Δεν θα έρθει. Η λύση είναι προφανής... Άλλωστε, όπως έχω πει συχνά, η Πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα στην Ελλάδα και η Πολιτική θα το λύσει. Και σήμερα μία λύση υπάρχει μόνο στο πρόβλημα της χώρας. Να φύγει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η σημερινή Κυβέρνηση».

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε όμως συνολική απάντηση και στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα έλθει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας: 

«Το νέο πλέγμα φορολογικών επιβαρύνσεων είναι βέβαιο ότι θα κάμψει περαιτέρω την ήδη ισχνή εγχώρια κατανάλωση και συνεπώς και τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Και θα ολοκληρώσει τη διάλυση της μεσαίας τάξης. Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής. Μέσα από τη γενική πληβειοποίηση της κοινωνίας, κανείς να μην αισθάνεται αδικημένος. Είναι η στρατηγική της απόλυτης ισοπέδωσης προς τα κάτω».

Συνολικά η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής καθώς επίσης και τις βασικές του διατάξεις: όλες τις ρυθμίσεις για αυξήσεις φόρων, την ρύθμιση για τον αυτόματο κόφτη των δαπανών, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας. 

Όπως είναι φυσικό η ΝΔ θα υπερψηφίσει τις ιδιωτικοποιήσεις όπως την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων που ήταν δική της πολιτική. Επίσης στο πλαίσιο της αρχής ότι θα στηρίξει διαρθρωτικές αλλαγές θα υπερψηφίσει την ανέξαρτητη Γενική Γραμματεία Εσόδων, αν και γι' αυτή την διάταξη υπήρξε συζήτηση και διαφορετικές απόψεις από βουλευτές. Τέλος συμφωνεί στην δημιουργία Συμβουλίου Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους. 

Η ΝΔ εστιάζει στο νέτο ταμείο Αποκρατικοποιήσεων απαντώντας συνολικά στις θέσεις της κυβέρνησης που προσπάθησε χθες να εξηγήσει την πολιτική της και να πείσει τους ανήσυχους βουλευτές της. 

Σε σημείωμα απάντησης της ΝΔ αφού αποδομεί ειρωνικά τις θέσεις της κυβέρνησης επισημαίνοντας τις ανακολουθίες της στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων αναφέρει: «Η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει την ίδρυση του νέου Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης περιουσίας. Πρόκειται για πρωτοφανή εκχώρηση του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας της χώρας, για διάστημα περίπου έναν αιώνα, χωρίς ουσιαστικό εθνικό και δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία, γεγονός που δεν συνάδει με τις έννοιες της εθνικής κυριαρχίας και εθνικής αξιοπρέπειας».

Ακολούθως εξηγεί:

-Το Ταμείο έχει διάρκεια 99 ετών, πολύ πέρα από τη λήξη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Ο κ. Τσίπρας που κραύγαζε να μη δεσμεύσει η προηγούμενη Κυβέρνηση τη χώρα για έναν χρόνο, τώρα τη δεσμεύει για έναν αιώνα.

- Δημιουργείται πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο, με ισχυρές αρμοδιότητες, Πρόεδρος του οποίου επιλέγεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Πρόκειται για ένα ετεροβαρές σχήμα λήψης αποφάσεων υπέρ των δανειστών.

- Τα περιουσιακά στοιχεία που μεταβιβάζονται στο νέο Υπερταμείο δεν είναι απολύτως σαφή...Ουσιαστικά, εισφέρεται σε αυτό με αυστηρούς όρους και δεσμεύσεις το σύνολο σχεδόν του ενεργητικού της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο, κάτι που συνιστά ένα είδος εγγύησης – ενεχύρου έναντι της χρηματοδότησης που λαμβάνουμε («ρήτρα αφερεγγυότητας»).

- Δεν τίθεται «οροφή» στην αξία των περιουσιακών στοιχείων που το ταμείο θα αξιοποιεί και θα ρευστοποιεί. 

- Το 50% των κερδών χρησιμοποιούνται για τις επενδύσεις του Υπερταμείου. Επειδή μάλιστα δεν υφίσταται σχετική πρόβλεψη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και το σύνολο αυτού του ποσοστού για επενδύσεις στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας, ώστε να βελτιωθεί το τίμημα πώλησής τους. 

- Και φυσικά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για εθνικό έλεγχο και λογοδοσία

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης