Μητσοτάκης: Η νέα διαχωριστική γραμμή είναι «μεταξύ μεταρρυθμιστών και λαϊκιστών»

Μητσοτάκης: Η νέα διαχωριστική γραμμή είναι «μεταξύ μεταρρυθμιστών και λαϊκιστών»

Ποιες κυβερνητικές προτάσεις σκοπεύει να ψηφίσει το Σαββατοκύριακο στη Βουλή

Μητσοτάκης: Η νέα διαχωριστική γραμμή είναι «μεταξύ μεταρρυθμιστών και λαϊκιστών»
Τον επαναπροσδιορισμό των παραδοσιακών διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα σε Δεξιά και Αριστερά επιχειρεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
,
Κυριάκος Μητσοτάκης, στρέφοντας το ενδιαφέρον του προς τη σύναψη μιας μεταρρυθμιστικής συμμαχίας τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κλείσιμο
«Στην Ευρώπη σήμερα η βασική διαχωριστική γραμμή δεν είναι τόσο μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς όσο μεταξύ μεταρρυθμιστών και λαϊκιστών», δηλαδή «αυτών που πιστεύουν ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές και αυτών που θέλουν να κρατήσουν  τα πράγματα ως έχουν», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης από το Παρίσι όπου είχε σημαντικές επαφές με στόχο να προωθήσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα που υιοθετεί η αξιωματική αντιπολίτευση και στο πλαίσιο της οποίας σχεδιάζει να υπερψηφίσει τις όποιες μεταρρυθμίσεις περιληφθούν από την κυβέρνηση στο πακέτο των προαπαιτούμενων που θα πάνε στη Βουλή για ψήφιση ώστε να κλείσει η αξιολόγηση του προγράμματος.

Συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο του κόμματός του Κωστή Χατζηδάκη, που είναι υπεύθυνος για το Κυβερνητικό Πρόγραμμα, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε στη γαλλική πρωτεύουσα σειρά συναντήσεων με τον υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Νικολά Σαρκοζί, καθώς και με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Άνχελ Γκουρία.
Όπως εξήγησε μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Γκουρία, συζήτησαν «το πλαίσιο συνεργασίας το οποίο έχει αναπτύξει ο ΟΟΣΑ για να βοηθήσει την Ελλάδα, καθώς και τις συγκεκριμένες μελέτες οι οποίες εκπονούνται σήμερα για λογαριασμό της χώρας μας». Επεσήμανα ότι η σημερινή κυβέρνηση με σχετική καθυστέρηση απεδέχθη ότι «ο ΟΟΣΑ είναι ένας οργανισμός ο οποίος έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία για να βοηθήσει σε μια σειρά από τομείς, όπως η απελευθέρωση προϊόντων, οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, η καταπολέμηση της διαφθοράς».

«Άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής»

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση «ειδικά στους τομείς της προώθησης του ανταγωνισμού και της προσέλκυσης των επενδύσεων δεν διαθέτει τη βούληση για να κάνει πράξη τις συστάσεις ενός Οργανισμού με την εμπειρία του ΟΟΣΑ». Και υπογράμμισε τη θέση του, σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής», ένα μείγμα, εξήγησε, «το οποίο θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση των φόρων, στη μείωση των κρατικών δαπανών, αλλά κυρίως στις δομικές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που θα δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα μας να προσελκύσει σημαντικό αριθμό επενδύσεων». Πρόσθεσε δε ότι «χωρίς επενδύσεις δεν πρόκειται να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης στην Ελλάδα», ενώ υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση «δεν έχει τη δυνατότητα να φέρει επενδύσεις στη χώρα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι, καθώς μέσα στα αντικείμενα του ΟΟΣΑ είναι «οι μεταρρυθμίσεις για όλους, δηλαδή για το πώς η ανάπτυξη δεν θα αφορά μόνο λίγους, αλλά πολλούς», το κόμμα του ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει αυτή την κατεύθυνση στο πλαίσιο της προετοιμασίας του κυβερνητικού προγράμματος.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, έναν «νέο μεταρρυθμιστή πολιτικό» με τον οποίο, όπως είπε, μίλησαν για το πρόγραμμα της ΝΔ. «Παρότι με τον κ. Μακρόν προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, νομίζω ότι υπήρχε ένας κοινός τόπος στην  ανάγκη να προωθούνται μεταρρυθμίσεις που θα έχουν ως τελικό αποτέλεσμα την τόνωση της ανάπτυξης», ανέφερε.

Ποικίλα σχόλια, εξάλλου, προκάλεσε η φειδώ με την οποία αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον κ. Σαρκοζί. Σε αντίθεση με το εγκώμιο που έπλεξε τον κεντρώο κ. Μακρόν που συμμετέχει στην κυβέρνηση Ολάντ και ενδέχεται να είναι υποψήφιος τον επόμενο χρόνο για τη γαλλική Προεδρία, αναφερόμενος στην επαφή του με τον κεντροδεξιό τέως Πρόεδρο που επίσης ενδιαφέρεται να επιστρέψει στην Προεδρία, ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν αρκετά εγκρατής. Περιορίστηκε να πει ότι σκοπός του ήταν να παρουσιάσει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και τον ρόλο της «ως ένα κόμμα με μια πλούσια ευρωπαϊκή ιστορία που αντιλαμβάνεται, όμως, τη δική του ξεχωριστή θέση για τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για την πατρίδα μας».

«Όχι» στους φόρους, «ναι» στις μεταρρυθμίσεις

Από το Παρίσι, ο πρόεδρος της ΝΔ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που θέλουν το κόμμα του να υπερψηφίζει κάποιες από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που σκοπεύει να περάσει η κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο από τη Βουλή για να επιτύχει το κλείσιμο της αξιολόγησης. «Θα καταψηφίσουμε τα μέτρα για τους φόρους, θα στηρίξουμε όμως τις όποιες λίγες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι France 24.

 Σε ερώτημα για το τι διαφορετικά θα μπορούσε να κάνει το κόμμα του από τη στιγμή που έχει ήδη αποτύχει στο παρελθόν, ανέφερε: «Δεν είμαι σίγουρος ότι η πολιτική μας απέτυχε, η Ελλάδα ήταν έτοιμη το 2014 να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Χάσαμε δύο χρόνια με τον κ. Τσίπρα, δεν είχαμε ανάπτυξη το 2015, δεν βλέπουμε ανάπτυξη το 2016. Και πραγματικά με τον κ. Τσίπρα δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, διότι όλα τα μέτρα που προτείνει είναι μέτρα φορολογικά, δεν υπάρχουν πραγματικά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν έχω εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα και στο ότι μπορεί να επαναφέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη. Εκεί είναι η μεγάλη διαφορά μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αν και η επίσημη γραμμή από τη Συγγρού είναι «να δούμε πρώτα τις διατάξεις του νομοσχεδίου», κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, η βασική πρόθεση των «γαλάζιων» ιθυνόντων είναι να καταψηφίσουν επί της αρχής και να στηλιτεύσουν τόσο την φοροεπιδρομή που θεωρούν ότι επιβλήθηκε από την κυβέρνηση, όσο και τη ρύθμιση για τον διαβόητο «κόφτη» που υποστηρίζουν ότι αποτελεί το τίμημα της αναξιοπιστίας της σημερινής κυβέρνησης. 

Αντιθέτως, ο προσανατολισμός είναι να υπερψηφίσουν (ή έστω να μην καταψηφίσουν, επιλέγοντας το «παρών») τις διατάξεις για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και ενδεχομένως και εκείνες για τα «κόκκινα» δάνεια. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης