Γιούνκερ: Βίζα στην Τουρκία μόνο αν εκπληρώσει όλα τα κριτήρια

Γιούνκερ: Βίζα στην Τουρκία μόνο αν εκπληρώσει όλα τα κριτήρια

«Δεν είναι δικό μου πρόβλημα, είναι του Ερντογάν», είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν

Γιούνκερ: Βίζα στην Τουρκία μόνο αν εκπληρώσει όλα τα κριτήρια
Δεν θα υπάρξει κατάργηση της βίζας, αν η Τουρκία
δεν εκπληρώσει όλα τα κριτήρια της
Ε.Ε., διεμήνυσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Κλείσιμο
σε νέες του δηλώσεις από το Βερολίνο.

Κατά τη διάρκεια διάσκεψης που διεξήχθη στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Γιούνκερ προειδοποίησε την Τουρκία ότι δεν θα υπάρξει κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν όλες οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, κυρίως μια αλλαγή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της, δεν εκπληρωθούν.

«Επιμένουμε στη σημασία να εκπληρωθούν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, αν όχι, η συμφωνία αυτή δεν θα δει το φως της ημέρας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως αν η στρατηγική του Ερντογάν συνίσταται στο να εμποδίσει να ταξιδεύουν οι Τούρκοι ελεύθερα στην Ευρώπη, τότε «θα πρέπει να απαντήσει γι' αυτό στον τουρκικό λαό».

«Δεν είναι δικό μου πρόβλημα, θα είναι δικό του πρόβλημα», είπε με νόημα ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε σήμερα «την υποκρισία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας πως δεν είναι αποδεκτή μια χαλάρωση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στην Τουρκία η οποία αντιμετωπίζει την αναβίωση της κουρδικής εξέγερσης.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε σήμερα και ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν θα δικαιούται καμία χαλάρωση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχουμε μια σαφή θέση για το θέμα της βίζας: η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τις προϋποθέσεις, δεν μπορεί να υπάρχει "Lex Turquie" (σ.σ.: ένας νόμος ειδικά για την Τουρκία). Αν ο Τούρκος πρόεδρος δεν θέλει ή δεν μπορεί να τις εφαρμόσει, δεν θα μπορέσουμε να καταργήσουμε τη βίζα», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Τέλος, από την πλευρά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε και αυτός πως «η μπάλα είναι στην περιοχή της Τουρκίας», αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ανάγκη να σταματήσουν «οι διώξεις δημοσιογράφων βάσει άρθρων του αντιτρομοκρατικού νόμου».

«Αν η Τουρκία εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, τότε θα είμαι υπέρ της εκπλήρωσης των δεσμεύσεών μας και υπέρ της προώθησης της απελευθέρωσης της βίζας», είπε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης