Βενιζέλος: Υπάρχει τάση στην αντιμνημονιακή δεξιά που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Βενιζέλος: Υπάρχει τάση στην αντιμνημονιακή δεξιά που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Για έναν «αθέατο και ανεπίσημο τρίτο εταίρο στην Κυβέρνηση» έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Προειδοποίησε ότι θα έρθουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα, χωρίς να υπάρχει «τίποτα το χειροπιαστό για το χρέος»

Βενιζέλος: Υπάρχει τάση στην αντιμνημονιακή δεξιά που στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ
Την εκτίμηση ότι υπάρχει ένας «αθέατος και ανεπίσημος τρίτος εταίρος στην Κυβέρνηση» που προέρχεται από τον χώρο της αντιμνημονιακής δεξιάς διατύπωσε σε σημερινή του συνέντευξη στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά ο πρώην Πρόεδρος του
ΠΑΣΟΚ,
Ευάγγελος Βενιζέλος
.
Κλείσιμο

Ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το ότι η χώρα δεν συνεχίζει να βρίσκεται σε περιπέτεια και αβεβαιότητα, ωστόσο σημείωσε ότι απομένει να επιβεβαιωθεί η συμφωνία της 9ης Μαΐου και προειδοποίησε ότι θα έρθουν ακόμα πιο σκληρά μέτρα, χωρίς να υπάρχει
«τίποτα το χειροπιαστό και το συγκεκριμένο για το χρέος».

Ασκώντας σφοδρή κριτική απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
-ΑΝΕΛ, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι, κατά την άποψή του, «έκαναν υπαναχώρηση, πήγαν προς τα πίσω» στον τελευταίο κύκλο των διαπραγματεύσεων. «Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν έφερε αυτό που έπρεπε να φέρει με βάση τη συμφωνία του 2012, και του 2015 θα σας πω εγώ, αλλά πέρα από τους όρους που έχουν επιβληθεί σε σχέση με την αξιολόγηση, έχουμε πάρα πολλούς όρους σε σχέση με το χρέος και το χρέος, εάν δοθεί η παρέμβαση αυτή, θα δοθεί υπό αίρεση, υπό προϋποθέσεις, με conditionality όπως λένε στη γλώσσα των Βρυξελλών.  Άρα δε θα είναι κάτι που οι αγορές θα μπορούν να το προεξοφλήσουν όπως προεξόφλησαν τις πολύ μεγάλες παρεμβάσεις που έγιναν», εξήγησε στην συνέντευξή του.

Όπως επισήμανε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «η Κυβέρνηση αυτή από την ιδιοσυστασία της, από τη φύση της, από τις αντιφάσεις της, από την ιδεοληψία της, από την απήχηση που έχει σε σχέση με την κοινωνία και τη θέση της χώρας, δεν μπορεί να κάνει αυτό που απαιτείται ώστε η χώρα να μπει σε μία ατμόσφαιρα ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και αποκατάστασης της ουσιαστικής ισοτιμίας της μέσα στην Ευρώπη» αλλά «είναι αιχμάλωτη των τεραστίων αντιφάσεών της και αιχμαλωτίζει και τη χώρα».

Αναφορικά με τον επονομαζόμενο κόφτη, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι ισχύει ήδη ένας νόμος που παρακολουθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ωστόσο τόνισε ότι αυτό είναι άλλο ως θεωρητικό σχήμα κι άλλο αυτό που κάνει η κυβέρνηση με την «κάβα μέτρων».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «αντιαναπτυξιακούς» και άδικους τους νέους φόρους. «Εδώ άλλωστε έχουμε το εξής, στο δεύτερο πρόγραμμα, το πρόγραμμα που ίσχυσε από το 2012 μέχρι το 2015, είχαμε καταφέρει με πολλά βάσανα και κόπους να έχουμε 50% περικοπή δαπανών, 50%φορολογικά έσοδα. Τώρα, έχει οικοδομηθεί το πρόγραμμα έτσι, το λεγόμενο τρίτο, το οποίο κατέστη αναγκαίο λόγω αυτών που συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες, είναι περίπου 90% αύξηση εσόδων, δηλαδή νέοι φόροι», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τη Νέα Δημοκρατία, ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης κάνει συστηματικές προσπάθειες να εκφράσει το χώρο του» και πρόσθεσε ότι το θέμα με τη Ν.Δ. είναι άλλο «ότι υπάρχει ένας, ας το πούμε έτσι, αθέατος και ανεπίσημος τρίτος εταίρος στην κυβέρνηση». Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος εξήγησε πως η κυβέρνηση δεν στηρίζεται μόνον από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ αλλά και από μια άλλη «τρίτη δύναμη η οποία προέρχεται από το συντηρητικό χώρο, από τη λεγόμενη αντιμνημονιακή δεξιά».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης