Από το «Ουάου» στο «ευχαριστούμε τον κ. Ντάισελμπλουμ»

Από το «Ουάου» στο «ευχαριστούμε τον κ. Ντάισελμπλουμ»

Η κυβέρνηση Τσίπρα όχι μόνο δέχθηκε όλα όσα ζήτησαν οι Ευρωπαίοι αλλά επισημοποίησε την «υποταγή» της στα κελεύσματα των δανειστών με το ευχαριστούμε τον κ. Ντάισελμπλουμ που είπε ο κ. Τσακαλώτος

Από το «Ουάου» στο «ευχαριστούμε τον κ. Ντάισελμπλουμ»
Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν είχε μεταμορφωθεί σε τέτοιο βαθμό η επίσημη ρητορική, η πολιτική και η φυσιογνωμία ενός κυβερνώντος κόμματος μέσα σε διάστημα 15 μηνών. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως το πέτυχε. Και μέσα σε διάστημα ολίγων μηνών η «αριστερή» κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα που ξεκίνησε τις επίσημες σχέσεις της με τους Ευρωπαίους δανειστές με ένα «ουάου» από τον Γιάνη Βαρουφάκη, «τσάρο» της οικονομίας στην κυβέρνηση της «πρώτης φοράς αριστεράς», έφτασε τη Δευτέρα 9 Μαϊου να ευχαριστεί δημοσίως τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με το αιτιολογικό -σύμφωνα με όσα είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- ότι ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών λειτούργησε ως έντιμος διαμεσολαβητής...

Πού είναι η αλήθεια και πού είναι το ψέμα είναι εύκολο να διαπιστωθεί, ειδικώς για κάποιον ο οποίος θέλει να λειτουργεί με μια όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη ματιά. Είναι όμως πραγματικά αξιοσημείωτο ότι σε διάστημα μικρότερο από 24 ώρες από την στιγμή που ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε στη Βουλή πως το 2015 εκείνος ως πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του είχαν αυταπάτες(!) (αλλά δεν είπαν ψέματα στον ελληνικό λαό), ήρθε ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος να ανακοινώσει συμφωνία με τους δανειστές ευχαριστώντας τον κ. Ντάισελμπλουμ! Στ' αλήθεια το τέλος των ψευδαισθήσεων και της πολιτικής αυταπάτης που καλλιέργησε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να επισημοποιηθεί διαφορετικά παρά με το «ευχαριστώ τον κ. Ντάισελμπλουμ» του κ. Τσακαλώτου. Ενα «ευχαριστώ» που θύμισε το ευχαριστούμε τους Αμερικανούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη μετά τη συμφωνία που πέτυχε ο κ. Τσίπρας το καλοκαίρι του 2015 (έπειτα από την... σκληρή διαπραγμάτευση των 17 ωρών στις Βρυξέλλες) και επανέφερε στις μνήμες το ευχαριστούμε τους Αμερικανούς του Κώστα Σημίτη, φράση που εκστόμισε ο τότε πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο του 1996, μετά την κρίση στα Ίμια.

Γιατί όμως έχει σημασία το «ευχαριστούμε τον κ. Ντάισελμπλουμ» του Ευκλείδη Τσακαλώτου; Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι το ίδιο πρόσωπο με το οποίο στις 30 Ιανουαρίου του 2015 ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε έρθει σε δημόσια αντιπαράθεση.

Κλείσιμο
«Η κυβέρνησή μας θα κινηθεί με γνώμονα τη μέγιστη συνεργασιμότητα με τους εκλεγμένους θεσμικούς εταίρους και το ΔΝΤ, αλλά όχι μια λογική εφαρμογής ενός προγράμματος που εμείς θεωρούμε ότι είναι αντιευρωπαϊκή» είχε πει τότε ο κ. Βαρουφάκης. Και κλείνοντας την κοινή συνέντευξη με τον κ. Ντάισελμπλουμ από το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα, ο... Γιάνης, το θεωρούμενο από τον κ. Τσίπρα σαν «asset» της ελληνικής κυβέρνησης, είχε πει στον πρόεδρο του Eurogroup για την τρόικα: «Με μια τέτοια σαθρά δοδημένη επιτροπή, δεν έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε».

Αντιδρώντας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε στον Γιάννη Βαρουφάκη: «You just killed Troika» (μτφ. Μόλις «σκότωσες» την Τρόικα) και πρόσθεσε: «This was a big mistake (μτφ. Αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος).





Πώς αντέδρασε τότε ο κ. Βαρουφάκης; Με ένα... «ουάου» που έγινε σλόγκαν στα στόματα των ΣΥΡΙΖΟφιλων. Ήταν η εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν «ανάσες αξιοπρέπειας» και ο λαός έσπευδε να καταναλώσει τα εύκολα τα λόγια τα μεγάλα που έμοιαζαν σαν το μάννα εξ ουρανού για τους πολίτες που είχαν ταλαιπωρηθεί επί πέντε χρόνια από τα Μνημόνια.

Από το «ουάου» του κ. Βαρουφάκη που σήμερα λειτουργεί σαν ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς εχθρούς του ΣΥΡΙΖΑ και καταγγέλλει τους πρώην συντρόφους του μεσολάβησαν πολλά, ίσως περισσότερα απ' όσα θα συνέβαιναν σε διάστημα 15 μηνών εάν οι εξελίξεις ήταν γραμμικές.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Ντάισελμπλουμ επειδή λειτούργησε ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής» είπε το απόγευμα της Δευτέρας 9 Μαϊου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τις Βρυξέλλες, ανακοινώνοντας την συμφωνία με τους δανειστές.



Συμφωνία που προβλέπει ότι οι Ευρωπαίοι θα εκταμιεύσουν τη δόση που χρειάζεται ώστε η ελληνική οικονομία να μην χρεοκοπήσει και απλώς να συνεχίσει να φυτοζωεί. Σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση Τσίπρα θεσμοθέτησε ήδη μέτρα από τα οποία φιλοδοξεί να αντλήσει από τους Έλληνες ακόμη 5,4 δισ. ευρώ, από φόρους, φόρους και φόρους, ευτυχώς όμως -όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η ομάδα Κατρούγκαλου και σία- δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, σωστά; Και επειδή οι ξένοι θεωρούν ότι τα μέτρα που ψήφισαν μονοκούκι οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα διαλύσουν ακόμη περισσότερο την πραγματική οικονομία και τελικώς δεν θα αποδώσουν, απαίτησαν και απέσπασαν τη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης για ένα προληπτικό μηχανισμό περικοπής δαπανών που θα ενεργοποιείται όταν διαπιστώνονται αποκλίσεις από τους συμφωνημένους στόχους και θα κόβει από κρατικές δαπάνες, δηλαδή μισθούς και συντάξεις, μέχρι άλλες παροχές ή προϋπολογισμούς υπουργείων με έναν τρόπο ημιαυτόματο.

Και ως αντίδωρο οι Ευρωπαίοι θα βοηθήσουν να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, χωρίς όμως να προχωρήσουν σε νέο κούρεμα και χωρίς να μετατρέψουν τα σημερινά χαμηλά κυμαινόμενα επιτόκια με τα οποία δανείζουν την Ελλάδα σε σταθερά στο ίδιο ύψος διότι έτσι θα χάσουν τα κέρδη που αναμένουν να έχουν από τα δάνεια στην Ελλάδα όταν τα επιτόκια αυξηθούν...

Κι όλα αυτά έπειτα από 15 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, καθυστερήσεων, μετονομασίας της τρόικας σε θεσμούς, μεταφορά του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων από τα υπουργεία στο Hilton, δημοψήφισμα που ο ελληνικός λαός είπε «ναι» στην Ευρώπη (ή μήπως «όχι» στα σκληρά μέτρα που απαιτούσαν οι Ευρωπαίοι πιστωτές;), διχοτόμησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλεπάλληλων εκλογών, μετονομασίας του ΕΝΦΙΑ σε τέλος ακινήτων και τοσες ακόμη επιτυχίες που σηματοδοτούν το τέλος των ψευδαισθήσεων.

Είναι ίσως εύλογο λοιπόν, αφού τόσους μήνες κυνηγούσαμε χίμαιρες και τελικώς ανακαλύψαμε ότι όλα ήταν... αυταπάτες, να αναφωνήσουμε: Ουάου!





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης