Σταύρος Θεοδωράκης: Eίστε κυβέρνηση του Καματερού… σαν το νερό

Τα μεγάλα ψέματα της κυβέρνησης αποτέλεσαν το σημείο αιχμής της τοποθέτησης του επικεφαλής του Ποταμιού στην Ολομέλεια της Βουλής, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο Μέγαρο Μαξίμου για την εξαπάτηση του λαού ενώ παράλληλα κατέθεσε την πρόταση του κόμματός του για το ασφαλιστικό που περιλαμβάνει την καταβολή τριών συντάξεων.

Σταύρος Θεοδωράκης: Eίστε κυβέρνηση του Καματερού… σαν το νερό
Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «
ναυάγιο ιδεών. Ένα σύμπλεγμα Αγίου φωτός και κότερου» αναφερόμενος προφανώς στην πασχαλινή απόδραση του πρωθυπουργού με το κότερο του συγκυβερνήτη
Πάνου Καμμένου. «Σας ενδιαφέρουν μόνο τα κενά συνθήματα. Η τροφή του λαϊκισμού.  Πλασαριστήκατε σαν το νερό του Καματερού όπως εύστοχα είπε ο Διονύσης Χαριτόπουλο
Κλείσιμο
ς» συνέχισε για να προσθέσει «Βλέπεις υπουργούς και αναρωτιέσαι. Από πού ήρθαν και γιατί… Ότι η «πρώτη φορά Αριστερά» ούτε ριζοσπαστική ούτε μεταρρυθμιστική είναι. Είναι ένας ασπόνδυλος συνασπισμός εξουσίας με ισχυρές δόσεις λαϊκισμού- κομματοκρατίας κρατισμού και εθνικισμού. Μια συντηρητική διακυβέρνηση. Αγκαλιάζετε όλα αυτά που χρεοκόπησαν τη χώρα γι’ αυτό χρεοκοπείτε κι εσείς τόσο γρήγορα».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού που προσήλθε αργα το απόγευμα στη Βουλή καθώς βρισκόταν στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη προκειμένου να παραστεί στο μνημόσυνο συγγενικού του προσώπου, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε «Ξέρετε γιατί ο κόσμος είναι εξαγριωμένος; Γιατί λέτε συνεχώς ψέματα και σήμερα ψηφίζετε αυτά που μέχρι χθες λέγατε ότι δεν θα ψηφίσετε. Και επειδή η ανικανότητά σας είναι παροιμιώδης σε όλους τους τομείς, κλείνετε και τον Εθνικό κήπο.  Εσείς που νυχθημερόν καταγγέλλατε το αστυνομικό κράτος. Άντε και στις παιδικές χαρές και εκεί συγκεντρώνονται πολίτες».


 Ο επικεφαλής του Ποταμιού που προσήλθε αργά το απόγευμα στο Κοινοβούλιο καθώς βρισκόταν στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη προκειμένου να παραστεί στο μνημόσυνο συγγενικού του προσώπου, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: «Ξέρετε γιατί ο κόσμος είναι εξαγριωμένος; Γιατί λέτε συνεχώς ψέματα και σήμερα ψηφίζετε αυτά που μέχρι χθες λέγατε ότι δεν θα ψηφίσετε. Και επειδή η ανικανότητά σας είναι παροιμιώδης σε όλους τους τομείς, κλείνετε και τον Εθνικό κήπο.  Εσείς που νυχθημερόν καταγγέλλατε το αστυνομικό κράτος. Άντε, και στις παιδικές χαρές, και εκεί συγκεντρώνονται πολίτες».

Αναλυτικά όλη η ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη έχει ως εξής:
«Κυρίες και Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ξέρετε γιατί ο κόσμος είναι εξαγριωμένος;
Γιατί λέτε συνεχώς ψέματα και σήμερα ψηφίζετε αυτά που μέχρι χθες λέγατε ότι δεν θα ψηφίσετε. Και επειδή η ανικανότητά σας είναι παροιμιώδης σε όλους τους τομείς, κλείνετε και τον Εθνικό κήπο. Εσείς που νυχθημερόν καταγγέλλατε το αστυνομικό κράτος - Άντε, και στις παιδικές χαρές,και εκεί συγκεντρώνονται πολίτες!

Πάμε όμως στον νόμο που σας κάνει να ντρέπεσθε. Ο Έλληνας της δουλειάς, μισθοσυντήρητος, ο αγρότης, ο επιχειρηματίας θα μοιράζεται με το κράτος τα εισοδήματά του.Χρήματα που πέφτουν στο άπατο πιθάρι των Δαναΐδων. Χρήματα που τρώει ένα υπερδιογκωμένο, αναποτελεσματικό αλλά και καταπιεστικό για τους πολίτες κράτος.
Βάρη χωρίς κανένα αντίκρυσμα. Γιατί τίποτα στην Ελλάδα δεν επιστρέφει πλέον ως κοινωνική παροχή. Ούτε δωρεάν παιδεία έχουμε, ούτε δωρεάν υγεία -για να μιλήσω μόνο για τα κεφαλαιώδη. Πληρώνει ο σημερινός εργαζόμενος για να καλύψει τις τρύπες ενός θνησιγενούς  συστήματός χωρίς να γνωρίζει τι σύνταξη θα λάβει -και αν θα λάβει- ύστερα από 35 χρόνια.

Ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας ότι μειώνονται οι εισφορές για το 90% των ασφαλισμένων και ότι δε μειώνονται οι συντάξεις. Μα τότε πώς προκύπτει η εξοικονόμηση των 1,8 δισ.; Παίρνετε 1.8 δισ. από 300.000 ανθρώπους; -Γιατί αυτό είναι το 10% των ασφαλισμένων.

Ποιον κοροϊδεύετε; τους Έλληνες ή τους δανειστές; Μάλλον τους Έλληνες! Γιατί με τους δανειστές τα έχετε βρει…στα νούμερα! Εκμαυλίζετε την κοινωνία με τη θεωρία της ψόφιας κατσίκας. Αφού δεν μπορείτε να προσφέρετε κατσίκα σε όλους όσους την υποσχεθήκατε,τώρα τους λέτε ότι θα σκοτώσετε την κατσίκα του γείτονα.

Στο ασφαλιστικό. Στο φορολογικό αλλά και στην παιδεία. Μετά το τέλος των πρότυπων σχολείων σημάνατε το τέλος των πετυχημένων ολοήμερων σχολείων. Με την απίστευτη δικαιολογία ότι είναι άνισο μερικά μόνο σχολεία να έχουν ενισχυτική διδασκαλία. Ας την καταργήσουμε λοιπόν παντού! Όλα προς τα κάτω,  όπως διδάσκει και ο σύντροφος Μαδούρο -το πρότυπο των μισών υπουργών σας.

Ένα ναυάγιο ιδεών. Ένα σύμπλεγμα Αγίου φωτός και κότερου.  Πριν συνεχίσω όμως με τον νόμο που σας κάνει να ντρέπεσθε θέλω  να σας θέσω ένα άλλο ερώτημα. Τι αξία έχουν οι διαφημίσεις τραπεζών. Στην εποχή των κάπιταλ κοντρόλ;Οι πολίτες μπορούσαν να τραβήξουν μόνο εξήντα ευρώ και η Αυγή διαφήμιζε τράπεζες! Κοιτάς τα νούμερα που έδωσαν, οι τράπεζες, και τα ευρήματα κραυγάζουν.Ο "Ριζοσπάστης" που έχει σταθερά διπλάσια κυκλοφορία από την "Αυγή" παίρνει συνολικά 60.000 ευρώ, ενώ η εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος παίρνει πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ.

 Και δεν είναι μόνο οι τράπεζες. Είναι και το κράτος. Το ευρύτερο κράτος. Οι ΔΕΚΟ. Βλέπουμε τις διαφημίσεις τους στα κομματικά σας Μέσα. Αλλά δεν μας λέτε πόσα εισπράξατε;  Γιατί;
Μάθαμε ότι το Μαξίμου σταμάτησε τον κ. Δραγασάκη που είχε ζητήσει να δημοσιοποιηθούν, μαζί με τα στοιχεία των τραπεζών και τα στοιχεία των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου.

Το Ποτάμι ζητάει να δημοσιοποιούνται σε μόνιμη βάση οι χορηγίες των ΔΕΚΟ προς τα ΜΜΕ.Και μετά είναι οι τροπολογίες της Μεγάλης εβδομάδας: Δύο νέες θέσεις δημοσιογράφων στο γραφείο του κ. Τόσκα. Δύο νέες θέσεις δημοσιογράφων στο γραφείο του
Βερναρδάκη. Ο κάθε ένας με αμοιβή 2.625 ευρώ το μήνα. Κάνεις την προπαγάνδα του υπουργού με περισσότερα χρήματα από όσα παίρνει ένας καθηγητής Πανεπιστημίου με 20 χρόνια προϋπηρεσίας και 2 παιδιά.Ένα όχημα που κατρακυλά στο παρελθόν είναι η κυβέρνησή σας. Τα ίδια κόλπα. Τα ίδια λάθη.Ο νόμος σας είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός. Μόνο που ο επόμενος σταθμός είναι η κατάρρευση!

Είναι ένα ασφαλιστικό που δε διασφαλίζει τις επόμενες γενιές. Είναι ένα ασφαλιστικό
που αγνοεί επιδεικτικά τα Επαγγελματικά Ταμεία. Αυτά,  κύριε Κατρούγκαλε θα μπορούσαν να προσφέρουν πακέτα που θα καλύπτουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου. Είναι ένα ασφαλιστικό που αγνοεί την ιδιωτική ασφάλιση αγνοεί δηλαδή την πραγματικότητα της Ευρώπης.

Είναι ένα ασφαλιστικό που επιβαρύνει την εργασία και την επιχειρηματικότητα και ενισχύει τη φυγή ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Προσέξτε από το 2017 έως 2020 η επιβάρυνση σε εισφορές και φόρους για τον ελεύθερο επαγγελματία και τον αυτοαπασχολούμενο: θα είναι από 33% έως 56% του εισοδήματος του. Και από το 2021 η εξόντωση ολοκληρώνεται: 46% έως 56% επί του καθαρού εισοδήματος!
Και 65% αν κάποιος καταφέρει να έχει εισοδήματα πάνω από 70.000 ευρώ. Στέλνετε έναν λογαριασμό στην παραγωγική Ελλάδα ενώ ξέρετε ότι δεν  αντέχει να τον πληρώσει.
Δεν είναι μόνο ότι «τα νούμερα δεν βγαίνουν», είναι κυρίως ότι η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ με τέτοια νούμερα.

 Θα αποτύχετε επειδή υπονομεύετε την παραγωγή και τη δημιουργία. Και οι επιχειρηματικές ιδέες των Ελλήνων θα υλοποιηθούν στο εξωτερικό από τους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες που φεύγουν.

Οι θυσίες των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων θα αποβούν μάταιες. Και το 2010 μας διαβεβαίωναν ότι το σύστημα θα ήταν βιώσιμο. και περιέκοψαν τις συντάξεις 12 φορές.

Και εσείς σήμερα μας διαβεβαιώνετε ότι το σύστημα είναι βιώσιμο -αρκεί να ψηφίσουμε εξωπραγματικές εισφορές. Εισφορές όμως που δε θα εισπραχθούν ηιατί ποιος τίμια εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει τις μισές ώρες, τις μισές μέρες, για το σπάταλο κράτος σας;

Και σε λίγους μήνες θα πείτε ότι το 2018 θα χρειαστούν και άλλα μέτρα, και νέες θυσίες. Δεν είστε έτοιμοι να βάλετε ένα τέλος στην κοροϊδία! Την διαιωνίζετε. Εμείς που βλέπουμε τα αδιέξοδα να συσσωρεύονται. Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Έχουμε πρόταση:


Τρεις συντάξεις:



-      Κύρια σύνταξη – καταβάλλεται από το Κράτος (πρώτος πυλώνας)

-      Επαγγελματική σύνταξη (δεύτερος πυλώνας, αντί επικουρικής) – χορηγείται από τα Επαγγελματικά Ταμεία τα οποία μπορεί να ιδρύει ο κάθε επαγγελματικός κλάδος μηχανικοί, αγρότες, δημοσιογράφοι, δικηγόροι, γιατροί)

Τα ταμεία προικοδοτούνται από την περιουσία επικουρικών και εφάπαξ
-      Και ο τρίτος πυλώνας, η προαιρετική συμπληρωματική σύνταξη

Ατομικές αποταμιεύσεις δηλαδή με φορολογικά και άλλα κίνητρα. Καταβάλλεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες με δυνατότητα συνεργασίας με τα επαγγελματικά ταμεία

 
Με την πρότασή του Ποταμιού έχουμε

-      Άμεση σύνδεση των εισφορών με την κύρια σύνταξη

-      Αυτό διασφαλίζει τις επερχόμενες γενιές

από τις αυθαιρεσίες των προηγούμενων  γενιών.

Γιατί συνεχώς έχουμε την ίδια ιστορία:

Αυξάνονται οι εισφορές και μειώνονται  τα ποσοστά αναπλήρωσης των επόμενων γενεών, για να εξασφαλιστούν οι συντάξεις. Και να κλείσουν οι δημοσιονομικές τρύπες. Ειδικά για τον ελεύθερο επαγγελματία και τον αυτοαπασχολούμενο, πρέπει να υπάρχει ευελιξία στο ύψος της εισφοράς που θα καταβάλλει.

-      Ο ίδιος θα αποφασίζει τι είναι πιο σημαντικό για αυτόν: μικρές εισφορές με μικρή σύνταξη ή μεγαλύτερες εισφορές με μεγαλύτερη σύνταξη. Γιατί ποιος θα πληρώσει από αύριο μεγάλες εισφορές μέσα σε αυτή την κρίση; Όταν είναι να πάρει – αν θα πάρει  χαμηλή σύνταξη; Αυτό είναι κίνητρο εισφοροδιαφυγής.

Λέτε «πληρώστε τώρα» και «θα πάρετε μεθαύριο» Το πρώτο είναι σίγουρο, το δεύτερο υποθετικό.Είναι το «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» προσαρμοσμένο στην αναλογιστική επιστήμη. 

Η πρόταση του Ποταμιού βάζει τέλος στην υποκρισία. Περιορίζει τις ρευστές υποσχέσεις του Κράτους και έτσι φροντίζει τους ασθενέστερους που βάλλονται πάντα περισσότερο από την αθέτηση των υποσχέσεων.

Είναι το σύστημα που εφαρμόζουν πλέον στις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, από τη Δανία και τη Σουηδία μέχρι την Ιταλία και την Πολωνία. Ένα ανάλογο σύστημα πρότεινε και το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής και η Επιτροπή Σοφών που σύστησε η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα αγνοεί ο κύριος Κατρούγκαλος:

Για τις κύριες συντάξεις θα πληρώνουν όλοι περίπου το μισό από αυτό που πληρώνουν σήμερα.
Τα υπόλοιπα χρήματα θα μπορούν να διοχετεύονται σε νέα επαγγελματικά ταμεία και να επενδύονται στην πραγματική οικονομία.  

Αλλά και η επαγγελματική ασφάλιση θα είναι υποχρεωτική μόνο μέχρι ένα σημείο – π.χ. 3% εισφορά. Το επιπλέον θα είναι προαιρετικό  –    κάποιο όμως άτομο ή κλάδος θα μπορεί να πληρώνει περισσότερα και θα εισπράττει περισσότερα αν οι επενδύσεις που χρηματοδότησε αποδώσουν.

Τα λεφτά θα είναι κυριολεκτικά δικά του. Και η μείωση των εισφορών θα αναζωογονήσει την οικονομία. Ωραία και τι θα κάνουμε με τις σημερινές συντάξεις; Πώς θα χρηματοδοτηθούν; Το κενό είναι γνωστό  και μπορεί να προγραμματιστεί ο τρόπος κάλυψής του. Και κυρίως η βελτίωση της οικονομίας θα δημιουργήσει «αναπτυξιακό μέρισμα» για όλους και για τους συνταξιούχους.

Αλλά οι λέξεις ανάπτυξη, παραγωγή Και κυρίως σχέδιο, Σας είναι άγνωστες. Σας ενδιαφέρουν μόνο τα κενά συνθήματα Η τροφή του λαϊκισμού Πλασαριστήκατε σαν το νερό του Καματερού
Όπως εύστοχα είπε ο Διονύσης Χαριτόπουλος Και γίναμε μπάχαλο, Βλέπεις υπουργούς και αναρωτιέσαι, Από πού ήρθαν και γιατί… Ξέρετε πόσα είναι τα χρέη Στα ασφαλιστικά ταμεία
Και την εφορία; 86 δις ευρώ Το μισό ΑΕΠ της χώρας το υψηλότερο της Ευρωζώνης προσέξτε όμως  το 80% αυτών των χρεών το δημιουργούν όσοι χρωστούν πάνω από 1 εκατ. Ευρώ. Τι θα κάνετε γι αυτό; Τι κάνετε εδώ και 16 μήνες; Εμείς έχουμε προτείνει Ανεξάρτητη υπηρεσία με Εισαγγελικά καθήκοντα που θα εντοπίσει τους μεγάλους  οφειλέτες αυτούς που σήμερα χρωστούν 60 δισ. στην ελληνική κοινωνία. Κυνήγι λοιπόν των διεφθαρμένων,δικαιοσύνη και παραγωγική ανασυγκρότηση έχει ανάγκη η χώρα. Αλλά εσείς με το νομοσχέδιό σας αποδεικνύετε ξανά ότι η «πρώτη φορά Αριστερά» ούτε ριζοσπαστική ούτε μεταρρυθμιστική είναι. Είναι ένας ασπόνδυλος συνασπισμός εξουσίας με ισχυρές δόσεις λαϊκισμού- κομματοκρατίας-κρατισμού και εθνικισμού.  Μια συντηρητική διακυβέρνηση. Αγκαλιάζετε όλα αυτά που χρεοκόπησαν τη χώρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης