Παυλόπουλος: Να ληφθούν μέτρα για τις αυξημένες ροές προσφύγων από την Αφρική

Παυλόπουλος: Να ληφθούν μέτρα για τις αυξημένες ροές προσφύγων από την Αφρική

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την ανάγκη να ενεργοποιηθεί ο πέμπτος πυλώνας του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που αφορά κυρίως τη «Μαύρη Ήπειρο»

Παυλόπουλος: Να ληφθούν μέτρα για τις αυξημένες ροές προσφύγων από την Αφρική
Την ενεργοποίηση του πέμπου πυλώνα του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος
, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ευρώπης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα και η ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων, ώστε η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τα μελλοντικά μεταναστευτικά κύματα από την Αφρική, απασχόλησε τον κ. Παυλόπουλο. 

Ο κ. Παυλόπουλος, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που είχε με τον κ. Παπαδημητρίου, την περίοδο που ήταν υπουργός Εσωτερικών, όταν διαμορφωνόταν η ευρωπαϊκή πολιτική για την Μετανάστευση, και ειδικότερα το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που υπογράφηκε επί γαλλικής Προεδρίας στο Παρίσι το 2008. Στη σημερινή συγκυρία η συμβολή σας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ενεργοποίηση του Πέμπτου Πυλώνα του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον κ. Παπαδημητρίου, υπενθυμίζοντας ότι ο Πέμπτος Πυλώνας του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει συνέργεια της Ευρώπης με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών, ώστε να υπάρξουν συνθήκες ανάπτυξης στις χώρες αυτές και να μείνουν οι μελλοντικοί μετανάστες στις εστίες τους.

Κλείσιμο
«Τέτοιου είδους συνέργειες δεν έχουν δημιουργηθεί» παρατήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσέθεσε: «Δυστυχώς ο πέμπτος αυτός πυλώνας έχει μείνει ατροφικός. Υπενθυμίζω ότι ο πυλώνας αυτός αφορά κυρίως την Αφρική. Ρητώς περιγράφει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο ότι αφορά κυρίως τις χώρες της Αφρικής. Και το επόμενο μεγάλο κύμα μεταναστευτικής ροής θα προέλθει, όπως είναι γνωστό, από την Αφρική. Το αντιμετωπίζουμε και τώρα. Είναι ανάγκη, λοιπόν, στον τομέα αυτόν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εταίροι μας και εμείς βεβαίως να κάνουμε ό,τι πρέπει ώστε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα εν τη γενέσει του και όχι να προσπαθούμε μετά να ανακαλύψουμε κάτι το οποίο ήταν ορατό εδώ και πολύ καιρό.

Η εμπειρία σας στον τομέα αυτόν, ιδίως στα θέματα της σύμπραξης με τις χώρες αυτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάπτυξης και επομένως εξάγουν πληθυσμό ακριβώς επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα να τον θρέψουν, αυτή η συμβολή σας για την ενεργοποίηση του πέμπτου πυλώνα του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο είναι εξαιρετικά σημαντική. Και χαίρομαι ξανά που έχουμε αυτή τη συζήτηση και θα έχουμε και αυτή τη συνεργασία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης