Ρέντσι-Μέρκελ: Προσφυγικό και εξωτερικά σύνορα η προτεραιότητα της Ευρώπης

Ρέντσι-Μέρκελ: Προσφυγικό και εξωτερικά σύνορα η προτεραιότητα της Ευρώπης

«Ή υπερασπιζόμαστε τα εξωτερικά σύνορά μας ή πέφτουμε στην παγίδα του εθνικισμού», δήλωσε η καγκελάριος

Ρέντσι-Μέρκελ: Προσφυγικό και εξωτερικά σύνορα η προτεραιότητα της Ευρώπης
Το προσφυγικό και η συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον αυτό θέμα, απασχόλησε κατά κύριο λόγο τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Ιταλό πρωθυπουργό,
Ματέο Ρέντσι, οι οποίοι συναντήθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα. Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι προτεραιότητα της Ευρώπης θα πρέπει να είναι το προσφυγικό και η φύλαξη των συνόρων της Ένωσης.

«Πιστεύουμε ότι η συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό πρέπει να τύχει περαιτέρω ενθάρρυνσης και εφαρμογής», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι «για το θέμα του προσφυγικού, η Ιταλία και η Γερμανία θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει μία προσέγγιση, η οποία να βασίζεται στην αξιοπρέπεια και στις ανθρώπινες αξίες, με μία σοβαρή, μακρόπνοη ευρωπαϊκή πρόταση». Σε σχέση με τις αφίξεις μεταναστών από τη Λιβύη, ο Ρέντσι τόνισε ότι «από την αρχή του χρόνου, οι αποβιβάσεις στον ιταλικό νότο είναι 26.000, μόλις χίλιες περισσότερες από την ίδια περίοδο του 2015. Άρα, δεν υφίσταται κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ευρώπης, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «πρέπει να αποφευχθεί το σύνδρομο των Μάγια, στο οποίο είχε εύστοχα αναφερθεί, κατά την διάρκεια γεύματος, πριν από ένα χρόνο στο Μιλάνο, η ίδια καγκελάριος».
Κλείσιμο

Η 'Ανγκελα Μέρκελ, από την μεριά της, τόνισε ότι «η Ευρώπη πέτυχε καλά αποτελέσματα στην υπεράσπιση του ευρώ και τώρα το κύριο θέμα είναι η υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων της». «Η ζώνη του Σένγκεν εκτείνεται από τον Βόρειο Πόλο μέχρι τη Μεσόγειο. Ή υπερασπιζόμαστε τα εξωτερικά σύνορά μας ή πέφτουμε στην παγίδα του εθνικισμού. Δεν πρόκειται, απλώς, για μια πρόκληση που αφορά την Ιταλία, την Ελλάδα ή την Κύπρο», υπογράμμισε με έμφαση στην συνέχεια. Η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη εννοεί να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της προς την Τουρκία και ελπίζει να υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση. Θεωρεί, συγχρόνως, ότι «τα μεταναστευτικά ρεύματα από την Λιβύη προς την Ιταλία αποτελούν ευρωπαϊκό θέμα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης