Κομισιόν: Οι χώρες της ΕΕ εγκατέλειψαν την Ελλάδα και την Ιταλία στο προσφυγικό

Κομισιόν: Οι χώρες της ΕΕ εγκατέλειψαν την Ελλάδα και την Ιταλία στο προσφυγικό

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς δήλωσε ότι "το Δουβλίνο δεν λειτουργεί γιατί τα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής έχουν αφεθεί μόνα τους να διαχειριστούν το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρχει κατανομή του βάρους"

Κομισιόν: Οι χώρες της ΕΕ εγκατέλειψαν την Ελλάδα και την Ιταλία στο προσφυγικό
"Ο λόγος για τους οποίους η Ελλάδας και η Ιταλία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους που πηγάζουν από το Δουβλίνο, ήταν ότι για χρόνια ζητούσαν από τα άλλα κράτη-μέλη να δείξουν αλληλεγγύη στο προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν, αλλά η μόνη απάντηση που έπαιρναν ήταν το Δουβλίνο
". Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου. "
Το Δουβλίνο δεν λειτουργεί γιατί τα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής έχουν αφεθεί μόνα τους να διαχειριστούν το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρχει κατανομή του βάρους
Κλείσιμο
", συμπλήρωσε ο ίδιος.

Συνεχίζοντας ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε πως αν για οποιαδήποτε λόγο ένα κράτος-μέλος της
ΕΕ δεν επιθυμεί να δεχθεί το ποσοστό των αιτούντων άσυλο που του αναλογεί, η Επιτροπή προτείνει να προβλέπεται η δυνατότητα να υποστηρίξει οικονομικά τη χώρα που θα αναλάβει να δεχθεί τους εν λόγω πρόσφυγες. Ο Φ. Τίμερμανς τη χαρακτήρισε πράξη "οικονομικής αλληλεγγύης" για τη φροντίδα των προσφύγων, σημειώνοντας πως το ποσό που θα διατίθεται θα πρέπει να καλύπτει όχι μόνο τα άμεσα έξοδα, αλλά και τα μακροπρόθεσμα, όπως είναι η παιδεία, η στέγαση και η υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων.

Το ποσό αυτό θα ανέρχεται στις 250.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που αρνείται να υποδεχθεί και θα προορίζεται για το κράτος-μέλος που θα αναλαμβάνει το αίτημα ασύλου του.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες αντιδράσεις από συγκεκριμένα κράτη-μέλη, ο Φ. Τίμερμανς παραδέχτηκε πως η πρόταση τής Επιτροπής "δεν θα αρέσει σε όλους", ωστόσο τόνισε πως ο Κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να "διορθωθεί". "Αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη σε αυτό το ζήτημα τότε δεν θα υπάρξει και αλλού. Δεν υπάρχει αλληλεγγύη α λα καρτ. Δεν μπορείς να επιλέγεις πότε είσαι μέλος αυτής της Ένωσης και πότε όχι", υπογράμμισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως "το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μπορεί να δεχθεί "πλήγμα" εάν δεν βρούμε μια λύση από κοινού".

Απαντώντας στην κριτική ότι με την πρόταση της Επιτροπής η ευθύνη της εξέτασης του ασύλου σε περιόδους μη κρίσης παραμένει στο κράτος πρώτης υποδοχής, ανέφερε πως η Επιτροπή ήταν υποχρεωμένη να βρει μια λύση που θα μπορεί να περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. "Την τράπουλα την μοιράζουν το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, και με τα χαρτιά που έχουμε πρέπει να παίξουμε. Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή που έχουμε έτσι ώστε να μην αφήνονται μόνα τους τα κράτη-μέλη σε περιόδους κρίσης", επισήμανε ο ίδιος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης