Μέγαρο Μαξίμου: Επικοινωνιακές συσκέψεις για την διαχείριση του πακέτου των 9 δισ.

Μέγαρο Μαξίμου: Επικοινωνιακές συσκέψεις για την διαχείριση του πακέτου των 9 δισ.

Αισιόδοξη και ικανοποιημένη για άλλη μία φορά η κυβέρνηση

Μέγαρο Μαξίμου: Επικοινωνιακές συσκέψεις για την διαχείριση του πακέτου των 9 δισ.
Με επικοινωνιακού χαρακτήρα συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζει τη μάχη της προπαγάνδας, εξωραίζει την λήψη των προληπτικών μέτρων που ζητά το ΔΝΤ
, διαρρέει αισιοδοξία γύρω από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και δεν παραλείπει να επιτίθεται σχεδόν καθημερινά σε όσους ασκούν κριτική ή διατηρούν επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό μετά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή του Γιάννη Δραγασάκη και του
Ευκλείδη Τσακαλώτου
Κλείσιμο
η κυβέρνηση εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τις ανακοινώσεις της Eurostat, που κατά την εκτίμησή της επιβεβαιώνουν τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή στην ανάκαμψη το β' εξάμηνο τους 2016. Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι “οι ανακοινώσεις αυτές αποτελούν ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας εν όψει της τελικής διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης”.
Η κυβέρνηση επίσης θεωρεί “εξαιρετικά θετικές τις δηλώσεις Μοσκοβισί και Τουσκ, αλλά και την πορεία των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων”.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι “ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά”. 

Πάντως η βεβαιότητα που εκπέμπει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι θα υπάρξει συμφωνία και ότι δεν θα επαναληφθεί η περυσινή κρίση ερμηνεύεται ότι πίσω από τις διαπραγματευτικές κορώνες προς ικανοποίηση του εσωτερικού ακροατηρίου, η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει στο βασικό πλαίσιο των δανειστών ακόμη και για τα προληπτικά μέτρα. Είναι ενδεικτικό ότι ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσχοβισί “σε σχέση με τον μηχανισμό ενεργοποίησης εφεδρικών μέτρων σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018, σημείωσε πως "πολλά έχουν γίνει και πολλά έχουν συζητηθεί" και πως η "νομική προετοιμασία" του εν λόγω μηχανισμού έχει ξεκινήσει”. Σε σχέση με το αν θα υπάρξει συμφωνία εμφανίστηκε "συγκρατημένα αισιόδοξος" υπογραμμίζοντας πως τα ζητήματα που εκκρεμούν "δεν είναι εύκολα". Σημείωσε πάντως ότι "Η θέση της Επιτροπής είναι ότι πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό και ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό και εφικτό”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καλεί τους υπουργούς Οικονομικών να καταλήξουν σε συμφωνία και βάζει εμμέσως σαν χρονικό όριο το τέλος Μαΐου: Στην δήλωσή του ανέφερε: “Καλώ τους υπουργούς Οικονομικών να καταλήξουν σε συμφωνία πολύ σύντομα και ελπίζω πως ως το τέλος του Μαΐου, οπότε θα συναντηθούμε για τη Σύνοδο των G7 η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα έχει αξιολογηθεί θετικά. Θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους τους υπουργούς και τους Θεσμούς να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης”.

Η κυβερνητική ενημέρωση μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώνεται με την γνωστή επίθεση σε όσου ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και για την επιβολή των 9 δις μέτρων: “Διαπιστώθηκε η καθημερινή προσπάθεια συγκεκριμένων ΜΜΕ να διασπείρουν παραπλανητικές ειδήσεις και καταστροφολογία. Είναι σαφές ότι η προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους που επενδύουν στην αποσταθεροποίηση για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Αυτοί που παίζουν τα ρέστα τους στο σενάριο του αδιέξοδου, θα αντιληφθούν γρήγορα ότι έχουν ήδη χάσει” αναφέρει η ανακοίνωση. 

Παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης όμως προς δημιουργία εντυπώσεων και την ανακάλυψη εχθρών στην προσπάθειά της να αναγκάσει τους βουλευτές της να ψηφίσουν τα 9 δις αντιλαϊκών μέτρων τα πράγματα το μέτωπο της διαπραγμάτευσης μόνο ρόδινα δεν είναι. Το ΔΝΤ επιμένει στην θέση του για καθορισμό και συγκεκριμενοποίηση των επιπλέον προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ ενώ η ελληνική κυβέρνηση προτείνει αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών. Στην πραγματικότητα πίσω από το προπέτασμα της σκληρής διαπραγμάτευσης η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει ήδη σημαντική υποχώρηση και σε αυτό το πεδίο. Προτείνει όταν διαπιστωθούν αποκλίσεις σε πιστοποιημένα στοιχεία τότε να ενεργοποιείται ένας θεσμοθετημένος αυτόματος μηχανισμός περικοπών δαπανών από κωδικούς της Γενικής Κυβέρνησης που θα έχουν εκ των προτέρων προσδιοριστεί με βάση τις "απαιτήσεις" των θεσμών και με τελικό εγγυητή την Eurostat. Η διαφωνία είναι στο ποιοί κωδικοί τελικά θα συμπεριληφθούν. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι σε συναντίληψη με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ενάντι του ΔΝΤ κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνεται από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, αφού και μόνο η συζήτηση για τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δις αποδεικνύει ότι το αίτημα του Ταμείου υιοθετήθηκε από το τελευταίο Eurogroup. Η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρξει μία πρώτη προσέγγιση πριν το Eurogroup της 9ης Μαΐου αλλά φαίνεται ότι είναι η μόνη που επείγεται.  Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο συνάντησης των Ντάισενμπλουμ, Τσακαλώτου, Σόιμπλε και Σαπέν με τους επικεφαλής των τριών ευρωπαϊκών θεσμών. Το ραντεβού για το οποίο υπάρχουν πληροφορίες από την περασμένη εβδομάδα δεν επιβεβαιώνεται αλλά ούτε και διαψεύδεται. 

Η κυβέρνηση επιμένει ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup ο πρωθυπουργός θα επαναφέρει το αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής, το οποίο του απέρριψε την περασμένη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τουσκ. 

Εσωκομματικό μέτωπο

Η διαχείριση της κυβέρνησης και οι καθημερινές επιθέσεις στους επικριτές της κοιτάζουν προς το εσωτερικό της χώρας. Για μία ακόμη φορά θα εμφανίσει την καθυστέρηση στην αξιολόγηση και τα μέτρα των 9 δις, ακόμη και τα προληπτικά κατά την απαίτηση του ΔΝΤ, ως επιτυχία της σκληρής διαπραγμάτευσης. Το εάν θα πείσει τους βουλευτές της ότι η κριτική της αντιπολίτευσης και μέρους του τύπου που δαιμονοποιείται από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό, δικαιώνουν τις δικές της προσπάθειες είναι αμφίβολο. Γι αυτό άλλωστε τα σενάρια πρόωρων εκλογών παρότι απλώνονται ή μαζεύονται από μέρα σε μέρα είναι πάντα στο τραπέζι.

Παρομοίως είναι πάντα στο τραπέζι οι σκέψεις για σκόπιμη αποτυχία των διαπραγματεύσεων που θα επιτρέψει μία ηρωική έξοδο δια των εκλογών. Η λογική όσων εισηγούνται τις πρόωρες εκλογές είναι ότι το πακέτο που επιβάλλει το ΔΝΤ θα αρχίσει να εφαρμόζεται προληπτικά μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει τεράστιο κόστος για την κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να το αντέξει ενώ είναι αμφίβολο και αν θα μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η βεβαιότητα ότι εφόσον τα μέτρα ψηφιστεί η κυβέρνηση θα αρχίσει να μετρά τον χρόνο αντίστροφα και να περιμένει το απρόοπτο. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης