«Ντροπολογία» της κυβέρνησης για την ασυλία μελών του Πανεπιστημίου Κρήτης

«Ντροπολογία» της κυβέρνησης για την ασυλία μελών του Πανεπιστημίου Κρήτης

Από την πίσω πόρτα επιχειρούν να επαναφέρουν την σκανδαλώδη ρύθμιση για τους εμπλεκόμενους σε υπόθεση διασπάθισης κονδυλίων - Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο Γιώργος Σταθάκης

«Ντροπολογία» της κυβέρνησης για την ασυλία μελών του Πανεπιστημίου Κρήτης
Από την πίσω πόρτα επιχειρεί η κυβέρνηση να επαναφέρει την σκανδαλώδη ρύθμιση που παρέχει ασυλία σε μέλη του Πανεπιστημίου Κρήτης που εμπλέκονται σε υπόθεση διασπάθισης κονδυλίων. Πρόκειται, για άρθρο νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την έρευνα που αποσύρθηκε υπό την γενική κατακραυγή. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιχειρεί να το επανεισάγει με την μορφή βουλευτικής τροπολογίας που υπογράφεται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
: Κώστα Γιαβρόγλου, Φωτεινή Βακή, Χρήστο Μαντά, Δημήτρη Σεβαστάκη και Μερόπη Τζούφη. 

Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση διασπάθισης κονδυλίων του πανεπιστημίου εμπλέκεται και ο σημερινός υπουργός Οικονομίας
Γιώργος Σταθάκης
Κλείσιμο
ο οποίος ωστόσο «καλύπτεται» από την βουλευτική του ασυλία.  

Αναλυτικά, η τροπολογία που προτείνουν οι πέντε κυβερνητικοί βουλευτές έχει ως εξής:
 
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων: «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις»
 
Θέμα: Καταλογισμοί Πανεπιστημίου Κρήτης
 
Α. Αιτιολογική Έκθεση
 
Με την εκδοθείσα κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 6 παρ. 4 του ν. 1514/1985 (Α΄ 13), κοινή υπουργική απόφαση Β1/819/1988 (Β΄ 920) συστάθηκε σε κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας «Ειδικός Λογαριασμός για την αξιοποίηση των κονδυλίων επιστημονικής έρευνας. Με την εκδοθείσα κατ’ επίκληση του άρθρου 50 του ν. 2413/1996 (Α΄ 124), κοινή υπουργική απόφαση ΚΑ/679/1996 (Β΄ 826) ο οικείος Λογαριασμός κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ μετονομάσθηκε σε «Ειδικός Λογαριασμός για την αξιοποίηση των κονδυλίων επιστημονικής έρευνας, εκπαίδευσης, κατάρτισης, τεχνολογικής ανάπτυξης και παροχής συναφών υπηρεσιών» και διευρύνθηκε αντιστοίχως το αντικείμενό του. Μετά από πολυετή λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών, και επ’ αφορμής διαδικασιών ελέγχου οικονομικής διαχείρισης, κρίθηκε, παρεμπιπτόντως, ότι η απόφαση ΚΑ/679/1996 εκδόθηκε καθ’ υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδότησης κατά το μέρος που με αυτήν διευρύνθηκε το αντικείμενο των Ειδικών Λογαριασμών σε λοιπές (εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές, αναπτυξιακές κλπ.) δραστηριότητες των πανεπιστημίων, πλην των αμιγώς ερευνητικών (βλ. αποφάσεις 1 και 2/2009 του IV Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου).
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης, δεδομένου ότι το καθεστώς ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης των εργαζομένων του Πανεπιστημίου Κρήτης ήταν αναχρονιστικό και ανεπαρκές, έκρινε αναγκαία (με την με αριθμ. 91/8.3.1996 απόφασή της) την συμπληρωματική ιατροφαρμακευτική ασφάλιση του προσωπικού της. Η σχετική δαπάνη αποφασίσθηκε να επιβαρύνει τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου, ενώ το εν λόγω πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το 2002.
Οι ως άνω δαπάνες έγιναν πάντοτε με διαφάνεια, κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων Συγκλήτου και άλλων αρμοδίων συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου Κρήτης, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες (δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος) και χωρίς την παραμικρή υπόνοια ατομικού συμφέροντος.
Εντούτοις, λόγω των ασαφών ρυθμίσεων της τότε κείμενης νομοθεσίας, αμφισβητήθηκε η νομιμότητα των εν λόγω και καταλογίστηκαν τα επίμαχα ποσά στα τότε μέλη της Επιτροπής Ερευνών. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι τα ίδια άτομα έχουν εντωμεταξύ απαλλαγεί από τις ποινικές ευθύνες που τους αποδίδονται (βλ. απόφαση 405/2014 του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης, βουλεύματα 21 και 164/2011 του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης, αποφάσεις 125, 126 και 128/2008 του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρεθύμνης).
Ενόψει αυτών, προς αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και προκειμένου να μην αναγκαστούν τα εν λόγω άτομα να καταβάλουν από την προσωπική τους περιουσία τα εν λόγω ποσά (με κίνδυνο κατασχέσεων, κλπ.), είναι αναγκαία η επίμαχη ρύθμιση, η οποία ορίζει ότι οι επίμαχοι καταλογισμοί δεν εκτελούνται.

 
Β. Τροπολογία-Προσθήκη
Άρθρο ….
 
«Καταλογιστικές πράξεις, καθώς και κάθε ποσό τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, που συνδέονται με δαπάνες του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, διενεργηθείσες μεταξύ των ετών από 1996 έως και 2004 δυνάμει της κοινής υπουργικής απόφασης ΚΑ/679/1996 (Β΄ 826) για λοιπές (εκπαιδευτικές, επιμορφωτικές, αναπτυξιακές κλπ.) δραστηριότητες του Πανεπιστημίου, πλην των αμιγώς ερευνητικών, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως «ανοίκειες πληρωμές» με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 4938/30.6.2005 έκθεση διαχειριστικού ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης, όπως συμπληρώθηκε με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 938/10.2.2006 έκθεση,  εφόσον δεν έχουν εκτελεστεί έως τη δημοσίευση του παρόντος, αίρονται και δεν εκτελούνται και τυχόν βεβαιωθέντα ποσά διαγράφονται.»
 
Αθήνα, 26 Απριλίου 2016
 
Οι προτείνοντες Βουλευτές
 
Γαβρόγλου Κωνσταντίνος
 
Βάκη Φωτεινή
 
Δουζίνας Κωνσταντίνος
 
Μαντάς Χρήστος
 
Σεβαστάκης Δημήτρης
 
Τζούφη Μερόπη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης