Αναμέτρηση Τσίπρα-Μητσοτάκη για αξιολόγηση, πρωτογενές πλεόνασμα, χρέος

Αναμέτρηση Τσίπρα-Μητσοτάκη για αξιολόγηση, πρωτογενές πλεόνασμα, χρέος

Τσίπρας: «Η αξιολόγηση θα κλείσει, θα περάσουμε τις δυσκολίες» -Μητσοτάκης: «Πιστεύετε στα ψέματά σας, δεν είσαστε αξιόπιστος, όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερα για την χώρα» 

Αναμέτρηση Τσίπρα-Μητσοτάκη για αξιολόγηση, πρωτογενές πλεόνασμα, χρέος
Σε μία ακόμη προσωπική αναμέτρηση μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης -την δεύτερη από την περασμένη Παρασκευή- εξελίχθηκε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή
για τα θέματα της ασφάλειας του πολίτη που προκάλεσε ο
Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Όπως ήταν αναμενόμενο η συζήτηση δεν έμεινε στα θέματα ασφάλειας των πολιτών,  αλλά επεκτάθηκε στην αξιολόγηση και στην προοπτική της οικονομίας. 
Κλείσιμο

Είναι εμφανής η αγωνία του πρωθυπουργού σε κάθε ευκαιρία να προσπαθεί να μειώσει την απόσταση που τον χωρίζει από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς η ΝΔ προηγείται στις μετρήσεις και ο κ. Μητσοτάκης κερδίζει στα περισσότερα ποιοτικά στοιχεία τον κ.
Τσίπρα.
 

Στην δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας θέλησε να επεκτείνει το πεδίο της αντιπαράθεσης και είπε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση:  «Κύριοι της αντιπολίτευσης μην ποντάρετε όλα σας τα λεφτά στην αποτυχία της κυβέρνησης, γιατί η αξιολόγηση θα κλείσει. Καταλαβαίνω βέβαια ότι κάποιοι δικοί σας έχουν λόγους να θέλουν αυτή η κυβέρνηση να φύγει γιατί έχουν συγγενείς σε λίστες και διάφορα άλλα. Στο τέλος δεν θα σας πιστεύει ούτε λύκος. Περιμένω να βγουν τα στοιχεία της Eurostat και να απαντήσετε για την καταστροφή». 

Η απάντηση ήλθε από τον κ. Μητσοτάκη στην δική του δευτερολογία: «Το τελευταίο στάδιο του να ψεύδεται κάποιος, είναι ότι αρχίζει να πιστεύει κι ο ίδιος τα δικά του ψέματα ως αλήθειες. Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερο θα είναι για την χώρα». Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και για τα στοιχεία της Εurostat: «Λέτε για τα στοιχεία της Eurostat. Μα δεν αρκεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα με λάθος μείγμα πολιτικής για να έρθει η ανάπτυξη. Υπάρχει άλλο μείγμα πολιτικής. Με λιγότερες δαπάνες, με εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών, με αναστολή των αυξήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αλλά δεν σας ενδιαφέρει».

O πρωθυπουργός επεκτάθηκε και στο θέμα του χρέους: «Η χώρα είναι σε κρίσιμη καμπή. Είναι μπροστά σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση. Πρώτη φορά υπάρχουν τέτοιες διαφορές, ειδικά για το αν πρέπει να μειωθεί το χρέος... Δεκτή η κριτική. Θα μας πείτε όμως κύριοι της αντιπολίτευσης, ποια είναι η θέση σας;» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στην απάντησή του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Όσες παρεμβάσεις και να γίνουν στο χρέος, χωρίς ανάπτυξη δεν θα έχουν κανένα όφελος» ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει στην απόφαση της ΕΕ τον Νοέμβριο του 2012 για ρύθμιση του ελληνικού χρέους, και ζήτησε και από τους Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν την δική τους δέσμευση.

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να δικαιολογήσει τα μέτρα των 5,4 δισ με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου θα έπαιρνε περισσότερα αν είχε κερδίσει. Είπε ο πρωθυπουργός: “Σας θυμίζω τι έλεγε η έκθεση του ΔΝΤ για την 5η αξιολόγηση. Απροσδιόριστα μέτρα σύνολο 7,7 δισ θα παίρνατε εσείς με το καλημέρα ενώ λέτε ότι εμείς φέραμε την καταστροφή με 5,4 δισ. μέτρα”.

Στην δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Οι υπουργοί πήγαν στην Ουάσιγκτον για να πάρουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για το χρέος και γύρισαν με 3 δισ ευρώ επιπλέον πιθανά μέτρα. Αν είναι έτσι την επόμενη φορά οι υπουργοί της Κυβέρνησης να μην βγάλουν εισιτήριο επιστροφής! Μόνο aller όχι retour... Οι δανειστές σας ζητούν προληπτικά μέτρα γιατί δεν σας εμπιστεύονται. Έχετε απωλέσει την εμπιστοσύνη. Και έρχεστε εδώ στη Βουλή, μας λέτε για το αφορολόγητο, αλλά με τους έμμεσους φόρους... Υπάρχει λύση, όμως δεν μπορείτε να την προσφέρετε κ. Τσίπρα. Γιατί δεν έχετε σχέδιο. Δεν μπορείτε να υλοποιήσετε τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα».

Στο πολιτικό του δια ταύτα ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Πρέπει να σταματήσει η υποκρισία. Είμαστε σε δύσκολη καμπή. Θα την ξεπεράσουμε, παρά τις αντιξοότητες. Θα ήταν πολύ χρήσιμο αν η αντιπολίτευση αναγνώριζε τις ευθύνες της. Ο τόπος χρειάζεται τόλμη για να βγει από την κρίση». 

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Πριν από λίγες ημέρες μας είπατε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στις 22 Απριλίου. Έχετε πρόβλημα με τις προθεσμίες. Όπως φαίνεται και αυτή η ημερομηνία θα παρέλθει άπρακτη. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μοιάζει με κινητή εορτή. Η υπομονή των πολιτών και μαζί με αυτή τα ταμειακά αποθέματα εξαντλούνται. Πρέπει να μας ενημερώσετε κάποια στιγμή για την κατάσταση των ταμείων του κράτους. H Νέα Δημοκρατία, πολύ πιο σύντομα από ό,τι πολλοί θα το περίμεναν, θα πάρει στις δικές στις πλάτες τις τύχες της πατρίδας μας». 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης