Σε σύγχυση η κυβέρνηση μετά τις νέες απαιτήσεις των δανειστών

Σε σύγχυση η κυβέρνηση μετά τις νέες απαιτήσεις των δανειστών

Μετά την διαρροή ότι η κυβέρνηση συζητά επιπλέον μέτρα υπό μορφή ρήτρας εάν συνδέονται με το χρέος σήμερα η Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει μόνο όσα προβλέπονται από την συμφωνία του Ιουλίου του 2015

Σε σύγχυση η κυβέρνηση μετά τις νέες απαιτήσεις των δανειστών
Στριμωγμένη από τις απαιτήσεις των δανειστών και καθώς ο χρόνος κυλά εναντίον της, η κυβέρνηση αναζητά τρόπο να κλείσει την αξιολόγηση, ενώ παράλληλα καταφεύγει στις γνωστές ηρωικές της ενέργειες, κοιτάζοντας προς την κοινοβουλευτική ομάδα που θα κληθεί να σηκώσει το βάρος των αντιλαϊκών μέτρων.

Μετά από σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και την ενημέρωση που είχε ο πρωθυπουργός
Αλέξης Τσίπρας από το οικονομικό επιτελείο για τις απαιτήσεις των δανειστών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη
έδωσε την καινούργια γραμμή της κυβέρνησης, η οποία αναιρεί την χθεσινή όπως είχε δοθεί μέσα από διαρροές κυβερνητικών πηγών.
Έτσι λοιπόν η κ. Γεροβασίλη σε κοφτό και κατηγορηματικό ύφος διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση: «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της. Είναι έτοιμη να υλοποιήσει όσα προβλέπονται από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο».
Κλείσιμο

Υπογράμμισε δε ακολούθως ότι: «Αναμένουμε την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν το Eurogroup, στη βάση των δεδομένων και των προτάσεων της ελληνικής πλευράς».

Κλείνοντας η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε: «Σε ότι αφορά τις γνωστές διαφωνίες μεταξύ των θεσμών αναφορικά με τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, αλλά και για το βάθος της αναγκαίας αναδιάρθρωσης του χρέους, επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 είναι σαφής: πρώτα η πρώτη αξιολόγηση και αμέσως μετά η συζήτηση και συμφωνία για το χρέος».

Η δήλωση ήλθε σε μία στιγμή που έχουν πάρει φωτιά τα σενάρια για συμπληρωματικά μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και αφορούν την πρόβλεψη για επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% το 2018.

Κυβερνητικές πηγές χθες διέρρεαν ότι η κυβέρνηση δέχεται να συζητήσει το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων εν είδη ρήτρας αλλά μόνο στην περίπτωση που συμπεριληφθεί στη συζήτηση και δέσμευση για ρύθμιση του χρέους. Επιπλέον άνθρωποι του κυβερνητικού επιτελείου έλεγαν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει πρώτα κλείσιμο της αξιολόγησης με μέτρα 5,4 δισ. και αμέσως μετά άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος μαζί με συμφωνία για λήψη πρόσθετων μέτρων.

Η αναφορά στην λήψη μέτρων υπό την μορφή ρήτρας μεταφράζεται ότι τα μέτρα θα συμφωνηθούν τώρα αλλά θα επιβληθούν εάν και εφόσον ο στόχος του 3,5% για το πλεόνασμα δεν «βγει», για το 2018.

Η παλινωδία της κυβέρνησης όσον αφορά τα επιπλέον μέτρα έστω και υπό μορφή ρήτρας, συνδέεται με τα προβλήματα που θα συναντήσει η συμφωνία με τους δανειστές στο πεδίο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Το σχέδιο που υπάρχει μέχρι τώρα για μέτρα ύψους 5,4 δις ευρώ θεωρείται πολιτικά διαχειρίσιμο. Γι αυτό και η κυβέρνηση ζητά τα επιπλέον μέτρα να είναι υπό μορφή ρήτρας και να συνοδεύουν την συζήτηση για το χρέος προκειμένου να “χρυσώσει το χάπι στους βουλευτές της”. Στην αντίθετη περίπτωση όμως που αναγκαστεί να συγκεκριμενοποιήσει και ψηφίσει από τώρα τα επιπλέον μέτρα δίχως κάποιο θετικό αντιστάθμισμα στο θέμα του χρέους δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα το καταπιούν και αυτό. Σε μία τέτοια περίπτωση οι επιτελείς του κόμματος εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις θα είναι απρόβλεπτες και η κατάσταση ίσως ξεφύγει.

Πάντως τα πρόσθετα μέτρα τα οποία ζητεί ως «εχέγγυο» το ΔΝΤ για να πεισθεί να συναινέσει στην ολοκλήρωση της α' αξιολόγησης, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα είναι ανάλογα των τυχόν αποκλίσεων που θα εντοπισθούν κατά την εφαρμογή των βασικών μέτρων , ύψους 5,4 δισ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης