Γερμανικά ΜΜΕ: Ασυμφωνία στους δανειστές για την Ελλάδα και το χρέος

Γερμανικά ΜΜΕ: Ασυμφωνία στους δανειστές για την Ελλάδα και το χρέος

Η Hamburger Abendblatt παρατηρεί στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι οι δανειστές της Ελλάδας «είναι τσακωμένοι»

Γερμανικά ΜΜΕ: Ασυμφωνία στους δανειστές για την Ελλάδα και το χρέος
Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος κυριαρχεί στα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα που απασχολούν τον γερμανικό Τύπο.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, αυτό που παρατηρούν ανεξαιρέτως οι σχολιαστές είναι το κλίμα ασυμφωνίας που επικρατεί ανάμεσα στους ίδιους τους εκπροσώπους των δανειστών σχετικά με τους ενδεδειγμένους χειρισμούς στο ζήτημα της Ελλάδας. 

«Η Ελλάδα διχάζει τους δανειστές», σχολιάζει η Berliner Zeitung, υπογραμμίζοντας ότι στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του
ΔΝΤ
Κλείσιμο
και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που ολοκληρώθηκε χθες στην Ουάσιγκτον, «συγκρούστηκαν οι διαφορετικές αντιλήψεις».

«Οι δανειστές δεν παλεύουν μόνο με την ελληνική κυβέρνηση, υπάρχει μια βαθιά έριδα και μεταξύ των ίδιων των δανειστών», σημειώνει η Berliner Zeitung, κάνοντας λόγο για «νέα διαμάχη σχετικά με ενδεχόμενο
κούρεμα χρέους».

Στο ζήτημα αναφέρεται στις οικονομικές σελίδες της και η Welt του Βερολίνου, παρατηρώντας ότι «το ΔΝΤ επιδεικνύει σκληρότητα εκεί που ο Σόιμπλε έχει κατανόηση».

Όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα, «την ώρα που το Ταμείο εμμένει σε μια σκληρή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού στην Ελλάδα, ο Σόιμπλε είναι πρόθυμος να υποχωρήσει έναντι της Αθήνας σε αυτό το σημείο. Ο Σόιμπλε έχει κατανόηση για τη δύσκολη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας. Στο ζήτημα των (σ.σ. πρωτογενών) πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό αντιθέτως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εμμένει στη θέση του: το συμφωνηθέν πλεόνασμα του 3,5% το 2018 πρέπει να τηρηθεί. Εντελώς διαφορετικά εκτιμά την κατάσταση το ΔΝΤ: Το Ταμείο θέλει να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χώρο να αναπνεύσει στο πεδίο του προϋπολογισμού».

Η Die Welt εκτιμά ότι ενώ οι παραπάνω διαφορές μπορούν να ξεπεραστούν με κάποιον τρόπο, «στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους η κατάσταση γίνεται ολοένα δυσκολότερη». Όπως υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, «το ΔΝΤ απαιτεί ένα υψηλό τίμημα προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα: μια ευρεία απομείωση χρέους για τη χώρα που πλήττεται από την κρίση. Αυτό όμως απορρίπτεται κατηγορηματικά από τη γερμανική κυβέρνηση και το γερμανικό κοινοβούλιο». Όπως επισημαίνει συμπερασματικά το δημοσίευμα της Welt, «επομένως οι δανειστές δεν κατάφεραν στην Ουάσιγκτον να έρθουν πιο κοντά σε μια λύση για το δράμα του ελληνικού χρέους».

«Ζήτημα αξιοπιστίας για Ευρωπαίους και ΔΝΤ»
Η Hamburger Abendblatt παρατηρεί στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι οι δανειστές της Ελλάδας «είναι τσακωμένοι. Αλλά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε εξακολουθεί να δηλώνει αισιόδοξος ότι υπάρχει λύση». Όπως σημειώνεται στον τίτλο του δημοσιεύματος, «ο Σόιμπλε εργάζεται για έναν νέο συμβιβασμό για την Ελλάδα».

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, «πιθανό θα ήταν να συμμετάσχει το ΔΝΤ, συνεισφέροντας ωστόσο μόνο ένα περιορισμένο χρηματικό ποσό. Ούτως ή άλλως τα χρήματα δεν είναι απαραίτητα, ο μηχανισμός διάσωσης ESM θα μπορούσε να αντεπεξέλθει και μόνος του. Και η Ελλάδα θα καταδικαστεί σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα τεθούν όμως σε ισχύ μόνο εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας. Πρόκειται λοιπόν για ένα απειλητικό σκηνικό», επισημαίνει το δημοσίευμα, εκτιμώντας ότι αυτό ενδέχεται να στηθεί ήδη την προσεχή Παρασκευή στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Άμστερνταμ.

Τις εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής σχολιάζει και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, εκτιμώντας ότι «για τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ είναι ζήτημα αξιοπιστίας να ασκήσουν τώρα πιέσεις στον Τσίπρα για ταχεία εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να αντικατασταθεί ένα μέτρο λιτότητας με ένα άλλο, όμως στο τέλος θα πρέπει προκύψει το αποτέλεσμα που έχει συμφωνηθεί». Όπως εκτιμά ο σχολιαστής, πέρα από το ζήτημα του προϋπολογισμού όπου διαφαίνεται δυνατότητα συμβιβασμού, «στο δεύτερο μεγάλο επίμαχο σημείο -την ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα- αντιθέτως δεν διαφαίνεται τρόπος να επιτευχθεί μια λύση που να βγάζει ασπροπρόσωπους όλους τους εμπλεκομένους».


Suddeutsche Zeitung: Συμφωνία σε μυστική συνάντηση ΔΝΤ-Ευρωπαίων
Σε άλλο μήκος κύματος η Suddeutsche Zeitung κάνει λόγο για «γεφύρωση» των διαφωνιών μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων μέσω των προληπτικών μέτρων που προτάθηκαν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η απόφαση για το κοινό «μέτωπο» έγινε σε μυστική συνάντηση μεταξύ Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιερ Μοσκοβισί και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές έβαλαν στο τραπέζι ακόμα ένα πακέτο μέτρων 3,6 δισ. ευρώ σε περίπτωση που τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί δεν μας οδηγήσουν σε πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Πηγή:  Deutsche Welle
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης