Κυριάκος: Κάνετε την Ελλάδα «Banana Republic» - Eκλογές τώρα

Κυριάκος: Κάνετε την Ελλάδα «Banana Republic» - Eκλογές τώρα

«Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει να φύγετε μια ώρα αρχύτερα» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό - «Θα μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των κλειστών συνόρων και των κλειστών τραπεζών»

Κυριάκος: Κάνετε την Ελλάδα «Banana Republic» - Eκλογές τώρα
Με ομοφωνία ως προς τη συγκρότηση της Εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει τη χορήγηση κομματικών και μιντιακών δανείων, αλλά και σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή για την Εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ
.

Σύμφωνα με την απόφαση του Σώματος, η επιτροπή θα συγκροτηθεί σε Σώμα την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Απριλίου, ενώ υποχρεούται έως τις 18 Ιουνίου να παραδώσει στην Ολομέλεια το πόρισμά της.

Κλείσιμο
Η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, που κορυφώθηκαν κατά τη «μονομαχία» Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός αφιέρωσε το σύνολο σχεδόν της τοποθέτησής του, επιτιθέμενος αποκλειστικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγορώντας τον, μεταξύ άλλων, ότι ταυτίζεται με τις θέσεις του ΔΝΤ.   

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
, ωστόσο, «σήκωσε το γάντι» που του έριξε ο πρωθυπουργός, και υπογράμμισε ότι ο ίδιος υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας, ενώ ο κ. Τσίπρας την μετατρέπει σε «Banana Republic» («ψευδοδημοκρατία της Μπανανίας» όπως είπε χαρακτηριστικά).

«Εγώ υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της χώρας και τα συμφέροντα της χώρας δεν ταυτίζονται με τα δικά σας. Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει να φύγετε μία ώρα αρχύτερα. Η υστεροφημία σας, κ. Τσίπρα, είναι εξασφαλισμένη: θα μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των κλειστών συνόρων και των κλειστών τραπεζών».

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στην επίθεση Τσίπρα για την προσφυγή των κ.κ. Κουμουτσάκου και Σαμαρά στη Δικαιοσύνη: «Θα πρέπει να είσαστε πολύ απελπισμένος, για να αφιερώσετε 20 λεπτά γι' αυτό. Θα μας απαγορεύσετε να προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη; Ποιο είναι το επόμενο βήμα, να μας φυτέψετε τρία μέτρα κάτω από το χώμα;» ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης, προκαλώντας τα χειροκροτήματα της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, καθώς «φωτογράφισε» τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα ψηφίσει την Εξεταστική Επιτροπή, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζει την πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης, που να διερευνήσει τις ευθύνες για τις κλειστές τράπεζες και για το αν υπήρχε σχέδιο για Grexit.

«Κάθε μέρα που περνά, η Ελλάδα θυμίζει Banana Republic, γιατί εκεί την φέρατε τη χώρα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση υποβάλλει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στο μαρτύριο της σταγόνας. Κάθε εβδομάδα που περνά η θέση της χώρας επιδεινώνεται και το δελτίο κοινωνικής θυέλλης εντείνεται».

Επανήλθε στην πρότασή του για σύσταση Εξεταστικής επιτροπής για το πώς φθάσαμε στο Μνημόνιο, λέγοντας: «Δεν την θέλετε αυτή την Επιτροπή, γιατί τρέμετε τις αποκαλύψεις, γιατί επαναλαμβάνετε την καταστροφή του 2015, δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας».

«Έχετε μετατρέψει τη Βουλή σε ένα πλυντήριο για να ξεπλένετε τις ανομίες των στελεχών σας» κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είστε προκλητικός. Κλείσατε την υπόθεση του κ. Σταθάκη, που ξέχασε να δηλώσει δύο εκατομμύρια ευρώ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε κατά της άρσης ασυλίας του κ  Σταθάκη για τη διαχείριση των κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης».

Είπε ακόμη ότι με τις παρεμβάσεις του για στελέχη της ΝΔ και τις συνεχείς αναφορές του, ο πρωθυπουργός τα στοχοποιεί και προκαταλαμβάνει τη Δικαιοσύνη.

Αναφερόμενος στο θέμα των δανείων των κομμάτων, είπε: «Εσείς παίρνατε μεγάλα δάνεια όταν ήσασταν κόμμα του 3%. Έχετε το θράσος να κατηγορείτε εμάς, όταν η πρώτη μου ενέργεια ήταν να παρουσιάσω δημόσια τα οικονομικά του κόμματος;».

«Έχω καταθέσει αναλυτικό πρόγραμμα εξυγίανσης της ΝΔ. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η ΝΔ θα μειώσει τις ανάγκες της από οκτώ εκατ. ευρώ στα 2,5 εκατ. ευρώ και θα βασιστεί σε συνδρομές των 440.000 μελών της. Εσείς γιατί δεν παρουσιάζετε τα δικά σας οικονομικά; Πώς χρηματοδοτήσατε τις δύο προεκλογικές σας εκστρατείες; Εμείς αποκαλύψαμε τις πηγές μας, κάνετε το ίδιο κι εσείς» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σημείωσε ακόμη ότι τα δανεία προς τα ΜΜΕ είναι επιχειρηματικά δάνεια που εμπίπτουν στον έλεγχο και την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο συσχετισμός των δανείων των κομμάτων και των ΜΜΕ είναι εκτός λογικής, αφού πρόκειται για δύο διαφορετικά θέματα.

Απέδωσε, δε, την πρόταση για Εξεταστική επιτροπή, στη δημιουργία εντυπώσεων και στην προσπάθεια να κουκουλώσει την απουσία του κράτους από την Ειδομένη μέχρι τις φαβέλες στο λιμάνι του Πειραιά.


«Μόνο οι εκλογές μπορούν να προσφέρουν το οξυγόνο που χρειάζεται η χώρα»
«Είσαστε κυβέρνηση λαϊκισμού και ψεύδους» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ότι, «την ώρα που ετοιμάζεστε να φέρετε μέτρα 5,5 δισ. ευρώ, υπογράφετε διακηρύξεις κατά της λιτότητας».

«Θέλοντας να ξεφύγετε από τις αντιφάσεις της πολιτικής σας, προσφεύγετε στην Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Αφήστε  κάτι όρθιο πριν φύγετε. Γιατί θα φύγετε, αλλά το ερώτημα είναι πόση ζημιά θα έχετε κάνει στον τόπο. Γιατί κάθε μέρα που περνά το αίτημα για εκλογές γίνεται πιο ισχυρό. Η κοινωνία ασφυκτιά, οι πολίτες απαιτούν να λειτουργήσει το κράτος, να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. Μόνο οι εκλογές μπορούν να προσφέρουν το οξυγόνο που χρειάζεται η χώρα. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε στους ώμους μας ακόμη και τις δικές σας ευθύνες. Έχω πλήρη συναίσθηση του τι αναλαμβάνουμε» κατέληξε.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στη Βουλή το έγγραφο, με το οποίο ο πρόεδρος του Συνασπισμού, το 2010, ζήτησε δάνειο από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο έγγραφο, ο τότε πρόεδρος του Συνασπισμού ζητούσε διακανονισμό των δανειακών υποχρεώσεων, ύψους 6,6 εκατομμυρίων ευρώ και επιπλέον δάνειο 1,5 εκατ. ευρώ.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι «αντιμετωπίζουμε αδυναμία εξυπηρέτησης συσσωρευμένων οικονομικών αναγκών μέχρι τέλους του τρέχοντος μηνός. Οι ανάγκες αυτές, που αφορούν μισθολογικές δαπάνες και λοιπά λειτουργικά έξοδα, ανέρχονται στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό ζητούμε να μας χορηγηθεί από την Εθνική Τράπεζα ως δάνειο... Οι σημερινές μας δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονται σε 6,6 εκατ. ευρώ. Έναντι αυτών έχει εκχωρηθεί στην Εθνική Τράπεζα η τακτική χρηματοδότηση των ετών 2011 έως 2014».

Η κρίσιμη παράγραφος, που ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι αναιρεί την επιχειρηματολογία του κ. Τσίπρα για το πώς χορηγήθηκαν τα δάνεια σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχει ως εξής: «Μας είναι επίσης απολύτως σαφές ότι η αποδοχή των παραπάνω δύο αιτημάτων μας (δάνειο 1,5 εκατ. ευρώ και διακανονισμός για τις συνολικές δανειακές υποχρεώσεις), απαιτεί ευρύτερη θεώρηση και δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά χρηματοοικονομικά κριτήρια».



 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης