Δείτε live από Βουλή: Μετωπική σύγκρουση για τα δάνεια των κομμάτων

ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: Να ερευνηθούν τα θαλασσοδάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ -ΝΔ: Στήνετε σόου για να αποδράσετε από τις βαριές ευθύνες σας

Δείτε live από Βουλή: Μετωπική σύγκρουση για τα δάνεια των κομμάτων
Ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει τον τρόπο δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

Η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναμένεται να επεκταθεί σε όλα τα «καυτά» ζητήματα της επικαιρότητας και συγκεκριμένα στις ανησυχητικές εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης και στις εκρηκτικές διαστάσεις που λαμβάνει το προσφυγικό. Η μάχη θα φθάσει και στο ανώτατο επίπεδο των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα τοποθετηθεί μετά τις 12 το μεσημέρι και πιθανότατα θα ξεκινήσει την τοποθέτησή του ενημερώνοντας το Σώμα για τα αποτελέσματα των πρόσφατων συναντήσεών του σε Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες και θα επιχειρήσει να δώσει το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ασκώντας κριτική στο ΔΝΤ. Το δεύτερο σκέλος της τοποθέτησής του θα το αφιερώσει στα ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην ΝΔ. Από την πλευρά του ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα ακολουθήσει την συνταγή που χρησιμοποίησε στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την Δικαιοσύνη και θα επιχειρήσει να αποδομήσει  το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.

Κλείσιμο




ΣΥΡΙΖΑ: Να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος

Η συζήτηση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα που αφιέρωσε τα πυρά του αποκλειστικά στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. «Δώσατε ασυλία στις ευθύνες  τραπεζικών στελεχών για τα θαλασσοδάνεια που σας χορηγούσαν και πλήξατε την αξιοπιστία των κομμάτων σας» είπε για να υποστηρίξει σε άλλο σημείο «η δική μας κυβέρνηση δεν έκρυψε λίστες φοροφυγάδων και δεν δίνει θαλασσοδάνεια. Παπασταύρους δεν θα βρείτε στο δικό μας κόμμα».

«Τα δάνεια της ΝΔ ανέρχονται σε 210 εκατ. ευρώ και του ΠΑΣΟΚ σε  115 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά εξοφλούνται; Έχουν μπει σε ρύθμιση και με ποιους όρους;» αναρωτήθηκε ο κ. Λάππας για να προσθέσει «Αυτά θα ερευνήσει η εξεταστική επιτροπή για να αποκατασταθεί ένα μέρος της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος».

ΑΝΕΛ: Που πήγε τόσο πολιτικό χρήμα;

Ο κ. Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ) κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής πόρισμα του πρώην προϊσταμένου της Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος Παναγιώτη Νικολούδη που κατά τον ίδιο αποδεικνύει το «σκάνδαλο» των κομματικών δανείων. Ο ίδιος ανέφερε ότι εκτός από τα δάνεια «έχουμε τακτική, κρατική επιχορήγηση, εκλογική επιχορήγηση, κουπόνια και πιθανόν μαύρο χρήμα. Που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα;». Πρότεινε δε ότι πρέπει να κλείσουν όλα τα ΑΦΜ εάν η εξεταστική επιτροπή που θα συσταθεί εντοπίσει δαπάνες ή έσοδα χωρίς παραστατικά.  

ΝΔ: Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδράσει από τις ευθύνες της στήνοντας σόου

Η εισηγήτρια της ΝΔ Νίκη Κεραμέως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στήνει επικοινωνιακό σόου για να «αποδράσει» από τις ευθύνες της. «Επιχειρείτε αποπροσανατολισμό ενόψει των νέων επώδυνων μέτρων» είπε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενη προς την συμπολίτευση.  «Την ώρα που η χώρα διαπραγματεύεται με την πλάτη στον τοίχο επαναφέροντας τον εφιάλτη του περασμένου καλοκαιριού και που το προσφυγικό αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις - εν μέσω όλων αυτών - μας καλείτε να ερευνήσουμε τα παλιά δάνεια.

Καμία αντίρρηση. Είμαστε σύμφωνοι! Όμως δεν σας ενδιαφέρει η αλήθεια αλλά το επικοινωνιακό σόου τύπου λαϊκού δικαστηρίου. Αν σας ενδιαφέρει η ουσία γιατί δεν βάζετε στη συζήτηση την θέσπιση εγγυήσεων για την διαμόρφωση ενός ορθολογικού και διαφανούς συστήματος δανειοδότησης; Επι εναμιση χρόνο που κυβερνάτε δεν έχετε καταθέσει ούτε μια διάταξη για τον τρόπο δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ».




 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης