Τσίπρας και Παππάς ήπιαν μπίρες με το αφεντικό της Bild

Τσίπρας και Παππάς ήπιαν μπίρες με το αφεντικό της Bild

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε από τη διήμερη περιοδεία του σε Παρίσι, Στρασβούργο, Βρυξέλλες, χωρίς κάποιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα - Ο μόνος που βάζει πλάτη είναι ο Ολάντ, την ώρα που η κακή σχέση με το ΔΝΤ και το ιδιότυπο μπρα ντε φερ συνεχίζεται

Τσίπρας και Παππάς ήπιαν μπίρες με το αφεντικό της Bild
Στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν και πάλι (κανονικά;) στις αρχές της εβδομάδας, ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα φανεί εάν η απόπειρα του
Αλέξη Τσίπρα για πολιτική διαπραγμάτευση και επίτευξη συμφωνίας στο επιθυμητό από την Αθήνα πλαίσιο, είχε έστω και το παραμικρό αποτέλεσμα.

Είτε στο επίπεδο του περιεχομένου της συμφωνίας (ποια μέτρα θα ληφθούν δηλαδή), είτε στο χρονοδιάγραμμα (εάν αυτή θα επιτευχθεί πριν το Πάσχα, όπως θέλει η Αθήνα και εκφράζει με βεβαιότητα ο πρωθυπουργός).

Ο κ. Τσίπρας επέστρεψε από τη διήμερη περιοδεία του σε Παρίσι, Στρασβούργο, Βρυξέλλες, χωρίς κάποιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα και τίποτα δεν δείχνει ότι άλλαξε το βαρύ κλίμα στις διαπραγματεύσεις.
Κλείσιμο

Μάλιστα η κακή σχέση με το ΔΝΤ και το ιδιότυπο μπρα ντε φερ συνεχίζεται, καθώς ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του Ταμείου με άρθρο του χθες στους Financial Times.

Στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας είχε μόνο μία ουσιαστική συνάντηση, που θα μπορούσε κάπως να επηρεάσει την πορεία των συζητήσεων, αυτή με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η συνάντηση με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δεν κρίνεται ως καθοριστική εκ των πραγμάτων και εκ του (μη) ρόλου που έχει ο τελευταίος στο πεδίο των τελικών διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Η συγκαταβατική στάση του δε απέναντι στο αίτημα της Αθήνας ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα, δεν επηρεάζει στο παραμικρό τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών, παρά μόνο ίσως ενισχύει την ψυχολογία της ελληνικής κυβέρνησης και το επικοινωνιακό της παιχνίδι.



Όσο για τον κ. Ολάντ, παραμένει θολό εάν και ποιά πρακτική στήριξη έλαβε ο κ. Τσίπρας. Θολό επίσης είναι και ποιος ο λόγος της παρουσίας του στις Βρυξέλλες για το κλειστό δείπνο του Axel Springer Group (εκδότης της Βild και του Politico) με τους επικεφαλής του οποίου μάλιστα ήπιε και μπίρες, καίτοι ο συγκεκριμένος γερμανικός όμιλος είναι από τους πιο σκληρούς επικριτές της Ελλάδας και ειδικά της σημερινής κυβέρνησης. Ήταν θολή η επιλογή της παρουσίας του στη βελγική πρωτεύουσα και στη συγκεκριμένη εκδήλωση, εξαιτίας και του γεγονότος ότι όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που θα μπορούσαν ίσως να έχουν ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων, απουσίαζαν στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο του ΔΝΤ.

Τουναντίον η κακή σχέση της κυβέρνησης με το Ταμείο, μόνο θολή δεν είναι: γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη και έντονη.

Ο κ. Τσίπρας έριξε και νέο λάδι στη φωτιά, επισημαίνοντας σε άρθρο του στους «Financial Times» ότι «η Ελλάδα αδυνατεί να κατανοήσει γιατί το ΔΝΤ εμμένει στην αλλαγή του σχεδιασμού των μεταρρυθμίσεων με τρόπο που αφήνει την απόδοση και την απλότητά τους ανέπαφη, αλλά καθιστά τις μεταρρυθμίσεις πολύ λιγότερο προοδευτικές μεταθέτοντας ένα σημαντικό βάρος στους σχετικά φτωχούς». Αναφέρει δε ότι «η Ελλάδα έχει διαψεύσει τους καταστροφολόγους – τώρα το ΔΝΤ πρέπει να κάνει το δικό του μέρος» και επισημαίνει ότι τον περασμένο Οκτώβριο το Ταμείο προέβλεψε πως η ελληνική οικονομία θα κατέγραφε ύφεση της τάξης του -2,3%, αλλά τελικά το 2015 ήταν χρονιά στασιμότητας με συρρίκνωση του ΑΕΠ μόνο στο -0,2%.



«Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης με την πεισματική αγνόηση του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας δεν εξυπηρετεί τις αρχές επί των οποίων η Ευρώπη ευημερεί» σημειώνει ο κ. Τσίπρας, χαρακτηρίζει την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης «ορόσημο» για να μπει η χώρα σε τροχιά βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης και επιμένει ότι «η Ελλάδα θέτει τώρα τα θεμέλια για μια βιώσιμη και περιεκτική ανάκαμψη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης