«Επιστρέφει» ο κίνδυνος αποπομπής της Ελλάδας από την Σένγκεν

«Επιστρέφει» ο κίνδυνος αποπομπής της Ελλάδας από την Σένγκεν

Η Κομισιόν δίνει στην Αθήνα προθεσμία δύο εβδομάδων (μέχρι τις 26 Απριλίου), προκειμένου να παρουσιάσει νέο εθνικό σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση

«Επιστρέφει» ο κίνδυνος αποπομπής της Ελλάδας από την Σένγκεν

Διορία μέχρι τις 26 Απριλίου δίνει η Κομισιόν στις ελληνικές αρχές για αποστολή πληρέστερων στοιχείων και πληροφοριών για το εθνικό σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση, καθώς βρέθηκε ελλιπές σε σχεδόν όλα τα κριτήριά του.

Το σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση αποτελεί σημαντικό μέρος της διαδικασίας για να εξασφαλιστεί η συνοχή της Ζώνης του Σένγκεν και να αρθούν οι συνοριακοί έλεγχοι στη Ζώνη του Σένγκεν, που υπεβλήθη έπειτα από την εισροή μεγάλου αριθμού μη καταγεγραμμένων μεταναστών και προσφύγων από τα ελληνικά σύνορα.

Λεπτομερέστατο βρήκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόνο το σκέλος όπου περιγράφονται οι ανάγκες προσλήψεων νέου προσωπικού, που θα ασχολείται με διαδικασίες καταγραφής, θα επεκτείνει τις εγκαταστάσεις υποδοχής, θα αναβαθμίσει τα συστήματα πληροφορικής και θα δημιουργήσει ένα σύστημα αποτελεσματικής επιτήρησης των ακτών.

Παράλληλα, η Επιτροπή εκφράζει «ανησυχία» για την έλλειψη κάποιου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων δράσεων, η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τις αρχές που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή των συστάσεων, καθώς και η ανάγκη επίσπευσης και αναπροσαρμογής του ελληνικού εθνικού προγράμματος, ώστε να χρησιμοποιηθούν σωστά τα σημαντικά κονδύλια που παρέχονται από τα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ -ιδίως το εθνικό πρόγραμμα για το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Κλείσιμο
Οι ελλείψεις αυτές ώθησαν την Επιτροπή να επιστρέψει το σχέδιο δράσης που υπέβαλε η Ελλάδα, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες και πληρέστερο σχεδιασμό μέχρι τις 26 Απριλίου, έτσι ώστε να θεωρηθεί πως η Ελλάδα συμμορφώνεται με τις προϋποθέσεις της Ζώνης του Σένγκεν και να μην υπάρχει κίνδυνος αποπομπής.

Όλα αυτά, καθώς, παρά την παραδοχή πως «η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο», η Επιτροπή θεωρεί πως «απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις τόσο στο ίδιο το σχέδιο δράσης όσο και στην υλοποίησή του, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ολοκληρωμένα οι ελλείψεις που εντοπίστηκαν».


Πενιχρά τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού σχεδίου για τη μετεγκατάσταση προσφύγων
Ελάχιστη πρόοδος παρατηρείται στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, που υιοθέτησε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης τον Σεπτέμβριο του 2015, καθώς μέχρι σήμερα έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 1.145 άνθρωποι.

Ο αριθμός των ανθρώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας και διαβιούν ήδη στην Ελλάδα και την Ιταλία που έχουν δεχθεί τα υπόλοιπα κράτη-μέλη αντιπροσωπεύει μόλις το 0,7% του συνόλου.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαική Επιτροπή, μέχρι την 11η Απριλίου 2016, 1.145 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλα κράτη-μέλη, ενώ απομένουν ακόμα 158.885.

Η Γαλλία με 379 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 242 από την Ελλάδα και οι 137 από την Ιταλία, είναι το κράτος-μέλος που έχει δεχθεί τους περισσότερους πρόσφυγες, ενώ ακολουθεί η Φινλανδία με 246 (111 από την Ελλάδα και 135 από την Ιταλία).

Η Πορτογαλία βρίσκεται στην τρίτη θέση των κρατών-μελών, που έχουν ήδη δεχθεί πρόσφυγες από Ελλάδα και Ιταλία, ενώ καμία άλλη χώρα δεν έχει δεχθεί περισσότερους από 100 πρόσφυγες. Επτά κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων οι χώρες του Βίσεγκραντ, δεν έχουν δεχθεί κανέναν πρόσφυγα, ενώ η Μεγάλη Βρετανία εξαιρέθηκε, από την αρχή, από την απόφαση του Συμβουλίου.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Υπηκοότητας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Τα κράτη-μέλη πρέπει να εκπληρώσουν επειγόντως τις πολιτικές και νομικές τους δεσμεύσεις για τη μετεγκατάσταση ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας από την Ελλάδα και την Ιταλία. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Οι προσπάθειες μετεγκατάστασης πρέπει να αυξηθούν θεαματικά για να αντιμετωπιστεί η επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα και να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης στην Ιταλία. Τα κράτη-μέλη πρέπει επίσης να επιταχύνουν και να αυξήσουν τις προσπάθειές τους στον τομέα της επανεγκατάστασης. Για να τεθεί οριστικά τέλος στις ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες μεταναστευτικές διαδρομές, πρέπει να ανοίξουμε ασφαλείς και νόμιμες οδούς προς την Ευρώπη για τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Με τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και του μηχανισμού 1:1, έχει καταστεί ακόμα πιο επείγον για τα κράτη μέλη να λάβουν άμεσα μέτρα για την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους όσον αφορά την επανεγκατάσταση».




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης