Αγωνία για την κυβερνητική πλειοψηφία φέρνει στο Μαξίμου η συμφωνία-λαιμητόμος

Αγωνία για την κυβερνητική πλειοψηφία φέρνει στο Μαξίμου η συμφωνία-λαιμητόμος

Διαπιστώνει με ιδιαίτερη ανησυχία ότι δεν είναι διόλου βέβαιο ότι μία συμφωνία θα σηματοδοτήσει και την άμεση έναρξη της συζήτησης για το χρέος

Αγωνία για την κυβερνητική πλειοψηφία φέρνει στο Μαξίμου η συμφωνία-λαιμητόμος
Στην πολιτική στάση και επιλογή των Ευρωπαίων να δώσουν μία λύση στο ελληνικό πρόβλημα και να παράσχουν στην Αθήνα μία λύση, η οποία μπορεί να είναι διαχειρίσιμη επικοινωνιακά, αλλά και να δίδει δυνατότητες στην οικονομία για ανάπτυξη, εναποθέτει όλες τις ελπίδες της η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση μίας ακόμη φάσης διαπραγματεύσεων χωρίς οριστικό αποτέλεσμα.

Το πακέτο που συζητούν υπουργοί και Τρόικα
αυτές τις ημέρες αποδεικνύεται πολύ «βαρύ» για την κυβέρνηση, η οποία διαπιστώνει επιπλέον με ιδιαίτερη ανησυχία ότι δεν είναι διόλου βέβαιο ότι μία συμφωνία θα σηματοδοτήσει και την άμεση έναρξη της συζήτησης για το
Κλείσιμο
χρέος. Κι αν η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί και αποδεχθεί ότι τα μέτρα της συμφωνίας θα είναι σκληρά – ιδίως τα φορολογικά -, εκείνο στο οποίο δεν μπορεί να υποχωρήσει και το ταυτίζει σχεδόν με «άδειασμα» από την Ευρώπη είναι να καθυστερήσει η ελάφρυνση του χρέους.   

Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών, στις δηλώσεις του την Δευτέρα, μετά τη συνάντησή του με τον πορτογάλο ομόλογό του Κόστα.

«Υπάρχει μια συμφωνία την οποία εμείς τηρούμε απαρέγκλιτα και δεν ζητάμε τίποτε λιγότερο τίποτε περισσότερο να την τηρήσουν και οι δανειστές μας. Αυτή η συμφωνία είναι πολύ σαφής και λέει ότι αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, και δεν θέτει ούτε όρους ούτε προϋποθέσεις για να ανοίξει αυτή η συζήτηση» ήταν η χαρακτηριστική υπενθύμιση – μήνυμα του κ. Τσίπρα προς τους ευρωπαίους, οι οποίοι δεν συμμερίζονται την σπουδή της Αθήνας για ουσιαστική παρέμβαση στο χρέος – σε αντίθεση με το ΔΝΤ, που πιέζει, χωρίς όμως ιδιαίτερο αποτέλεσμα στο μέτωπο αυτό υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός είναι πιθανόν να επιχειρήσει νέες επαφές με ευρωπαίους ηγέτες και παράγοντες, κατά τη διάρκεια αυτής της ανάπαυλας των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, προκειμένου να ανιχνεύσει διαθέσεις και να διασφαλίσει ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η υλοποίηση από την πλευρά της Αθήνας των συμφωνηθέντων του καλοκαιριού θα συνοδευτεί με ουσιαστικές και γρήγορες κινήσεις στο θέμα του Χρέους.

Στο κυβερνητικό επιτελείο αρχίζουν και φοβούνται ότι μία επώδυνη συμφωνία, χωρίς το σκέλος του χρέους να είναι σε προτεραιότητα αμέσως μετά την επίτευξή της και άρα χωρίς συγκεκριμένες και ρητές δεσμεύσεις από τους δανειστές άμεσα, είναι πιθανόν να κάνει το πακέτο των μέτρων μη διαχειρίσιμο πολιτικά. Μπορεί δηλαδή να υπάρξουν ακόμη και προβλήματα στην κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης