Αλαλούμ στην κυβέρνηση με τις δηλώσεις Μπαλαούρα-Μάρδα για πρόσφυγες και «Μακεδονία»

Αλαλούμ στην κυβέρνηση με τις δηλώσεις Μπαλαούρα-Μάρδα για πρόσφυγες και «Μακεδονία»

Κυβερνητικοί κύκλοι πήραν αποστάσεις και από τις δύο δηλώσεις - «Εκτός γραμμής» οι δηλώσεις του βουλευτή για την ονομασία των Σκοπίων - «Προσωπική άποψη» οι θέσεις του υφ. Εξωτερικών - Έντονη η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Αλαλούμ στην κυβέρνηση με τις δηλώσεις Μπαλαούρα-Μάρδα για πρόσφυγες και «Μακεδονία»
Τα ασυμμάζευτα προσπαθεί να μαζέψει το Μέγαρο Μαξίμου τα τελευταία 24ωρα, με περίεργες, αμφιλεγόμενες, ενίοτε και φαιδρές δηλώσεις υπουργών και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Βουλής για την διαπλοκή, στην οποία συζήτηση η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά, το κυβερνητικό στρατόπεδο μοιάζει λαβωμένο από τις αλλεπάλληλες εσωτερικές κρίσεις. Στις δηλώσεις του Δημήτρη Μάρδα
περί «προσφύγων - επενδυτών» προστέθηκε η τοποθέτηση του βουλευτή
Μάκη Μπαλαούρα ότι δεν θα είχε αντίρρηση στο όνομα Μακεδονία για τα Σκόπια, με αποτέλεσμα να παρέμβει το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου για να περιορίσει την πολιτική ζημιά και την εικόνα κακοφωνίας.   

Κλείσιμο
Κυβερνητικές πηγές διαμήνυαν, σχετικά με τις δηλώσεις Μπαλαούρα ότι είναι «εκτός γραμμής» και διευκρίνιζαν ότι είναι γνωστή η θέση της κυβέρνησης για την ονομασία της γειτονικής χώρας (σύνθετη ονομασία  με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων) παραπέμποντας σε σχετικές δηλώσεις των υπουργών Νίκου Παππά και Δημήτρη Βίτσα και Παππά
.

Σημειωτέον ότι ο κ. Μπαλαούρας προσπάθησε να διορθώσει την κατάσταση με νεώτερη δήλωσή του, αλλά απλώς επιβεβαίωσε τη διαφοροποίησή του από την επίσημη κυβερνητική γραμμή. Επιχείρησε δε να αποδώσει τη φασαρία στην… αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης, αναφέροντας:

«1. Πρέπει να υπάρξει λύση. Λύση με συμβιβασμό. Δυστυχώς χάσαμε την ευκαιρία στο παρελθόν λόγω πιέσεων από κοινωνικούς παράγοντες στην Ελλάδα. Και το έχουμε και αυτό κληρονομήσει...

2. Δεν θα είχα καμιά αντίρρηση για όνομα Βόρεια Μακεδονία όπως και για το Σλαβομακεδονία. Δηλαδή ένας γεωγραφικός ή εθνικός.. .. προσδιορισμός.

3. Σε ερώτηση του κ. Ευαγγελάτου αν απορρίπτω το όνομα Μακεδονία απάντησα: "Εγώ προσωπικά όχι.. Πρέπει βέβαια και από την άλλη πλευρά να υπάρξουν κινήσεις τακτοποίησης κάποιων πραγμάτων που δεν τα τακτοποιούν, ίσα-ίσα τα οξύνουν. Αλλά είναι και γελοίο αυτό το πράγμα... ο καθένας να φοράει χλαμύδα και να λέει είμαι απόγονος του Μεγαλέξανδρου.. Έπρεπε να είχαν λυθεί πολλά χρόνια τώρα. Δυστυχώς και η κυβέρνηση τότε του Κων/νου Μητσοτάκη υπέκυψε και άλλες κυβερνήσεις δεν το είχαν προχωρήσει. Θυμάμαι την πρόταση Πινέιρο η οποία ήταν πάρα πολύ καλή..."

«Είναι προτιμότερο για τη ΝΔ να προσπαθήσει να ψελλίσει, έστω και γλίσχρες απαντήσεις για την αυριανή συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή, στις οποίες διέπρεψε ως κυβέρνηση».

Νωρίτερα το Μαξίμου είχε αναγκαστεί να παρέμβει και στο θέμα των δηλώσεων του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα, τηρώντας σαφείς αποστάσεις και προσπαθώντας να τερματίσει τη σχετική δημόσια συζήτηση: «Δεν αποτελεί ζήτημα κεντρικής πολιτικής, είναι προσωπική του άποψη» έλεγαν κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι «πρέπει να προσέχουμε να μην παρερμηνεύονται οι δηλώσεις μας, με τέτοιο τρόπο που να πλήττουν τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό». 

Τα δύο κρούσματα με τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις, επαναφέρουν κατά πολλούς την ανάγκη επικοινωνιακού συντονισμού στην κυβέρνηση, προκειμένου να μην δίδεται η εντύπωση ότι «ο καθένας λέει ό,τι θέλει». Ο προβληματισμός είναι εμφανής, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που η δημόσια συζήτηση αποκτά ιλαροτραγικά στοιχεία εξαιτίας δηλώσεων υπουργών και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Από την άλλη υπάρχει η παραδοχή ότι δύσκολα μπορεί να γίνει έλεγχος σε ένα πολιτικό χώρο, τα στελέχη του οποίου έχουν ιδιαίτερη έφεση στην υπεράσπιση και την ανοιχτή διατύπωση των προσωπικών τους απόψεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης