Γεννηματά-Κουτσούμπας προειδοποιούν για τον εγκλωβισμό μεταναστών στην Ελλάδα

Γεννηματά-Κουτσούμπας προειδοποιούν για τον εγκλωβισμό μεταναστών στην Ελλάδα

Φώφη: Μπορεί να υπάρξει πολύ σοβαρό εθνικό ζήτημα - Κουτσούμπας: Και οι 46.000 πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν, και άλλοι θα έρθουν, και η Τουρκία δεν θα υλοποιήσει τη συμφωνία

Γεννηματά-Κουτσούμπας προειδοποιούν για τον εγκλωβισμό μεταναστών στην Ελλάδα
Την ανησυχία τους για τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στη χώρα μας εκφράζουν σήμερα τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ανήσυχη για το ενδεχόμενο να υπάρξει πολύ σοβαρό εθνικό ζήτημα αν παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν μετά τη συμφωνία που επετεύχθη την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Αν και χαρακτήρισε θετικό γεγονός την ύπαρξη της συμφωνίας η κυρία Γεννηματά έβαλε αστερίσκους που αφορούν:

Κλείσιμο
- το σοβαρό ζήτημα με τους 45.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος καθώς αυτό που φαίνεται είναι ότι θα παραμείνουν εδώ. «Η κυβέρνηση να μας δώσει το χρονοδιάγραμμα για την μετεγκατάσταση αυτών των ανθρώπων» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

- την επανέναρξη της συζήτησης για την ένταξη της Τουρκίας. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει αναφορά στη συμφωνία για την επαναβεβαίωση της απόφασης του ευρωπαϊκού συμβουλίου του Ελσίνκι για την επίλυση των συνοριακών διαφορών είναι λάθος

«Η αίσθησή μου είναι πως θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη η συμφωνία» συμπλήρωσε η κυρία Γεννηματά τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή έχει γίνει το "κλειδί" η Τουρκία και η Ευρώπη παίζει άμυηνα. Το πρόβλημα έχει μετατραπεί σε διμερές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία».

Οσον αφορά το αν ο κ. Τσίπρας και τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών η κυρία Γεννηματά είπε ότι «είχα πάντοτε την άποψη ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να υπηρετήσει τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Στην οικονομική κρίση προστέθηκε και η προσφυγική κρίση με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και των Ευρωπαίων που δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από τα ελληνικά λάθη για τις παραλείψεις τους»

Τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι σε εγρήγορση γιατί όπως είπε «θεωρώ ότι μπορεί η Τουρκία να υποχώρησε στις απαιτήσεις αλλά όχι και ότι δεν θα επανέλθει».

Όσον αφορά τη στάση του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που του ζητηθεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση η κυρία Γεννηματά ήταν κατηγορηματική: «δεν πρόκειται να γίνουμε δεκανίκι κανενός. Τη λύση πρέπει να δώσει αυτή η Βουλή με τη συμμετοχή των δύο πρώτων κομμάτων. Αν επιμείνει ο Τσίπρας για εμάς τότε αναλαμβάνει την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές».



Ανησυχία και από Κουτσούμπα
Από την πλευρά του ο κ. Κουτσούμπας -υπό την επιφύλαξη ότι δεν έχει τα επίσημα κείμενα της συμφωνίας- εξέφρασε τον φόβο ότι οι 46.000 πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, ότι θα παραμείνουν και άλλοι που θα έλθουν και ότι δεν θα υλοποιηθεί η συμφωνία από Ευρωπαίους και Τούρκους.

«Η μοναδική λύση είναι η απευθείας μεταφορά τους στους χώρους προορισμού τους, όπως επίσης και η απευθείας μεταφορά από τις χώρες πρώτης υποδοχής Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο» τόνισε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης