Ικανοποίηση στο Μαξίμου για την «στροφή» Καμμένου στο θέμα Μουζάλα

Ικανοποίηση στο Μαξίμου για την «στροφή» Καμμένου στο θέμα Μουζάλα

Η υπόθεση Μουζάλα θα εξεταστεί μαζί με άλλες αλλαγές προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα, λένε κυβερνητικά στελέχη προαναγγέλλοντας ανασχηματισμό με το τέλος της αξιολόγησης

Ικανοποίηση στο Μαξίμου για την «στροφή» Καμμένου στο θέμα Μουζάλα
Με μεγάλη ανακούφιση υποδέχθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου τη στροφή του Πάνου Καμμένου στο θέμα Μουζάλα και την άρση ουσιαστικά του τελεσιγράφου που είχε διατυπώσει ο υπουργός Άμυνας προς τον Αλέξη Τσίπρα για απομάκρυνση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έκρυβαν το μεσημέρι της Πέμπτης την ικανοποίηση τους για το χαμήλωμα των τόνων από τον εταίρο τους στην κυβέρνηση και θεωρούν ότι πλέον δεν υφίσταται ουσιαστικά κανένα θέμα: Η υπόθεση Μουζάλα δεν θα εξεταστεί χωριστά από τυχόν άλλες αλλαγές προσώπων στο κυβερνητικό σχήμα και σε χρόνο που θα κρίνει ο πρωθυπουργός και μόνο.

Ο χρόνος των αλλαγών έτσι κι αλλιώς πλησιάζει, λόγω της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, οπότε ο κ. Τσίπρας έχει το περιθώριο να κάνει τις κινήσεις του σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Σε καμία όμως πέριπτωση, εκτιμούν συνεργάτες του, δεν θα εμφανιστεί ότι υποκύπτει σε οποιαδήποτε πίεση.

Κλείσιμο
Οι ίδιοι συνεργάτες εκτιμούν ότι έχουν ξεπεραστεί τα σύννεφα και δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα, βοηθούντος και του χρόνου, ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Και αποκλείουν κάθε άλλο σενάριο περί της κυβερνητικής διάταξης και των κυβερνητικών συμμαχιών, όπως αυτά κυκλοφόρησαν το τελευταίο διήμερα.
Το κρίσιμο σημείο που φάνηκε να λειτουργεί ως καταλυτικό στην εκτόνωση της κρίσης εκτιμάται από όλους ότι ήταν η συζήτηση που ειχαν χθες βράδυ ο κ. Καμμένος με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και φυσικά το τηλεφώνημα που έγινε την ίδια ώρα από τον πρωθυπουργό στον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Καμμένος: Δεν ζητώ τίποτα από τον Τσίπρα για το λεκτικό λάθος Μουζάλα

Δεν ζητώ τίποτα από τον Αλέξη Τσίπρα, να παραιτηθεί μόνος του ο Γιάννης Μουζάλας, ήταν η δήλωση του αρχηγού των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, αμέσως μετά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, κατά την δήλωσή του ο κυβερνητικός εταίρος τόνισε πως θα περιμένει τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, μετά την Σύνοδο Κορυφής και έδωσε έμφαση στην αντιμετώπιση της διαπλοκής, που όπως είπε είναι το κυρίαρχο μέλημα αυτής της κυβέρνησης. «Δεν ζητώ τίποτε από τον Αλέξη Τσίπρα, δεν στέλνω τελεσίγραφο», είπε.

Οι στιγμές είναι πολύ σημαντικές για την πατρίδα μας και το κίνημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τόνισε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη του, δεν την έχει όμως ο Γιάννης Μουζάλας. 

«Η συνεργασία μας μέχρι στιγμής έχει εξελιχθεί πολύ καλά», είπε ο Πάνος Καμμένος και συνέχισε, αναφερόμενος στην επίμαχη δήλωση Μουζάλα: «Ανεξάρτητα εάν επρόκειτο για λεκτικό λάθος έδωσε τροφή σε εθνομηδενιστές». 


Την Τρίτη το βράδυ υπάρχει η συζήτηση για τη διαφθορά στη Βουλή και είναι ώρα να ακουστούν ονόματα από τις περίφημες λίστες, είπε ο κύριος Καμμένος και κατέληξε τονίζοντας πως είναι ξεκάθαρο ότι «πιστοί απόλυτα σε αυτά που είπαμε επιμένουμε στις πρωτοβουλίες που θα πάρει ο πρωθυπουργός σε συνεννόηση και μαζί μας μετά την  επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, για να επιστρέψουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας οι εθνομηδενιστές».




Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την έκβαση της κρίσης, μεταφράζοντας τις δηλώσεις Καμμένου ως «κωλοτούμπα».
 
Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, υπό τον Πάνο Καμμένο, κράτησε σχεδόν δύο ώρες και διεξήχθη σε βαρύ κλίμα. Χαρακτηριστικό της ατμόσφαιρας που επικράτησε είναι όχι μόνο ότι τα στελέχη του κόμματος της συγκυβέρνησης δεν έκαναν καμία δήλωση προσερχόμενα στη Βουλή, αλλά δεν αντάλλαξαν ούτε κουβέντα κατά την διάρκεια της καταγραφής των εικόνων πριν την έναρξη της συνεδρίασης από τα τηλεοπτικά συνεργεία. 

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναχωρεί αργότερα για τις ΗΠΑ, ένα προγραμματισμένο ταξίδι για το οποίο χθες υπήρχε η πληροφορία πως θα ακυρωθεί. Άλλωστε, έλεγαν πηγές από το κόμμα, προέχει και η εθνική προσπάθεια στην Σύνοδο Κορυφής από σήμερα, την οποία δεν υπονομεύουν οι ΑΝΕΛ.


Εικόνα εκεχειρίας δίνει το Μαξίμου - Επιμένει ο Καμμένος
Μετά την χθεσινοβραδυνή επικοινωνία Τσίπρα-Καμμένου, ο πρόεδρος της Ανεξάρτητων Ελλήνων απέσυρε το τελεσίγραφο για αποχώρησή του από την κυβέρνηση αν μέχρι σήμερα το πρωί στις 9:00 δεν απομακρυνθεί από την κυβέρνηση ο Γιάννης Μουζάλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες και από τα δύο επιτελεία, οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος επανήλθαν στην πρωινή τους συμφωνία: το θέμα της παραμονής του Γιάννη Μουζάλα στην κυβέρνηση είναι ανοικτό και οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες και του Πάνου Καμμένου από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τελικά «τόσο το ότι ο Πάνος Καμμένος ακύρωσε το ταξίδι, όσο και ότι μάζευε τα πράγματά του από το υπουργείο Αμύνης» ήταν απειλές προς τον πρωθυπουργό. Στην πρωινή τους συνάντηση πάντως της Τετάρτης -σύμφωνα με διαρροές από την πλευρά του κ. Καμμένου- υπήρξε ένταση, καθώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επέμεινε ότι «υπουργός που έχει αποκαλέσει τα Σκόπια “Μακεδονία” και αυτό υπάρχει καταγεγραμμένο στην κάμερα, δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση». Το επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι ζήτησε ο ίδιος συγγνώμη δημοσίως και ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει διά της εκπροσώπου στο ότι πρόκειται για γλωσσικό ολίσθημα που δεν αλλάζει την πάγια θέση της χώρας δεν έπεισε τον κ. Καμμένο. 

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πάντως μετά τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν χθες το βράδυ, ότι υποχώρησε για μία ακόμη φορά, έκανε νέο tweet στο οποίο αναφέρει ότι θα επιμείνει στην αποπομπή Μουζάλα από την κυβέρνηση ως προϋπόθεση για την δική του παραμονή:  «Ότι έχω δημόσια δηλώσει ισχύει, δεν αλλάζω θέσεις αύριο (σ.σ. σήμερα) η ΚΟ των ΑΝΕΛ παραίτηση Μουζάλα προϋπόθεση», αναφέρει χαρακτηριστικά.



Στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα αναίμακτη λύση στο θέμα δεν υπάρχει, είτε ο κ. Καμμένος θα κάνει έναν ακόμη ελιγμό, είτε ο πρωθυπουργός θα υποχωρήσει στον εκβιασμό θυσιάζοντας ένα στέλεχος το οποίο εκτιμά. Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε ότι «δεν υπάρχει θέμα απομάκρυνσης του κ. Μουζάλα», και ότι την Δευτέρα θα ήταν στην βουλή για να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών. Ήταν δε αυτή η διαρροή που έκανε τον Πάνο Καμμένο να αυξήσει την πίεση. 

Είχε προηγηθεί «σκληρό ροκ» ανάμεσα στους δύο συμμάχους. Ο πρωθυπουργός απαντώντας στο τελεσίγραφο- Καμμένου ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε αποφασισμένος να μην κάνει πίσω διαμηνύοντας προς τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ ότι «Δεν υποχωρώ. Όποιος έριξε κυβέρνηση πήγε στο 1%».

Μάλιστα οι πιο στενοί συνεργάτες των δύο αρχηγών, Νίκος Παππάς και Τέρενς Κουίκ βρέθηκαν στο σπίτι του Πάνου Καμμένου, αναζητώντας λύση με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και προσπαθώντας να αλλάξουν τη θέση του προέδρου των ΑΝΕΛ να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα.


Σε αδιέξοδο ο Πάνος Καμμένος 
Σε δύσκολη θέση όμως βρίσκεται και ο Πάνος Καμμένος. Μετά την υποστολή της αντιμνημονιακής σημαίας και την υποχώρηση από τις θέσεις του στο προσφυγικό -από το θα γεμίσουμε την Ευρώπη τζιχαντιστές και δεν θα δημιουργηθούν hot spots στα νησιά-, έφθασε να κινητοποιεί τον στρατό και τη ΜΟΜΑ για να δημιουργηθούν δομές για τους μετανάστες, οι θέσεις του στα εθνικά και στο Μακεδονικό είναι το «φύλλο συκής». Είναι δε το τελευταίο πεδίο με το οποίο απευθύνεται στην συρρικνούμενη εκλογική του βάση πριν εξανεμιστεί πολιτικά. Αντίθετα εάν πετύχει την απομάκρυνση του Γιάννη Μουζάλα θα έχει πιστωθεί στην εκλογική του βάση ότι παραμένει στις εθνικές του θέσεις και ότι απομάκρυνε έναν υπουργό που με τις διαλλακτικές κεντροαριστερές του θέσεις στα εθνικά και στο προσφυγικό δεν είναι δημοφιλής στο δεξιό ακροατήριο. Ο κ. Καμμένος όμως έχει παράπονα ότι μετά τις επικρίσεις που είχε δεχθεί δημοσίως από τον κ. Μουζάλα και ενώ κινητοποίησε τον στρατό, που τελικά έσωσε την παρτίδα στο προσφυγικό, την πολιτική προβολή κερδίζει ο Δημήτρης Βίτσας ως επικεφαλής του Συντονιστικού. 


Κομματική στήριξη 
Ο κ. Μουζάλας όμως είναι δημοφιλής στο αριστερό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αυξημένη ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων  ενώ αντιμετωπίζει με “ρεαλισμό” το Μακεδονικό. Ο κ. Μουζάλας θεωρείται και επιτυχημένος υπουργός, ενώ έχει κερδίσει και καλά σχόλια στις Βρυξέλλες για τους χειρισμούς του στο προσφυγικό τους τελευταίους μήνες. Ήδη μία σειρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτη την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου έχουν εκφράσει δημόσια την στήριξή τους στον κ. Μουζάλα. Μέσω twitter δήλωσε: «Το αίτημα για παραίτηση, παρά τη "συγγνώμη", προκρίνει το κομματικό ακροατήριο, υπονομεύοντας τη χώρα ολόκληρη ενόψει της κρίσιμης συνόδου». Για ψηφοθηρία, αντιπολιτευτική σκοπιμότητα και πατροδοκαπηλεία έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξή του στον Real Fm. Στήριξη όμως παρείχαν και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης. Ανακοίνωσή εξέδωσε και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ότι  «είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε προσπάθεια ή σκέψη για απομάκρυνση του συντρόφου Μουζάλα».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης