Το διπλό μήνυμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ειδομένη

Το διπλό μήνυμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ειδομένη

Ο πρόεδρος της ΝΔ στηλιτεύει την κυβερνητική απραξία, καλώντας τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να εκπονήσουν σχέδιο απομάκρυνσης των προσφύγων από τη λάσπη της Ειδομένης και ταυτόχρονα υπογραμμίζει την ανθρωπιστική διάσταση που δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό

Το διπλό μήνυμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ειδομένη
Με διπλό στόχο να στηλιτεύσει, από τη μια, την κυβερνητική απραξία και να φιλοτεχνήσει, από την άλλη, ένα διαφορετικό προφίλ για την αξιωματική αντιπολίτευση, αποσείοντας τις αιτιάσεις περί δήθεν «ακροδεξιάς», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
Κυριάκος Μητσοτάκης
κορύφωσε τις πρωτοβουλίες του για το Προσφυγικό
-
Κλείσιμο
Μεταναστευτικό με την επίσκεψη – αστραπή που πραγματοποίησε στην Ειδομένη.

Συνοδευόμενος από τον ειδικό συντονιστή Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλη Κικίλια και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο κ. Μητσοτάκης έφθασε στη μεθόριο με την FYROM και αφού διέσχισε τον πρόχειρο καταυλισμό στον οποίο διαβούν μέσα στα λασπόνερα περίπου 12.000 άνθρωποι, περιέγραψε με μελανά χρώματα τις εικόνες που αντίκρισε, στέλνοντας μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις εντός και εκτός Ελλάδος.
«Αυτό που είδα σήμερα στην Ειδομένη είναι μια γροθιά στο στομάχι για τη χώρα μας, για όλη την πολιτισμένη Ευρώπη, για τον πολιτισμό μας, συνολικά», τόνισε.

Ταυτόχρονα και αφού εκθείασε τους «λίγους εθελοντές, οι οποίοι παρέχουν τη βοήθειά τους, με όλες τους τις δυνάμεις, αλλά προφανώς το μέγεθος του προβλήματος τους ξεπερνά», απευθύνθηκε στην κυβέρνηση, κάνοντας, όπως είπε, «ύστατη έκκληση να εκπονήσει άμεσα ένα οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης αυτού του χώρου και μεταφοράς των ανθρώπων αυτών σε συνθήκες αξιοπρεπείς».
.
Η επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ειδομένη έρχεται, όπως επισημαίνουν συνεργάτες, ως συνέχεια μιας πλειάδας πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο ίδιος για να πιέσει να δοθούν λύσεις στο τεράστιο και πολλαπλών διαστάσεων πρόβλημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα. 

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουν ότι τον προηγούμενο μήνα επισκέφθηκε τη Μυτιλήνη, είχε συναντήσεις με ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες, όπως της Αυστρίας, προς τον πρεσβευτή της οποίας επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας, ενώ ενημέρωσε για τις ελληνικές θέσεις το ΕΛΚ και προκάλεσε τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, τις αποφάσεις της οποίας για ανοιχτά σύνορα, όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία, δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που «πέρασε κάτω και από τον χαμηλό πήχη που του είχαμε βάλει». 

«Βγείτε από τα γραφεία σας»    


Επιστρέφοντας το απόγευμα της Τρίτης στην Αθήνα, ο πρόεδρος της ΝΔ συγκάλεσε την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα που έχει συγκροτήσει και σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται «εγκλωβισμένη στην απραξία της κυβέρνησης». 

Σε ιδιαιτέρως αυστηρή γλώσσα επικρίνεται η κυβέρνηση ότι «έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα – καταυλισμό», ενώ συνιστάται στον κ. Τσίπρα και τους υπουργούς του «να βγουν από την ασφάλεια των γραφείων τους και να δουν στην Ειδομένη τη θλιβερή πραγματικότητα της ανεπάρκειάς τους για την οποία είναι ήδη υπόλογοι». 


Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με την Τουρκία συνυπέγραψε την απόφαση να κλείσουν  τα σύνορα προς το βαλκανικό προσφυγικό διάδρομο, την ώρα που στα ελληνοτουρκικά σύνορα η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη καθώς: 

*Η κυβέρνηση παραμένει αμήχανη και πλήρως αναποτελεσματική, χωρίς συγκροτημένη αποτρεπτική πολιτική και χωρίς κανένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

*Δεν έχει προχωρήσει ουσιαστική συνεργασία Ε.Ε. – Τουρκίας. Άλλωστε, δεν έχει υπάρξει ακόμα σχετική απόφαση σε επίπεδο Κορυφής.

*Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής, που υπέγραψε με την Ε.Ε.
*Η Τουρκία δεν εφαρμόζει, παρά μόνο κατ’ εξαίρεση και σε ελάχιστες περιπτώσεις, τη συμφωνία  που είχε υπογράψει με την Ελλάδα.

*Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ δεν αποδίδει ουσιαστικά αποτελέσματα, εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας. 

«Την ίδια αυτή στιγμή, ο απών κ. Τσίπρας, αυτός που συνυπέγραψε τα κλειστά σύνορα του βαλκανικού προσφυγικού διαδρόμου, βρίσκει το πολιτικό θράσος να κατηγορεί άλλους για τη δική του παταγώδη αποτυχία», τονίζεται στην ανακοίνωση. 

«Όμως, η δήθεν ανθρωπιστική του ευαισθησία έχει πλέον όνομα: “Ειδομένη”. Η εκεί εφιαλτική κατάσταση είναι το όνειδος μιας παντελώς ακατάλληλης Κυβέρνησης. Ανίκανης να δώσει λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα», προστίθεται. «Αποδεικνύεται πως δεν προστατεύει ούτε τα σύνορα, ούτε τους πρόσφυγες και μετανάστες, ούτε και την ασφάλεια της χώρας και των Ελλήνων πολιτών». 

Αναφερόμενοι στη δική τους στάση οι ιθύνοντες της ΝΔ επισημαίνουν: «Εμείς κάνουμε το καθήκον μας με πλήρη συναίσθηση εθνικής ευθύνης. Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την απόφασή μας να μην αφήσουμε να γίνει η Ελλάδα χώρα – καταυλισμός. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Ξεπέρασε τα όριά της».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης