Eurogroup: Επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών

Eurogroup: Επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα να εφαρμόσει τη συμφωνία του Αυγούστου - Δεν αποτελεί μόνο θέση του ΔΝΤ, αλλά και δική μας - Η συζήτηση για το χρέος θα ανοίξει στο επόμενο διάστημα με προϋπόθεση την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος  - Ρέγκλινγκ: Να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση γιατί τα περιθώρια ρευστότητας στενεύουν

Eurogroup: Επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών
Το πράσινο φως για να επιστρέψουν το ταχύτερο ξανά στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου «άναψαν» οι δανειστές. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, παρότι στο υπουργείο Οικονομικών ανέμεναν ότι οι επικεφαλής θα επέστρεφαν την Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις επαφές Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες και στο πλαίσιο του Eurogroup προκύπτει ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών ετοιμάζουν βαλίτσες για να επιστρέψουν από αύριο, Τρίτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Παραλλήλως, καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν πως υπάρχει εντολή από ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωζώνης για προετοιμασία, έτσι ώστε να υπάρξει εκκίνηση των διεργασιών για τη συζήτηση του ελληνικού χρέους τον Απρίλιο, έπειτα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Κλείσιμο
«
Θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, δεν ξέρω πότε ακριβώς, ίσως αύριο
», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να σημειωθεί περισσότερη δουλειά από την Ελλάδα.

«
Υπάρχουν ακόμα δημοσιονομικά κενά και καλούμε τους θεσμούς και την ελληνική πλευρά να καταβάλλει επιπλέον προσπάθεια», εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ.

«Σήμερα στο Eurogroup ξεκαθαρίσαμε ότι η συζήτηση για το χρέος θα τεθεί στο τραπέζι στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup και τόνισε πως αυτό θα γίνει με την προϋπόθεση να έχει καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα. Μόνον τότε, είπε, θα δούμε πως μπορούμε να συζητήσουμε για το χρέος για να το καταστήσουμε διαχειρίσιμο.

Όσο για την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο έκανε λόγο για επιτυχημένο πρόγραμμα επισημαίνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις που έκανε η χώρα την έχουν θέσει σε τροχιά ανάπτυξης, δίνοντας πολλά συγχαρητήρια.

Όσο για το ζήτημα του χρέους ο επικεφαλής του Eurogroup εξήγησε πως «πρέπει να συζητήσουμε περισσότερα γιατί το πρόγραμμα δε θα δουλέψει διαφορετικά. Πρέπει να έχουμε μία συμφωνία και για την ελάφρυνση του χρέους. Υπάρχει ένας συσχετισμός μεταξύ μεταρρυθμίσεων και χρέους και όλα αυτά τα σημεία συνδέονται, όσο μικρότερο το δημοσιονομικό κενό τόσο μικρότερο το χρέος για το μέλλον».

Ο Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση προς όλους, καθώς όπως είπε «με όλα αυτά τα σημεία θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα», ενώ έκανε λόγο για «εξαιρετικά εποικοδομητικές συνομιλίες».

Ερωτηθείς για την ελάφρυνση του χρέους και αν θα υπάρχει κάποια δέσμευση των θεσμών ο Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Η αξιολόγηση έχει να κάνει με την εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί κι οι αποφάσεις σχετικά με το χρέος δεν είναι επισήμως κομμάτι της αξιολόγησης».

Στη συνέχεια απαντώντας στη δημοσιογράφο που έθεσε σχετικό ερώτημα, είπε: Δεν είμαι σίγουρος αν κατανοήσατε ότι υπάρχει ισχυρός δεσμός (ανάμεσα στα δύο ζητήματα). Εμείς διευκρινίσαμε ότι πρέπει να υπάρχουν μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό για να υπάρχει ελάφρυνση του χρέους. Επιπλέον μιλάμε για βιωσιμότητα του δημοσιονομικού. Πρέπει να τα συζητήσουμε όλα τους επόμενους μήνες και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιταχύνουμε τη διαδικασία της αξιολόγησης και να θέσουμε στην επιφάνεια τη συζήτηση του χρέους και αυτό θα μας επιτρέψει να φτάσουμε σε μία πολιτική συμφωνία».

Τσακαλώτος: Πολύ καλή συνάντηση - Επιστρέφουν οι θεσμοί

Κατά την έξοδό του από τη συνεδρίαση του Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιβεβαίωσε πως η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα και έκανε λόγο για «πολύ καλή συνάντηση», στην οποία συμφωνήθηκε να επιστρέψουν οι θεσμοί «παρά τις διαφορές».

Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την επιθυμία του να προχωρήσουν οι συνομιλίες και να πραγματοποιηθεί η πρώτη αξιολόγηση έγκαιρα ώστε να σημειωθεί και η συζήτηση για το χρέος.

Μοσκοβισί: Οι συζητήσεις για το χρέος μπορούν να αρχίσουν το επόμενο διάστημα

Από την άλλη, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σχετικά με τα δημοσιονομικά της Ελλάδας ότι «το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και θα εργαστούμε από κοινού για να επιτύχουμε μία συμφωνία για να επιτύχουμε αυτό το σκοπό».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Πιστεύω αλλά και ελπίζω ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να αλλάξει παρά τις όποιες καθυστερήσεις και πάντα τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα, αν αναλογιστούμε την κατάσταση στο προσφυγικό μέτωπο».

Αναφερόμενος στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ για το ζήτημα και εξήγησε ότι «θα υπάρχουν συζητήσεις για το χρέος το επόμενο διάστημα, η επιτροπή είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις συνομιλίες αυτές σε συμβουλευτικό χαρακτήρα».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα για την Ελλάδα», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Ντάισελμπλουμ.

Ρέγκλινγκ: Να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση γιατί τα περιθώρια ρευστότητας στενεύουν

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, επιβεβαίωσε πως η ομάδα του ESM θα μεταβεί αύριο και θα συνεχίσει να εργάζεται με τις ελληνικές αρχές για την αξιολόγηση.

«Βέβαια δεν είναι εύκολο», εξήγησε και τόνισε πως υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν και «θέλουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση γιατί τα περιθώρια ρευστότητας στενεύουν».

Ερωτηθείς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και αν πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέχρι το Πάσχα ο Ρέγκλινγκ, απάντησε πως δε μπορεί να δώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, ενώ ο Πιερ Μοσκοβισί με διάθεση χιούμορ πρόσθεσε: «Εξαρτάται για ποιο Πάσχα μιλάτε».

Ο επικεφαλής του ESM πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να σας δώσω χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Υπάρχουν δείκτες ότι το 2015 ήταν καλύτερα τα αποτελέσματα. Το πρώτο δίμηνο τα έσοδα ήταν καλύτερα. Πιστεύω ότι δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην ολοκλήρωση της αποστολής μας. Το δεύτερο τρίμηνο υπάρχουν υποχρεώσεις. Εγώ πιστεύω ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα είτε πρόκειται για το ορθόδοξο είτε για το καθολικό».

Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαίος επίτροπος δήλωσε ότι το ορθόδοξο Πάσχα είναι 1η Μαΐου και «θέλουμε να φτάσουμε σε λύσεις το ταχύτερο δυνατό. Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα και θα φτάσουμε και θέλουμε να φτάσουμε σε μία συμφωνία για μία συνολική λύση».

Νωρίτερα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνιζε πως η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία του περασμένου Αυγούστου.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε πως η Αθήνα πρέπει να τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο, επισημαίνοντας πως «δεν αποτελεί μόνο θέση του ΔΝΤ αλλά και δική μας ότι χρειαζόμαστε αξιόπιστες και βιώσιμες μεταρρυθμίσεις».

Όπως είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Για να τηρήσουμε τη συμφωνία του καλοκαιριού πρέπει να εξετάσουμε πόσα δημοσιονομικά μέτρα χρειάζονται, τι είδους μεταρρύθμιση πρέπει να γίνει στο ασφαλιστικό».

Την ίδια στιγμή, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών διερωτήθηκε: «Θα ακούσουμε τους θεσμούς και μετά θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Πώς να το κάνουμε αυτό; Πώς θα λειτουργήσουν οι μεταρρυθμίσεις; Ίσως ακούσουμε περισσότερα σήμερα και θα σας πω αργότερα».

Παράλληλα, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως οι θεσμοί πρέπει να δείξουν ότι έχουν κοινές θέσεις απέναντι στην Ελλάδα και επισήμανε πως «πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα».

Σχετικά με το πρόγραμμα της Κύπρου, ο Ευρωπαίος επίτροπος εξήγησε πως ήταν επιτυχημένο και ότι ολοκληρώνεται, ενώ τόνισε ότι η ανάπτυξη στη χώρα έφτασε νωρίτερα και πιο δυναμικά και πρόσθεσε πως «η συζήτηση θα είναι σήμερα αν είμαστε έτοιμοι ή όχι να στείλουμε πίσω τους επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα».

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, προσερχόμενος στο Eurogroup ερωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με την Ελλάδα και την πορεία της οικονομίας.

«Αν κοιτάξετε τα νούμερα της Κομισιόν η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, αλλά αν δείτε τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ δεν είναι έτσι», απάντησε ο Νούναν και πρόσθεσε πως ήταν ένας από εκείνους που τράβηξαν τη χώρα μακριά από το χείλος του γκρεμού.

Εξέφρασε, μάλιστα, τη συμπάθειά του στην Ελλάδα και τους Έλληνες, ενώ σχολιάζοντας την ολοκλήρωση του προγράμματος της Κύπρου, είπε: «Η Κύπρος αποχωρεί από το πρόγραμμα, ήταν επιτυχημένο και έκαναν πολύ καλή δουλειά».
















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης