Τσίπρας: Διεκδικούμε να κατανεμηθεί δίκαια η ευθύνη για το προσφυγικό

Τσίπρας: Διεκδικούμε να κατανεμηθεί δίκαια η ευθύνη για το προσφυγικό

«Ή θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί ή θα αποτύχουμε όλοι μαζί», είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι το σημείο όπου η Ευρώπη θα επικυρώσει τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της, όπως εκείνη του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης ή θα τις προδώσει

Τσίπρας: Διεκδικούμε να κατανεμηθεί δίκαια η ευθύνη για το προσφυγικό
«Σε μία κρίση ανθρωπιστικών διαστάσεων, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός καταφέρνουν να αναδείξουν το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης. Και το κάνουν ενώπιον μίας Ένωσης που κλείνει σύνορα, όπου ενισχύονται η ξενοφοβία και η μισαλλόδοξη ρητορεία της ακροδεξιάς».

Τα παραπάνω ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε δημοσιογράφους της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera για την προσφυγική κρίση.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα και η οποία κυκλοφορεί με τίτλο «Αθήνα και Ρώμη μαζί για τους πρόσφυγες», ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει πως στο μεταναστευτικό «ή θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί ή θα αποτύχουμε όλοι μαζί», υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι το σημείο όπου η Ευρώπη θα επικυρώσει τις ιδρυτικές αρχές και αξίες της, όπως εκείνη του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης ή θα τις προδώσει. 
 
Κλείσιμο
Ο κ. Τσίπρας εκφράζει την βεβαιότητά του ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενωμένη Ευρώπη χωρίς να υπάρχει απόλυτος σεβασμός σε κοινούς αγώνες και αξίες, αλλά και στις κοινές ευθύνες και τις κοινές δεσμεύσεις και όπως υποστηρίζει «πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις δυσκολίες».

Στη συνέντευξη ο Έλληνας πρωθυπουργός εξηγεί ότι αυτό που εμποδίζει την εφαρμογή μίας συντονισμένης στρατηγικής για την προσφυγική κρίση είναι ότι «δεν διεκδικούμε τίποτα περισσότερο από την αλληλεγγύη, που είναι θεμελιώδης αρχή της ΕΕ».

«Διεκδικούμε να κατανεμηθεί δίκαια μεταξύ των κρατών μελών της η ευθύνη σε ό,τι αφορά μία κρίση που μας υπερβαίνει. Πρέπει να προχωρήσουμε σε μία απόφαση, η οποία να είναι δεσμευτική για όλους και από όλους, που να αφορά την υποχρεωτική, δίκαιη κατανομή των ροών σε όλα τα κράτη της ΕΕ, ανάλογα, τονίζω, με τη δυνατότητα του καθενός», λέει και προσθέτει πως «δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίζεται σε μία λογική κατά την οποία θα ισχύουν κανόνες για κάποιους και για κάποιους άλλους θα υπάρχει μόνο όφελος, μία λογική σαφώς αντιευρωπαϊκή, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχή της ενοποίησης». 

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «είναι αδιανόητο χώρες που δεν έχουν συναινέσει να φιλοξενήσουν ούτε έναν πρόσφυγα να κουνούν, τώρα, το δάκτυλο σε εμάς». 

«Σχετικά με όσους ισχυρίζονται ότι δεν κάνουμε όσα πρέπει σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορά μας, εκτιμώ ότι είναι προσχηματικοί, με στόχο να προσφέρουν δικαιολογία σε μονομερείς ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν ευρωπαϊκές αποφάσεις που έχουν ληφθεί συλλογικά», αναφέρει.

Όσον αφορά στο Δουβλίνο ο πρωθυπουργός τονίζει πως είναι ξεκάθαρο πια και αποδεκτό από όλα τα κράτη μέλη, ότι χρειάζεται να μεταρρυθμιστεί. 

«Μου προκαλεί, επίσης, εντύπωση το ότι είναι ανάγκη να θυμίζουμε τόσο συχνά την υποχρέωση στον σεβασμό του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Όταν υπάρχουν άνθρωποι, η ζωή των οποίων είναι σε κίνδυνο στα ελληνικά, που σημαίνει στα ευρωπαϊκά ύδατα, η ακτοφυλακή έχει την υποχρέωση να προχωρήσει σε διάσωση», σημειώνει.
 
Την ίδια ώρα, ερωτηθείς πώς μπορούν να αποφευχθούν οι θάνατοι στο Αιγαίο, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει πως «πρέπει να εντοπίσουμε και να πατάξουμε το κύκλωμα διακίνησης, το οποίο δρα στα παράλια της Τουρκίας».

«Σε αυτό το πλαίσιο, εντατικοποιούμε τη συνεργασία μας με την Άγκυρα. Στηρίζουμε σταθερά το σχέδιο δράσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και συμφωνήσαμε στη στήριξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ για τη διαχείριση της κατάστασης. Ελπίζουμε ότι αυτά τα μέτρα, όπως και η εκεχειρία στη Συρία, θα μπορέσουν να συμβάλουν στο να μειωθούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές», προσθέτει.
 
Αναφορικά με το εάν μπορεί να υπάρξει ένα μεσογειακό μέτωπο που να αντιμετωπίσει από κοινού μεταναστευτική και οικονομική κρίση, σημειώνει πως οι συμμαχίες δεν πρέπει να χρησιμεύουν για να γίνονται πιο βαθιές οι αντιθέσεις. 

«Τώρα διαπιστώνω τη δυνατότητα μίας στενής πολιτικής σύμπλευσης Ελλάδας και Ιταλίας, λόγω του ότι έχουμε κοινά αιτήματα και ανησυχίες. Έχουμε κοινό όραμα. Πιστεύω πως σε ό,τι αφορά τη δίκαιη κατανομή των μεταναστών θα αναπτυχθεί θετική συνεργασία», λέει, τονίζοντας πως δεν έχει πάντως, την πρόθεση να προτάξει τις κρίσεις και να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης τη μεταναστευτική κρίση για να επιτευχθεί ευελιξία.

 Τέλος, σε ερώτηση εάν βλέπει να είναι αναγκαία μία διαφορετική προσέγγιση από τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντά πως εκείνος που πρέπει να αλλάξει προσέγγιση είναι η Ευρώπη. 

«Η ρητορεία του μίσους συναντά γόνιμο έδαφος λόγω του ότι τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη έχουν επικρατήσει οι πολιτικές της λιτότητας που έχουν δημιουργήσει φτώχεια και περιθωριοποίηση. Για να αλλάξει, όμως, αυτό απαιτείται να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί», αναφέρει. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, σήμερα ζούμε μία σύγκρουση ιδεών ανάμεσα στις προοδευτικές και τις συντηρητικές δυνάμεις, ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά. 

«Εγώ διαπιστώνω ότι η Αριστερά είναι στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση των αξιών της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής και αντιπροσωπεύει τη μόνη δυνατή εναλλακτική έναντι της ακραίας Δεξιάς του λαϊκισμού. Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, όμως, ανεξάρτητα από το σε ποια πολιτική οικογένεια ανήκουν, πρέπει να ξεκινήσουν έναν πολιτικό διάλογο ουσίας, ώστε να πετύχουμε να επιστρέψει η Ευρώπη σε αυτές τις αρχές και τις αξίες. Θέλω να πιστεύω ότι εμείς, οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε και πάλι ενιαίο βηματισμό για έναν κοινό στόχο. Να υψώσουμε τείχος κατά των δυνάμεων που υψώνουν τείχη και προκαλούν διχασμό σήμερα στην Ευρώπη», καταλήγει.

Η συνέντευξη Τσίπρα στην ιταλική εφημερίδα





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης