Με υπογραφή Δραγασάκη η σύμβαση με «λομπίστες» στη Γερμανία

Με υπογραφή Δραγασάκη η σύμβαση με «λομπίστες» στη Γερμανία

Η κυβέρνηση αρνήθηκε το προσύμφωνο συνεργασίας με τη συμβουλευτική GoetzPartners. Τώρα αποδεικνύεται ότι φέρει την υπογραφή του αντιπροέδου

Με υπογραφή Δραγασάκη η σύμβαση με «λομπίστες» στη Γερμανία
Την άνευ προηγουμένου διγλωσσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
-
ΑΝ.ΕΛ., η οποία, την ίδια ώρα που κατηγορούσε τους προκατόχους της ως «Γερμανοτσολιάδες», επειδή συνεργάζονταν με το επίσημο γερμανικό κράτος, υπέγραφε εν κρυπτώ και παραβύστω προσύμφωνο με Γερμανούς «λομπίστες», αποκαλύπτουν έγγραφα που φέρουν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης
Γιάννη Δραγασάκη
Κλείσιμο


Το εξίσου εντυπωσιακό, ωστόσο, στη σκοτεινή αυτή υπόθεση είναι η σπουδή με την οποία η ίδια η κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία την περίοδο που στο υπουργείο Οικονομικών ήταν ακόμη ο αλήστου μνήμης
Γιάνης Βαρουφάκης, είχε υπογραφεί προσύμφωνο με τη γερμανική εταιρεία GoetzPartners προκειμένου να παράσχει στην κυβέρνηση «συμβουλευτική υποστήριξη» στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου 2015. 

Η GoetzPartners, που έχει έδρα στο Μόναχο, ιδρύθηκε το 1991, και, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων στη Γερμανία, λειτουργώντας σε 9 χώρες με 12 γραφεία. Αυτοπροσδιορίζεται ως «ανεξάρτητη εταιρεία συμβούλων για όλα τα ζητήματα-κλειδιά επιχειρηματικής δραστηριότητας και ειδικεύεται στους τομείς της ενέργειας, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, της υγείας, της βιομηχανίας και του αυτοκινήτου, της λιανικής πώλησης, και άλλων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας τον περασμένο μήνα, άνθρωπος από τον στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου είχε προσεγγίσει τους υπεύθυνους της γερμανικής εταιρείας με σκοπό να παράσχει τεχνογνωσία για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, λόγω της εμπειρίας που διέθετε από το ανάλογο εγχείρημα στην Ανατολική Γερμανία. Ορισμένες πηγές, μάλιστα, υποστήριζαν ότι η επιλογή έγινε κυρίως για λόγους που είχαν να κάνουν με τις στενές διασυνδέσεις που διατηρούν τα στελέχη της GoetzPartners με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες του Βερολίνου. 

Απανωτές διαψεύσεις για τις «υπόγειες συνομιλίες» 
Για κάποιον περίεργο λόγο, οι επικοινωνιακοί ινστρούχτορες της κυβέρνησης διέψευσαν τα δημοσιεύματα που αποκάλυπταν τις «υπόγειες συνομιλίες» που είχαν γίνει ανάμεσα στις δύο πλευρές και κάποιες από αυτές είχαν διαρρεύσει και σε γερμανικές ιστοσελίδες. «Η εν λόγω εταιρεία πράγματι χτύπησε την πόρτα του Μαξίμου ζητώντας συνεργασία έναντι υποσχέσεων για βοήθεια στις διαπραγματεύσεις, όπως άλλωστε είχε κάνει πολλές φορές και στο παρελθόν, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚΝ.Δ.», έγραφε το σχετικό non paper που κυκλοφόρησε στις 30 Ιανουαρίου 2016 από τα υπόγεια του πρωθυπουργικού γραφείου. 

«Εντούτοις τόσο οι προτάσεις της όσο και η “αξιοπιστία” των υποτιθέμενων επαφών της αξιολογήθηκαν και κρίθηκαν ανεπαρκείς», πρόσθεταν, επιχειρώντας να πείσουν ότι η πλευρά της γερμανικής εταιρείας κινήθηκε αυτοβούλως και χωρίς τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης.

Οπως, όμως, αποδεικνύεται από έγγραφα ντοκουμέντα που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», η πραγματικότητα ήταν διαφορετική και η αντιπροεδρία της κυβέρνησης είχε, διά χειρός του κ. Δραγασάκη, ανάψει «πράσινο φως» για να υπογραφεί προσύμφωνο ανάμεσα στις δύο πλευρές. Στα σχετικά έγγραφα, μάλιστα, που είναι τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, αναφέρονται τα ονόματα δύο συνεργατών του Μεγάρου Μαξίμου, των κυρίων Δημήτρη Λιάκου και Γεωργίου Καλπαδάκη, που ορίστηκαν να έχουν «άμεση συνεργασία» με τους Γερμανούς της GoetzPartners.



«Ειλικρινά ημέτερος» υπογράφει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στο προσύμφωνο με τη γερμανική εταιρεία GoetzPartners, για «συμβουλευτική υποστήριξη» στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς



Για άγνωστους λόγους η συμφωνία, εντέλει, δεν ευοδώθηκε, πλην, όμως, προκαλεί πολλά ερωτήματα ο λόγος για τον οποίο οι κυβερνητικοί ιθύνοντες επιχείρησαν να «θολώσουν τα νερά» διαψεύδοντας το γεγονός ότι είχαν γίνει, όπως προκύπτει, προχωρημένες συζητήσεις για τη συνεργασία που όλα δείχνουν ότι επρόκειτο στην ουσία για υπηρεσίες «λόμπινγκ».

Επιπρόσθετα ερωτήματα προκαλούνται από το ότι τα έγγραφα με την υπογραφή του κ. Δραγασάκη δεν απευθύνονται στα κεντρικά της GoetzPartners, αλλά σε ένα από τα παραρτήματά της που έχει έδρα το Ντίσελντορφ, που συμβαίνει να είναι η πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας.

Το Ντίσελντορφ είναι -όλως τυχαίως;- η πόλη από όπου ξεκίνησε η ιστορία με την περίφημη «λίστα Μπόργιανς», στην οποία τόσα και τόσα επένδυσε η σημερινή κυβέρνηση για να πείσει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση αρνιόταν να παραλάβει στοιχεία για Ελληνες φοροφυγάδες. 

Και ενώ ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης, δηλαδή ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς επιμένει ότι τα στοιχεία που παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση περιήλθαν σε γνώση του την άνοιξη του 2015, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιμένουν να υποστηρίζουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση αρνήθηκε να παραλάβει τη λίστα των φοροφυγάδων. Οι χρονικές συμπτώσεις των γεγονότων είναι αξιοσημείωτες: ο κ. Δραγασάκης συμφωνούσε να προχωρήσει η συμφωνία με τους Γερμανούς λομπίστες την άνοιξη του προηγούμενου χρόνου που ο κ. Μπόργιανς είχε τη λίστα ενώ η κυβερνητική διάψευση στην Αθήνα για επαφές με την GoetzPartners γινόταν τις ίδιες ημέρες που ο περί ου ο λόγος Γερμανός πολιτικός επισκεπτόταν την Ελλάδα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης