Τσαβούσογλου: Να ληφθεί υπ' όψιν η ανησυχία των ελληνοκυπρίων για την ασφάλεια

Τσαβούσογλου: Να ληφθεί υπ' όψιν η ανησυχία των ελληνοκυπρίων για την ασφάλεια

Απαντά για ασφάλεια, εδαφικό, περιουσιακό -  Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι η χώρα του θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της λύσης 


Τσαβούσογλου: Να ληφθεί υπ' όψιν η ανησυχία των ελληνοκυπρίων για την ασφάλεια
Σε μερική διαφοροποίηση της θέσης της για την πτυχή της ασφάλειας προβαίνει η Άγκυρα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζει για πρώτη φορά ότι για να υπάρξει διαρκής διευθέτηση του Κυπριακού, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων στην πτυχή της ασφάλειας.

Ξεκαθαρίζει ότι η Τουρκία θα είναι μεν ελαστική στο ζήτημα των εγγυήσεων, αλλά όχι πολύ. Επιμένει ότι η πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα πρέπει να συζητηθεί σε πενταμερή διάσκεψη στο τέλος της διαδικασίας λύσης.
Κλείσιμο

Για το τέλος μεταθέτει και τη συζήτηση για τους χάρτες του εδαφικού.

Στα θέματα των περιουσιών και των εδαφικών αναπροσαρμογών, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι η Άγκυρα θα στηρίξει κάθε ζήτημα επί του οποίου θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι η χώρα του θα συμβάλει στη χρηματοδότηση της λύσης και επισημαίνει πως η βάση για τη διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος είναι το κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου 2014.


Ο κ. Τσαβούσογλου θεωρεί ότι η ανακοίνωση του τρίτου γύρου αδειοδότησης για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ θα έχει αντίκτυπο στη σύγκλιση με τους Τουρκοκύπριους, ότι το όλο ζήτημα θα είναι ομοσπονδιακή αρμοδιότητα μετά τη λύση.

Αναγνωρίζει, πάντως, ότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να έχει ρόλο σε θέματα ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο αν πρώτα δεν λυθεί το Κυπριακό κι αν δεν εξομαλυνθούν οι σχέσεις της με το Ισραήλ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης