Με παραίτηση Σγουρίδη προσπαθεί το Μαξίμου να «μαζέψει» τα περί εξαπάτησης των αγροτών από Τσίπρα

Με παραίτηση Σγουρίδη προσπαθεί το Μαξίμου να «μαζέψει» τα περί εξαπάτησης των αγροτών από Τσίπρα

«Τρεκλίζει» η κυβέρνηση: Έξαλλος ο πρωθυπουργός με τη δήλωση του υφυπουργού από τους ΑΝΕΛ - Μετά τη Σύνοδο Κορυφής η απόφαση για το μέλλον του

Με παραίτηση Σγουρίδη προσπαθεί το Μαξίμου να «μαζέψει» τα περί εξαπάτησης των αγροτών από Τσίπρα
Πολιτική βόμβα έσκασε το βράδυ της Τετάρτης στην αυλή του Μαξίμου και ενώ η κυβέρνησης προσπαθούσε αγωνιωδώς να ελέγξει την αγροτική κρίση και να περιορίσει, μέσω του διαλόγου που ήλπιζε να ξεκινήσει το σαββατοκύριακο, τις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου. Χωρίς να το περιμένει κανείς, ο υφυπουργός Υποδομών και προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ
– παλαιότερα βουλευτής του
ΠΑΣΟΚ – Παναγιώτης Σγουρίδης σε μία έκρηξη ειλικρίνειας και ομολογίας, δήλωσε ότι ο
Αλέξης Τσίπρας
Κλείσιμο
παραπλάνησε τους αγρότες, όπως έκαναν παλαιότερα και άλλοι πρωθυπουργοί.

Η δήλωση προκάλεσε σάλο, με αποτέλεσμα το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Σγουρίδης να  αναγκαστεί να υποβάλλει, για λόγους ευθιξίας, όπως ανακοινώθηκε, την παραίτησή του, χωρίς όμως να ξεκαθαριστεί αμέσως εάν θα γίνει αποδεκτή ή όχι. Το Μέγαρο Μαξίμου προτίμησε μία μεσοβέζικη λύση στον χειρισμό του θέματος, διευκρινίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας «θα ασχοληθεί με το θέμα μόλις επιστρέψει από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες», δηλαδή το Σάββατο. Πρόκειται μάλλον για μία παραδοξότητα ως προς τον τρόπο χειρισμού τέτοιων υποθέσεων, που απλώς παρατείνει μία ενοχλητική, για την κυβέρνηση, εκκρεμότητα. Προκρίθηκε ωστόσο αυτός ο χειρισμός, καθώς από το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν ήθελαν να υπάρξει απομάκρυνση υφυπουργού την ώρα που ο κ. Τσίπρας ήταν στις Βρυξέλλες για κρίσιμες επαφές και τη σύνοδο κορυφής, ενώ θεωρήθηκε αναγκαίο να μεσολαβήσει μία διαβούλευση με τον Πάνο Καμμένο, ώστε να μην προκύψει και κρίση στις σχέσεις του
ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, από τους οποίους προέρχεται ο… ειλικρινής, πλην… απρόσεκτος υφυπουργός.

Το θέμα «έσκασε» αργά το μεσημέρι της Τετάρτης με ραδιοφωνικές δηλώσεις του κ. Σγουρίδη. Αμέσως το θέμα φούντωσε με την κυβέρνηση να έρχεται σε δύσκολη θέση. Ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός ο οποίος βρισκόταν ήδη στις Βρυξέλλες και ζήτησε αμέσως να υπάρξει ανασκευαστική δήλωση από τον κ. Σγουρίδη. Την πρωθυπουργική εντολή μετέφερε στον υφυπουργό, ο πρόεδρος του κόμματός του Πάνος Καμμένος και έτσι ο κ. Σγουρίδης προχώρησε διευκρίνισε αργότερα ότι «δεν εννοούσα ότι ο πρωθυπουργός κορόιδεψε τους αγρότες, ο Τσίπρας δεν είναι ούτε Παπανδρέου, ούτε Σαμαράς».

Το κακό όμως είχε ήδη γίνει. Η έντονη ενόχληση του πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου δεν μετριάστηκε και εκ των πραγμάτων ο κ. Σγουρίδης βρέθηκε να υποβάλλει την παραίτησή του. Κυβερνητικά στελέχη δεν έδιναν ισχυρές διαβεβαιώσεις για τις προθέσεις του κ. Τσίπρα, ούτε προεξοφλούσαν τι θα συμβεί. Άφηναν ωστόσο να διαφανεί ότι πλέον πολύ δύσκολα ο κ. Σγουρίδης θα παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς έχει ραγίσει η σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Να σημειωθεί ότι εάν γίνει αποδεκτή η παραίτηση, τότε η θέση του υφυπουργού Υποδομών εξελίσσεται μάλλον σε… «καταραμένη». Από την ίδια θέση είχε παραιτηθεί στις 24 του περασμένου Σεπτεμβρίου, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής του σε αυτή, ο Δημήτρης Καμμένος, επίσης στέλεχος των ΑΝΕΛ. Ο κ. Καμμένος δεν είχε στεριώσει εξαιτίας ρατσιστικών και ξενοφοβικών σχολίων, που είχε αναρτήσει παλαιότερα στο διαδίκτυο. Στη θέση του είχε οριστεί τότε ο κ. Σγουρίδης, που τώρα είναι στην πόρτα της εξόδου.
 
Οι επίμαχες δηλώσεις
 
Ο Παναγιώτης Σγουρίδης υποστήριξε (στο MAXIMUM 93,6) ότι «ο Τσίπρας παραπλάνησε τους αγρότες», όπως ο Σαμαράς και ο Παπανδρέου.  «Οι πολιτικοί δυστυχώς δεν κρίνονται από αυτά που κάνουν αλλά από αυτά που έλεγαν» σημείωσε, μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Αν δεν τάξεις δεν σε ψηφίζει. Όταν σου μιλάει κάποιος ορθολογιστικά δεν είναι καλός. Επειδή είμαι παλιά καραβάνα και επειδή δεν φείδομαι των λόγων μου πρέπει κάποια στιγμή να πούμε την αλήθεια. Αυτή είναι η αλήθεια».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου «δηλαδή, τους παραπλάνησε ο πρωθυπουργός», ο κ. Σγουρίδης χωρίς περιστροφές απάντησε, «όπως και ο προηγούμενος. Ζάππειο 1, Ζάππειο 2, Ζάππειο 3. Όπως τα λεφτά υπάρχουν...», εννοώντας τους κυρίους Σαμαρά και Παπανδρέου.
Όταν μάλιστα επέμεινε ο δημοσιογράφος ρωτών τας «δηλαδή, τους παραπλάνησε ο Τσίπρας, όπως και ο Σαμαράς;», ο κ. Σγουρίδης ήταν ξεκάθαρος και μάλιστα… «πλειοδότησε»: «Όπως ο Παπανδρέου, πριν κλπ. ‘Άρα κάποια στιγμή, επειδή η χώρα έφτασε στο τέλος και επειδή αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε ένα επιτελικό υπουργείο που μιλάει μόνο για την επιχειρηματικότητα, ας ξαναβάλουμε μπροστά την επιχειρηματικότητα».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης