Οριακές διαπραγματεύσεις για το προσφυγικό, υπό την απειλή εξόδου από την Σένγκεν

Οριακές διαπραγματεύσεις για το προσφυγικό, υπό την απειλή εξόδου από την Σένγκεν

Σήμερα στο Μαξίμου ο Τουσκ - Την Τετάρτη το ραντεβού με Γιούνκερ - Την Πέμπτη στις Βρυξέλλες η τριμερής Μέρκελ-Τσίπρα-Νταβούτογλου

Οριακές διαπραγματεύσεις για το προσφυγικό, υπό την απειλή εξόδου από την Σένγκεν
Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη φάση εισέρχονται οι ευρωπαϊκές διεργασίες για το ζήτημα των προσφύγων
, καθώς αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις. Αποκορύφωμα η σύνοδος κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, η οποία διεξάγεται με δεδομένη προειδοποίηση της
ΕΕ προς την Ελλάδα να προχωρήσει εντός τριμήνου σε αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων της, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για επέκταση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης
Σένγκεν
Κλείσιμο
έως και για δύο χρόνια.

Το βράδυ της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει τριμερής συνάντηση πριν τη σύνοδο, του πρωθυπουργού
Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ
και τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, με αντικείμενο όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό. Η Τουρκία εξακολουθεί να κρατά το κλειδί στις εξελίξεις και παρά την... παρακλητική στάση της Ευρώπης, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το πρόβλημα με αδιαφορία, που τροφοδοτεί το αδιέξοδο, αφού δεν περιορίζει αποφασιστικά τις προσφυγικές ροές, όπως έχει τη δυνατότητα.

Η τριμερής είναι πιθανό να εξελιχθεί και σε μίνι σύνοδο, αφού ίσως σε κάποια φάση των προπαρασκευαστικών της συνόδου διαπραγματεύσεων, να συμμετάσχουν η Γαλλία, η Ιταλία ή και άλλες χώρες.

Ο πρωθυπουργός έχει έτσι κι αλλιώς ξεκινήσει διπλωματικό μαραθώνιο για να αποτρέψει δυσμενείς εξελίξεις στο θέμα με το ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων. Στις Βρυξέλλες μάλιστα θα βρεθεί από την Τετάρτη για να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ – με τον οποίο πάντως θα συζητήσει και το θέμα της αξιολόγησης.

Σήμερα ο κ. Τσίπρας θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ την Κυριακή είχε υποδεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς. Σε όλες τις επαφές του ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι στην παρούσα δύσκολη συγκυρία απαιτείται ευρωπαϊκή συνεργασία.

Πάντως από τις Βρυξέλλες καταβάλλεται προσπάθεια να μην δοθεί η εντύπωση ότι απομονώνεται η Ελλάδα, παρά την κριτική που δέχεται η Αθήνα για τους χειρισμούς της στο πρόβλημα. «Η απάντηση της ΕΕ για την προσφυγική κρίση θα δοθεί σε συνεργασία με την Ελλάδα και όχι κατά της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη συνάντηση των «τεσσάρων του Βίζεγκραντ» (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) με τις κυβερνήσεις ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας, για να προωθήσουν την πρόταση αποκλεισμού των βόρειων συνόρων της χώρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης