Επιχείρηση διάσπασης των αγροτών με ύβρεις, συκοφαντίες και «ραντεβού» στο Μαξίμου

Επιχείρηση διάσπασης των αγροτών με ύβρεις, συκοφαντίες και «ραντεβού» στο Μαξίμου

Από τη μια ο Μπαλάφας λέει «οι αγρότες είναι επιχειρηματίες, θυμηθείτε τους φραουλάδες της Ηλείας» και ο Σγουρίδης «ότι δεν ξέρουν τι ζητάνε» και από την άλλη ο Αποστόλου δηλώνει ότι «σύντομα θα γίνει η συνάντηση με τον Τσίπρα» - Το μεσημέρι κατέθεσαν τα αιτήματα του στο Μαξίμου - Τι όρους βάζουν τα μπλόκα των αγροτών και ποιά εμφανίζονται έτοιμα να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό

Επιχείρηση διάσπασης των αγροτών με ύβρεις, συκοφαντίες και «ραντεβού» στο Μαξίμου
Την τακτική του «μαστιγίου και του καρότου» φαίνεται ότι επιλέγουν στον ΣΥΡΙΖΑ
και την κυβέρνηση για να απαντήσουν στην οργή των 
αγροτών που έχουν πάρει στο «κυνήγι» τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στην επαρχία με τελευταία κρούσματα αυτά στην Κοζάνη και την Αλεξανδρούπολη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Κλείσιμο
Δεν θα πρέπει, πάντως, να ξεφύγει της προσοχής το γεγονός ότι το «μαστίγιο» με τις ύβρεις και τις συκοφαντίες χρησιμοποιούν βουλευτές που δεν εκλέγονται σε περιφέρειες της επαρχίας και άρα δεν κινδυνεύουν από τις εκρήξεις των αγροτών που βλέπουν ορατό τον κίνδυνο του αφανισμού τους από τα σχέδια της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. 

Ενδεικτικές ήταν οι εκ του ασφαλούς τοποθετήσεις το πρωί της Δευτέρας από δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον
Γιάννη Μπαλάφα (εκλέγεται στη Β΄ Αθηνών) και τον Δημήτρη Μάρδα
(εκλέγεται στη Β΄ Θεσσαλονίκης) αλλά και του υφυπουργού Μεταφορών Υποδομών από τους ΑΝΕΛ, του κυβερνητικού εταίρου, δηλαδή, του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος δεν έχει εκλεγεί βουλευτής.

Ο κ. Μπαλάφας παρομοίασε τους αγρότες με επιχειρηματίες αλλά και τους φραουλάδες στη Μανωλάδα της Ηλείας, ο κ. Σγουρίδης υποστήριξε ότι δεν έχουν αιτήματα και ο κ. Μάρδας υποστήριξε ότι οι κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου ζημιώνουν την οικονομία.

Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, και αφού έφτασε στο Μαξίμου ο πρώτος εκπρόσωπος από αγροτικά μπλόκα της Φθιώτιδας για να υποβάλει τις προτάσεις των αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έτρεξε να δηλώσει στο περιστύλιο της Βουλής ότι η συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό θα γίνει σύντομα. Για άλλη μια φορά, πάντως, απέφυγε να δώσει έστω και ένα στοιχείο για τα σχέδια της κυβέρνησης απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι «θα τα δούμε μετά αυτά» προβάλλοντας ως πρώτη προτεραιότητα του Μαξίμου την αντιπροσωπευτικότητα της εκπροσώπησης των μπλόκων σε μια μελλοντική συνάντηση.


Αποστόλου: Σύντομα η συνάντηση

Ενθουσιωδώς υποδέχθηκε η κυβέρνηση τον εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων από τα μπλόκα της Φθιώτιδας που υπέβαλε στο Μαξίμου τις προτάσεις ορισμένων μπλόκων για διάλογο καθώς λίγα λεπτά μετά το γεγονός ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου με δηλώσεις του χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη αυτή και ανακοίνωσε ότι το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τους αγρότες θα γίνει «σύντομα».

«Είναι θετικό ότι άρχισαν να ανταποκρίνονται οι αγρότες στην πρόσκληση από τον πρωθυπουργό. Θα περιμένουμε και άλλα αιτήματα για διάλογο προκειμένου να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα στην επιτροπή που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό» δήλωσε από το περιστύλιο της βουλής ο κ. Αποστόλου. 

Σε ερώτηση για το χρόνο της συνάντησης απάντησε ότι «θα γίνει σύντομα αλλά αυτό που προέχει είναι η αντιπροσώπευση να αφορά όλους».

Πάντως όταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ρωτήθηκε για τα περιθώρια αλλαγών που έχει η κυβέρνηση, αποχώρησε γρήγορα προς το εσωτερικό της Βουλής αρκούμενος μόνο στην απάντηση ότι «θα τα πούμε μετά αυτά».


Μπαλάφας: Θυμηθείτε τους φραουλάδες της Ηλείας

Ο υφυπουργός Εσωτερικών παρομοίασε τους αγρότες με επιχειρηματίες αλλά και με τους φραουλάδες στη Μανωλάδα της Ηλείας και υποστήριξε ότι οι αγρότες δεν έχουν αιτήματα κατηγορώντας τους ότι για κορωνίδα των επιχειρημάτων έχουν το αφορολόγητο 30.000 ευρώ.

«Ο αγρότης σήμερα δεν είναι ο αγρότης του προηγούμενου αιώνα, του Μαρίνου Αντύπα με 5-6 στρεμματάκια στη λάσπη. Πολλοί εξ αυτών είναι επιχειρηματίες της Νότιας Κρήτης, της Θεσσαλίας, της Ηλείας κλπ. με εργάτες που τούς δουλεύουν... και καλά κάνουν, και έχουν και πολλά κέρδη, και καλά κάνουν, αλλά δεν μπορεί να λες ‘δεν πληρώνω’. Θυμηθείτε τις ιστορίες στα θερμοκήπια της Ηλείας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλάφας.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών χρησιμοποίησε, επίσης, ξανά το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε τον Σεπτέμβριο στο λαό με το Μνημόνιο και «ο λαός μας έδωσε 7,5 μονάδες διαφορά». «Στο δύσκολο δίλημμα του Σεπτεμβρίου απαντήσαμε υπογράφοντας τη δύσκολη συμφωνία, και καλά κάναμε, και ο λαός μας ψήφισε για να την υλοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μάς έδωσε 7,5% μονάδες διαφορά. Ο ελληνικός λαός είπε "προχωρήστε τη δυσάρεστη συμφωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο"» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Όσον αφορά τα αιτήματα των αγροτών υποστήριξε ότι «έχω ελέγξει, δεν μοιράζουν χαρτί με τα αιτήματά τους στα μπλόκα» προσθέτοντας: «Εγώ θα ήθελα να είχαν αιτήματα συγκεκριμένα οι αγρότες, γιατί αίτημα για αφορολόγητο 30.000 ευρώ δεν έχει ακουστεί ποτέ αυτό, και είναι κορωνίδα των αιτημάτων τους, έχει στοιχειώδη πιθανότητα αποδοχής αυτό όχι από την κυβέρνηση, αλλά από τον ελληνικό λαό;».

Σχολιάζοντας τα επεισόδια σε βάρος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως στις αγροτικές περιοχές και κάνοντας σύγκριση με ό,τι συνέβαινε στην περίοδο «των αγανακτισμένων» ο Γιάννης Μπαλάφας δήλωσε ότι «ποτέ δεν πήγαν άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσουν πρόβλημα σε άλλη κομματική εκδήλωση, όσο γνωρίζω εγώ...» «Πέντε - δέκα στημένοι μπορούν να σου διαλύσουν μια κομματική εκδήλωση, αλλά εμείς ποτέ δεν πήγαμε ποτέ σε κομματική εκδήλωση αλλού κόμματος, αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό της Αριστεράς που εγώ γνωρίζω» τόνισε.


Σγουρίδης: Οι αγρότες δεν ξέρουν τι ζητάνε

«Οι αγρότες βγήκαν έξω στους δρόμους χωρίς να ξέρουν τι ζητάνε, λένε «tabula rasa» (άγραφη πλάκα). Είναι δυνατόν να γίνει διάλογος αν δεν ξέρουν τι ζητάνε;» διερωτήθηκε στο Mega o  υφυπουργός Υποδομών Παναγιώτης Σγουρίδης, κατηγορώντας τους για κινητοποιήσεις  χωρίς αιτήματα και προτάσεις. 

«Υπάρχουν στο σχέδιο (σ.σ Κατρούγκαλου) προτάσεις ευεργετικές που δεν τις ξέρουν και να καθίσουν να τις δουν» πρόσθεσε.

«Κρίνουν τον Τσίπρα επειδή ανέβαινε στα τρακτέρ; Προσπαθούμε να βάλουμε τάξη στη χώρα» ανέφερε στη συνέχεια. 


Μάρδας: Οι αγροτικές κινητοποιήσεις ζημιώνουν την οικονομία της χώρας

Στη διάσταση της ζημιάς που θα έχει υποστεί η ελληνική οικονομία μετά τη λήξη των αγροτικών κινητοποιήσεων αναφέρθηκε ο υφυπουργός των Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, κάνοντας μάλιστα, παραλληλισμό με τις κινητοποιήσεις του 1997.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του Mega ο κ. Μάρδας τόνισε ότι το κόστος των 58 ημερών μπλόκων τότε είχε προσδιοριστεί σε 13 δισ. δραχμές με μείωση αγροτικών εξαγωγών κατά 100 εκατομμύρια δολάρια, για να ακολουθήσει διακύμανση με φθίνουσα πορεία για τις εξαγωγές πριν "σηκώσουν κεφάλι" μετά από 2-3 χρόνια.

Αυτοί είναι οι κανόνες της αγοράς, είπε ο υφυπουργός, και δεν μπορούν να αγνοηθούν. Σημείωσε ότι η λήξη των κινητοποιήσεων δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κόστος καθώς όταν ένας πελάτης στο εξωτερικό δεν τροφοδοτείται όπως πρέπει παύει να αγοράζει από τη χώρα και στρέφεται σε άλλους προμηθευτές.

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, εκτίμησε ότι η πλειοψηφία θέλει τον διάλογο, κάποιοι ωστόσο δεν την θέλουν, φοβίζοντας τους υπόλοιπους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης