Βαρβιτσιώτης: Δεν αρκεί να αναλάβεις την εξουσία, πρέπει να είσαι έτοιμος και να την ασκήσεις

Βαρβιτσιώτης: Δεν αρκεί να αναλάβεις την εξουσία, πρέπει να είσαι έτοιμος και να την ασκήσεις

«Δεν απευθυνόμαστε στην κοινωνία για να μας ακούσει, αλλά για να την ακούσουμε εμείς», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας

Βαρβιτσιώτης: Δεν αρκεί να αναλάβεις την εξουσία, πρέπει να είσαι έτοιμος και να την ασκήσεις
Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», υποστηρίζει ότι «η δημιουργική ανανέωση της χώρας μας προϋποθέτει την ανασυγκρότηση του κόμματός μας», ενώ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «σπέρνει διχασμούς και ψευτοδιλήμματα, μετακυλίοντας στον λαό το βάρος των δικών του κρίσιμων αποφάσεων προκειμένου να δραπετεύει από τις ευθύνες του».

Ποιες είναι οι καινοτομίες που θα έχει το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας;

Το 10ο Τακτικό Συνέδριο σηματοδοτεί το χτίσιμο μιας
Κλείσιμο
Νέας Δημοκρατίας από την αρχή. Που θα οδηγήσει σε ένα κόμμα σύγχρονο, ελκυστικό, συμμετοχικό. Για πρώτη φορά θέτουμε σε δημόσια διαβούλευση το καταστατικό μας και ζητάμε τη γνώμη των μελών μας, αλλά και όσων θελήσουν να γίνουν μέλη μας με τη χρήση του Διαδικτύου. Ανοίγουμε τις πόρτες μας και απευθυνόμαστε σε όλες και όλους. Ξεκινάμε έναν ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία και βάζουμε τον πολίτη στο επίκεντρο για να ξαναβάλουμε τη Νέα Δημοκρατία στο επίκεντρο της πολιτικής.
Γιατί ένας πολίτης να έχει προσδοκίες από τα αποτελέσματα του συνεδρίου σας; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
έχει χτίσει μια ειλικρινή σχέση με την κοινωνία. Γι’ αυτό και οι 405.000 πολίτες του έδωσαν καθαρή εντολή.

Στο συνέδριο θα κάνουμε πράξη αυτά που έχει πει. Στη δημόσια διαβούλευση δίνουμε τον λόγο στον πολίτη. Στο συνέδριο θα οικοδομήσουμε το κόμμα που θέλει. Μια Νέα Δημοκρατία σύγχρονη και ευρωπαϊκή, που θα αγκαλιάζει τη διαφορετική άποψη, που θα κάνει διάλογο τακτικά και οργανωμένα με τη βάση της, που θα αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες και θα λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατία. Δημιουργούμε ένα κόμμα που θα ανακτήσει στην πράξη τη σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη με την πολιτική.

Το βάρος θα δοθεί στην οργανωτική αναδιάταξη ή στον επανακαθορισμό της ιδεολογικής κατεύθυνσης της Ν.Δ.; Η Νέα Δημοκρατία έχει συνδεθεί με την αναγέννηση της ίδιας της Δημοκρατίας στον τόπο μας. Γι’ αυτό η δημιουργική ανανέωση της χώρας μας προϋποθέτει την ανασυγκρότηση του κόμματός μας. Η ιδεολογία μας δεν χρειάζεται αλλαγές. Η ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας παραμένει πάντα επίκαιρη και διαχρονική. Το 10ο Τακτικό Συνέδριο θα είναι ένα συνέδριο οργανωτικής επανεκκίνησης. Θα σηματοδοτήσει τη μεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας σε ένα κόμμα λιτό σε δομές, ευέλικτο στη λειτουργία και περισσότερο συμμετοχικό στον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις. 

Σας απασχολεί το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν εκλογές ενώ εσείς θα βρίσκεστε στην εσωστρεφή προσυνεδριακή διαδικασία;

Η προσυνεδριακή διαδικασία είναι μια διαδικασία εξωστρέφειας. Δεν απευθυνόμαστε στην κοινωνία για να μας ακούσει. Αυτή τη φορά απευθυνόμαστε στην κοινωνία για να την ακούσουμε εμείς. Ο νέος πρόεδρος, τα στελέχη και το κόμμα είναι έτοιμα για οποιαδήποτε πρόκληση. 

Αφού δεν ζητάτε εκλογές, μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι θέλετε την παραμονή στην εξουσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.;

Η κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά τον τόπο. Καλλιεργεί πολιτική αστάθεια, προκαλεί οικονομική κατάρρευση και έχει ανοίξει σοβαρούς εθνικούς κινδύνους, όπως το Grexit από τη Συν­θήκη Σένγκεν.  Μό-­­νο την τελευταία εβδομάδα, το Χρηματιστήριο έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων ετών. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός συνεχίζει να κυβερνά αντιπολιτευόμενος. Μόνο που αυτή τη φορά το κά­νει από το Μαξί­μου και όχι από τα τρακτέρ, όπως πέρυσι. Δυστυχώς, δεν αρκεί να αναλάβεις την εξουσία, πρέπει να είσαι έτοιμος και να την ασκήσεις. Διαφορετικά, απλώς την «καταλαμβάνεις». Και, όπως ξέρει καλύτερα ο κ. Τσίπρας, οι «καταλήψεις» δεν διαρκούν πολύ. 

Αν σας καλέσει ο κ. Τσίπρας να συγκυβερνήσετε, με ποιο επιχείρημα θα αρνηθείτε;
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν φημίζεται για την αξιοπιστία του. Οι πράξεις του αποδεικνύουν πως κάθε φορά που λειτουργεί υπό το βάρος κρίσιμων αποφάσεων επιλέγει να διαφυλάξει την κομματική του ενότητα από την εθνική ομοψυχία. Η τακτική του είναι πλέον ξεκάθαρη:  σπέρνει διχασμούς και ψευτοδιλήμματα, μετακυλίοντας στον λαό το βάρος των δικών του κρίσιμων αποφάσεων προκειμένου να δραπετεύει από τις ευθύνες του. Μέχρι τώρα δεν έχει κάνει ούτε ένα σοβαρό βήμα για την οποιαδήποτε συνεννόηση. Η Νέα Δημοκρατία σε αυτή του την τακτική δεν πρόκειται να τον ακολουθήσει και θα συνεχίσει να αντιπολιτεύεται υπεύθυνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης